Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Gyurcsány 300 milliárdos adócsökkentést tervez

Összesen 300 milliárd forintos adócsökkentést tervez jövőre a miniszterelnök. Ezt Gyurcsány Ferenc jelentette be szerdán a kormányülést követően.
A kormányfő hozzátette: a csökkentés fedezetéül egyrészt 170-180 milliárd forinttal kevesebb költségvetési kiadás szolgálna, másrészt pedig négy kisebb intézkedés: a kormány 10 százalékkal növelné az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adóját, 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizettetne a természetbeni juttatások után, háromszorosára emlené a rehabilitációs hozzájárulást, valamint megszüntetné a cégautó elszámolásokat.

A miniszterelnök leszögezte: a 170-180 milliárd forintos megtakarítást feszes költségvetési tervezéssel éri el a kormány. A cégautókkal kapcsolatban a tervek szerint megszűnne az útnyilvántartás, azonban "cserébe" semmit sem lehetne elszámolni a cégautók után. Ez utóbbi intézkedéssel a kormány 10 milliárdos többletet remél. A rehabilitációs hozzájárulás mértékét - amit azoknak a nagyvállalatoknak kell fizetniük, amelyek 20 alkalmazottanként nem foglalkoztatnak legalább egy korlátozott munkaképességű munkaerőt - a jelenlegi évi 164 ezer forintról ennek háromszorosára emelné a kabinet.

A miniszterelnök szerint ezeknek az intézkedéseknek a hatására lehet a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának sávhatárát 1,7 millióról 2 millióra emelni, a munkáltató járulékokat 32-ről 27 százalékra csökkenteni a minimálbér kétszereséig, bevezetni a Start-régió kártyát, ami három éven keresztül munkáltatói járulékmentességet tenne lehetővé a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, valamint 18 százalékossá lehetne tenni a társasági adót és meg lehetne szüntetni a különadót.

A kormányfő hangsúlyozta: a négy évre tervezett 1000-1200 milliárdos adócsökkentést úgy kell megvalósítani, hogy évente tervezi meg a kabinet a következő évre megvalósítható intézkedéseket.

Gyurcsány Ferenc szerint jelenleg Magyarországon "brutális az igény az adócsökkentésre". A kormányfő hangsúlyozta: a szerdán ismertetett programot a kormányülésen is megtárgyalták, valamint elküldték az SZDSZ-nek is. A miniszterelnök hozzátette: abban maradtak Fodor Gáborral az SZDSZ elnökével, hogy a programról a két párt illetékesei megkezdik a konzultációt.

Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre, hogy ha az Országgyűlés nem fogadja el a jövő évi költségvetést és az adótörvényeket, akkor lemond-e úgy fogalmazott: világos az álláspontja ebben a kérdésben. "Azon dolgozom, hogy ennek a programnak a bázisán költségvetése legyen az országnak, hiszen a kormány fő, és megkerülhetetlen felelőssége a költségvetés elkészítése" - tette hozzá.

A miniszterelnök ugyanakkor a Magyar Rádió szerdai Déli Krónika című műsorában igennel válaszolt ugyanerre a kérdésre, de hozzátette: arra számít, hogy a parlament többsége támogatja a költségvetést.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. konkoly 2008. augusztus 29. 11:38
  „De csak tervez! A terv igazából akkor jó, ha el lehet tőle térni! :)”
 • 34. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 28. 16:36
  „Hat akkor ime a lenyeg:

  Most ide sok szepet es jot tudnek irni, ami (cenzurazva - a szerk.) helyettesitest kapna.

  De ekkora mocskos rohadt hazug nem lehet egy ember. Nem csalodtam benne, mert pontosan erre szamitottam. Csak azt nem gondoltam, hogy ilyen mertekben lesz sz@rhazi.

  Ha valaki esetleg idaig hezitalt, hogy csaljon-e vagy sem, az most kapott egy kis hatszelet es tudja, hogy igen, csalni fog.

