Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Gyulafirátót Veszprém városrésze marad

Nem érte el a határozatképességet a hétfő délutánra összehívott falugyűlés, így egyelőre meghiúsult a kezdeményezés, hogy Gyulafirátót, Veszprém jelenlegi városrésze önálló település legyen.
A falugyűlésen a helyi önkormányzati rendelet szerint a Veszprém-Gyulafirátóton élő választópolgárok 25 százalékának kellett volna részt vennie, a meghirdetett időpontra azonban csak kilenc százalékuk jelent meg - tájékoztatta az MTI-t Czaun János veszprémi önkormányzati képviselő, a városrészi önkormányzat vezetője. Ezzel Gyulafirátót törekvése, hogy ismét önálló település legyen, egyelőre meghiúsult; a falugyűlésen kellett volna megválasztani az elszakadást koordináló bizottságot, amely a helyi népszavazás kiírásáig vihette volna az ügyeket.

Czaun János január 11-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a 3500 lakosú Gyulafirátót leválna Veszprémről, mert a városrész lakói sokallják a január elsején bevezetett telekadó mértékét. A veszprémi képviselő-testület január 26-ai ülésén hosszas vita után úgy döntött, hogy az úgynevezett III-as övezetben (ebbe tartozik Gyulafirátót is) az eredeti százhúsz forintról húsz forintra csökkenti a telekadó négyzetméterenkénti összegét.

A testület a február 23-ai ülésén módosította az szervezeti-működési szabályzatát, mert addig abban nem szerepelt a falugyűlés fogalma, márpedig azon a fórumon kell egy városrésznek kinyilvánítania, hogy el akar-e szakadni a várostól, s azon kell megválasztania az előkészítő bizottságot, amely az elszakadást lebonyolítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emukat téptek szét kóbor kutyák Somogyban

Tenyészemukat téptek szét kóbor kutyák a Somogy megyei Nagybajomban, a farm egyik tulajdonosa… Tovább olvasom