Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Gyulán új élményfürdő épül

Az új fürdő kivitelezési munkálatai a napokban kezdődtek és 2013. augusztus végén fejeződnek be.
Mintegy 2,4 milliárd forint beruházással új élményfürdő épül a Gyulai Várfürdőben, a beruházás alapkövét Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár és Görgényi Ernő, Gyula polgármestere (Fidesz) rakta le csütörtökön.

Az ünnepségen Lázár János méltatta a gyulai városvezetés politikától független, hosszú távon összehangolt fejlesztési stratégiáját.

Az államtitkár beszédében szólt arról, hogy a kormány rövidesen önálló kabinetet hoz létre az EU-s projektek felgyorsítása érdekében, feladata a nemzetgazdasági és a települési fejlesztési szempontok összegyűjtése és harmonizálása lesz.

Elmondta: a hosszú ideje jóváhagyásra váró, a rendszerbe „beragadt" beruházási programok elbírálása rugalmasabb lesz, egyszerűsödnek a döntési mechanizmusok, gyorsul a pályázatok elbírálása, egyszerűsödik az elnyert pénzek lehívhatósága.

Rámutatott: a kormánynak a következő másfél évben közel 3500 milliárd forint brüsszeli és hazai fejlesztési forrás sorsáról kell döntést hoznia, ezen belül legalább 1200 milliárd forint összegnél meghatározni a fejlesztési célterületeket.

Megjegyezte: a kormány előtt feltornyosultak a fejlesztési feladatok, óriási kihívás a 2013-ig még rendelkezésre álló EU-támogatások hatékony felhasználása.

Görgényi Ernő beszédében hangsúlyozta: Gyula a dél-alföldi régióban kiemelt gyógyhely, ahol az utóbbi évtizedben szervesen egymásra épülő idegenforgalmi fejlesztések történnek, ennek köszönhetően tudott 2011-ben bekerülni az ország tíz leglátogatottabb városa közé. Gyulán az idegenforgalmi fejlesztések megtérülnek, a fürdőt üzemeltető Várfürdő Kft. az új beruházástól éves szinten 30-40 százalék többlet árbevételt remél.

Az új gyulai fürdő kivitelezési munkálatai a napokban kezdődtek és 2013. augusztus végén fejeződnek be. A projekt kivitelezési költsége 2,4 milliárd forint, az Új Széchényi Terv keretéből 1,2 milliárd forint támogatásban részesült. Az elnyert támogatás a költségek 49,99 százalékát fedezi, a hiányzó összeget a 94 százalékban önkormányzati tulajdonú Gyulai Várfürdő Kft. 200 millió forint önerő mellett hitelből fedezi.

A beruházás új munkahelyeket generál, a foglalkoztatottak száma 21-gyel bővül. Az épületkomplexumban gyulai kis- és középvállalkozások találnak majd munkát a vendéglátás és szolgáltatás területén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel-magyar államfői találkozó Varsóban

A megbeszélésen várhatóan szó esik a két ország számára kiemelten fontos uniós kohéziós politika… Tovább olvasom