Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Gyümölcsillatú nedűk a legjobbak

Nagycenken c sütörötkön délután hirdették ki az idei megyei borverseny eredményét.
Évről évre színvonalasabb a verseny: idén harminckilenc termelő kilencvenhét nedűvel nevezett a Soproni és a Pannonhalmi borvidékről.

A megyei borversenyen nagyaranyat kapott – a lehetséges 100-ból – 94 ponttal a Lövér-pince 2004-es kései szüretelésű zöld veltelinije. Ezzel az eredménnyel elnyerte a megye legjobb fehérbora címet is. A vörösek közül a legmagasabb pontszámot – 88,6 – az Iváncsics-pincészet 2003-as kékfrankosa kapta. A bírálók összesen egy nagyaranyérmet és huszonöt aranyérmet ítéltek oda. Kiemelkedően szerepelt Sopronból az Iváncsics-pincészet, a Vincellér-ház, a Vinex-borászat, a Töltl-pincészet és Princzes Ferenc, a Pannonhalmi borvidékről pedig a pázmándhegyi Ópince, dr. Vaszari László (Écs) és Babarczy László (Győrújbarát).

Az eredményhirdetést követően adta át Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke az elmúlt évben kiemelkedően szerepelt borászatok képviselőinek a megye elismeréseit, majd számos különdíjat is átvehettek a termelők.

Magyar Dezső a díjnyertes zöld velteliniről elmondta, büszkék arra, hogy Sopron fő fehérszőlőfajtájából sikerült – kései szürettel – elkészíteniük a megye borát. 2004. december 15-én szüretelték a már mazsolaszerű szőlőt. Így megőrizte esszenciális illatait, ízeit. Új fahordós érlelést kapott. A bor koncentrált gyümölcsillatú, az aszalt kajszira és a birsre emlékeztet.

Iváncsics Zoltán 2003-as kékfrankosa már számos versenyen bizonyított. – A borászok tudják, hogy a 2003-as évjárat kiemelkedő volt – mondotta a kitűnő borász. – Ezzel a nedűvel már Szekszárdon, a nemzetközi kékfrankosversenyen is aranyérmet értünk el, éppúgy, mint a soproni versenyen, ahol a legmagasabb pontszámot kapta. Elsősorban gyümölcsösségére hívom fel a figyelmet. A megyei versenyre hat borral neveztünk, ebből öt aranyérmet kapott, egy pedig ezüstöt.

Konferencia a borról

A megyei borverseny eredményhirdetése előtt a szőlészet és borászat aktuális kérdéseiről rendeztek konferenciát a nagycenki kastélyszállóban, amelyen szó volt a bor mikrobiológiájáról, a közösségi marketingről és a sajtókapcsolatokról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Materazzi tagad

labdarúgás

Elmarad Zinedine Zidane és Marco Materazzi zürichi szembesítése a… Tovább olvasom