Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Gyurcsány: „Nem lesz nagykoalíció”

A Kisalföldnek adott interjújában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kizárta annak lehetőségét, hogy a választások után a két nagy párt koalícióban vezesse az országot. A politikus beszélt arról is, hogy a magyar választási kampány nem jobb és nem rosszabb, mint az unió országaiban.
– Győr felé jövet bizonyára látta a legnagyobb ellenzéki párt hirdetését, amelyben tudatják, rosszabbul élünk, mint négy éve. Megkérdezhetem, hogy személy szerint ön jobban vagy rosszabbul él?
– Személy szerint a miniszterelnök nagyjából úgy él, mint négy évvel ezelőtt. De rólam azért tudják, hogy a miniszterelnöki fizetésemet jótékony célokra fordítom, s a jövedelmem, amelyet a családom megélhetésére költök, a vállalkozásaimból származik. Onnan pedig évek óta nagyjából ugyanannyi összeget kapunk.
– A kívülálló számára úgy tűnik, gyilkos küzdelem zajlik a politikában a hatalomért. Sokan megundorodtak ettől, elfordultak a

közélettől. Hogyan lehet ezeket a rétegeket megszólítani?
– Számomra ez nem a hatalomért folyó küzdelem. Sokkal inkább arról szól ez, hogy milyen legyen Magyarország. Nagyon különbözőek a mondanivalók. Mást mondunk nyugdíjról, mást családtámogatásról. Én az ország gazdaságáról szólva azt mondom, fejleszteni és beruházni kell, mert abból lesz munkahely. Az ellenzék viszont azt mondja, tb-járulékot kell csökkenteni. Én ebben nem hiszek. Kell és lehet látni a mögöttes tartalmat, abban érdemi különbségek vannak. Én abban hiszek, hogy a mi Új Magyarország programunk visz előre.
– Ez a kampány méltó egy uniós országhoz vagy a pártoknak szégyenkezniük kell?
– Amennyire én ismerem az uniós országok kampányait, nem jobb és nem rosszabb ennél a magyar. Mi, akik a demokratikus küzdelmeknek hosszú-hosszú évtizedeken keresztül nem voltunk részesei, hála istennek, erre a kérdésre nagyon érzékenyek vagyunk. Egy dolog azonban nem jó. Ha itt sértegetés van, indulat van, oktalan megbélyegzés van. Ezekből kevesebb kellene. Arról a szakmai vitáról, igazunk van-e akkor, amikor Győrben hidat akarunk építeni, vagy máshol kell, ezekről kellene többet beszélni.
– Eddig minden választás kapott egy bélyeget, hogy mi a tét. 2006-ban mi a tét?
– Nehezet kérdez. Három dolgot tudok mondani. Fejlesztéspárti gazdaságpolitika vagy tb-csökkentés? Szociális ügyekben célzott, igazságosságelvű támogatás vagy mindenkinek egyformán fenntartani az igazságtalanságot? A harmadik: fenntartani-e a nyugodt, demokratikus légkört vagy ennek az ellenkezője történik?
– A közvélemény-kutatások szerint az MSZP és a Fidesz fej fej mellett halad. Ön szerint mi dönthet a végső szakaszban?
– A választók fejébe egyikünk sem lát bele. Összességében nyugalmat és bizalmat keresnek a választók. Úgy látom, hogy az országban nincsen kormányváltó hangulat, és azt hiszem, ez lesz a perdöntő.
– Naivitás feltenni a nagykoalícióra vonatkozó kérdést? Tavaly ősszel Németországban hasonló volt a szituáció, két nagy párt majdnem ugyanannyit kapott, s közösen kormányoznak.
– Azért fogtak össze a nagy pártok Németországban, mert a kisebb pártokkal valamilyen oknál fogva nem tudtak, nem akartak együttműködni. Magyarországon nincsen olyan kis pártnak esélye bejutni a parlamentbe, amellyel valamelyik nagy párt ne tudna együttműködni annak érdekében, hogy többsége legyen. Nem lesz nagykoalíció Magyarországon.
– Sokan azt jósolják, csak a két nagy párt jut be a parlamentbe. A kicsik eddig is sok borsot törtek nagyobb koalíciós partnerük orra alá. Örülne a kétpárti parlamentnek?
– Éppen ellenkezőleg, nagyon sajnálnám. Volt is olyan kezdeményezésem, hogy segítsük a kicsiket, hogy legalább négypárti legyen a következő parlament is.
– Végül egy személyes kérdés. Politikai karrierje Győr-Moson-Sopron megyéből indult el azzal, hogy az MSZP megyei elnökévé választották. Hálájából már visszajuttatott valamennyit a megyei szocialistáknak?
– Győr-Moson-Sopron megyének nem azért kell fejlődnie, mert én hálás vagyok, hanem azért, mert megérdemli. S nem azért kap a megyei kórház támogatást, mert a miniszterelnök hálás, hanem azért, mert erre itt szükség van. Nem hálából kell hidat építeni, hanem azért, mert erre is szükség van. Ez a fajta szükség és ez a teljesítmény lesz a későbbiekben is a meghatározó.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire költene többet Győrben?

Tovább olvasom