Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Gyümölcs-

kutató: sorsa kérdéses

Sarród P. Horváth László Nehéz helyzetben van a nagy múltú sarródi gyümölcskutató kht., mely a földmqvelésügyi minisztériumtól az APV Zrt.-hez került. További sorsáról még nincs döntés. Az egyetemhez vagy magánkézbe is kerülhet.
Az állami támogatások elmaradása, a megváltozott piaci környezet, valamint a mezőgazdaság átalakulása miatt szorult helyzetbe került a Sarródon mqködő közel százéves Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Kht. Az egykoron szebb napokat megélt intézet még így is az országszerte nemesített bogyós gyümölcsök – közte málna, ribizli, szeder – hetven százalékát adja.
A bizonytalanságot látva több kutató elhagyta az intézetet és a jobban fizető versenyszférát választotta.
A kormány döntése értelmében a kutató a földmqvelésügyi minisztériumtól az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt.-hez került és megkezdődött a kutató valós piaci értékének meghatározása. Oravecz Péter, az ÁPV szóvivője elmondta, a kutató sorsáról még nem született döntés. A felmérésre azért van szükség, mert az államnak tisztában kell lennie az intézet értékével.
Információink szerint több lehetséges változat közül választhat a kormány. Szóba jöhet az értékesítés, így a kutató a saját lábára áll, ugyanakkor maradhat továbbra is állami tulajdonban.
A legkézenfekvőbb megoldásnak az tqnik, ha a nemesítő átkerül a Nyugat-Magyarországi Egyetemhez. A nagy kutatóintézetek ugyanis általában oktatási központok mellett mqködnek. Az egyetemnek Mosonmagyaróváron mqködik a mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kara.
ÁPV-hez került kht.-k
A privatizációs törvény módosítása alapján az Érdi Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Kht., a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Kht., az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht., az OHKI Országos Húsipari Kutatóintézet Kht. kikerültek a tartós állami tulajdonból. Az FVM 2007 márciusában adta át a társaságokat az ÁPV Zrt. részére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rúzsa Magdi kilencedik az eurovíziós dalfesztiválon

A szerb Marija Serifovic a Molitva (Imádság) című dallal nyert az 52. Eurovíziós Dalversenyen. Rúzsa… Tovább olvasom