  Te kis ferplej feri, elintezted, igen, igen, igen.

  http://index.hu/gazdasag/magyar/kulad080828/”
 • 33. kleizmeir 2008. augusztus 28. 15:15
  „"A PricewaterhouseCoopers és az Ernst & Young szakértője hozzáteszi: ráadásul erre alapozni az adómódosításokat kiszámíthatatlan és kockázatos. A havi 140 ezer forintos jövedelemig járó tb-járulékcsökkentést kifejezetten károsnak tartják, ez ugyanis továbbra is az adóelkerülést ösztönzi a jobban keresőknél. A meglebegtetett adóamnesztiát is elutasítják. Azzal érvelnek: 2 éve már volt ilyen, és ha újra lesz, azzal Magyarország könnyen Olaszország sorsára juthat: az olaszok ugyanis már megtanulták, hogy néhány évente adóamnesztia jön, így egyre inkább terjed az adócsalás."

  Vajon, mégis miért jön elő állandóan ez a Gyurcsány adóamnesztiávall? Ez az egyik legállandóbb elem. Táncsaknem személyes érintettség okán?”
 • 32. Tahószegedi 2008. augusztus 28. 14:17
  „A miniszterelnök szerda reggel közölt nagy ívű terveiben, a Megegyezés című munkában még évenkénti 300 milliárd forintos adócsökkentésről írt, és arról, hogy ennek fedezete a gazdaság kifehérítéséből származhat. De már aznap délután ennek szinte az ellenkezőjét vázolta a kormányszóvivői tájékoztatón - mondta a portfolio.hu elemzője.

  Korántsem csak a fehéredésből származna annak az adóváltoztatásnak a fedezete, amelyet még a szerda reggel közölt írásában vázolt fel a kormányfő. A több oldalas, Megegyezés című tanulmány a Népszabadságban jelent meg fizetettt hirdetésként.

  Gyurcsány Ferenc délután, a kormányszóvivői tájékoztatón magyarázta el saját munkáját, itt azonban már arról beszélt, hogy az intézkedés jövő évi fedezetének jelentős része adóemelésből származna. A többi közt a jövedéki adó növekedne, de megváltozna a cégautó elszámolás és a természetbeni juttatásokat is megadóztatná a kormány.

  A gazdaság kifehéredéséből még Gyurcsány Ferenc sem remél 150 milliárd forintos bevételt jövőre, azaz az eredetileg vázolt fedezet a változtatások felére sem elég - mondta Madár István.

  Az elemző szerint a szerda délután kirajzolódott terveknek már semmi köze nem volt a reggel közölt gazdaságélénkítő csomaghoz. Madár István úgy fogalmazott: ha a délutáni konkrét bejelentések előtt nem lett volna már ismert a Megegyezés című nagy ívű munka, akkor a miniszterelnök szóbeli közléseit egy vállrándítással elintézték volna a szakértők.

  A kormányszóvivői tájékoztatón közöltek jó irányba mutató változtatások, de jelentőségüket tekintve elhanyagolható lépések - mondta Madár István.

  Németh Dávid, az ING elemzője a csomag pozitívumaként azt tudta felhozni, hogy egyenlegsemleges, azaz nem növeli a jövő évre meghatározott 3,2 százalékos hiánycélt, a gazdaság kifehérítését azonban nem szolgálja, továbbra is számos kiskaput hagy az adórendszerben, így sokan ezután is elkerülhetik az adófizetést, sőt nem is egyszerűsíti az adórendszert.

  (InfoRádió)”
 • 31. gliecke 2008. augusztus 28. 11:23
  „http://index.hu/gazdasag/magyar/adszak080827/

  Az adószakértőknek is megvan a maga véleménye.”
 • 30. gliecke 2008. augusztus 28. 10:57
  „pps 2008.08.28 09:12
  Az még hagyján (megszoktuk), de 2009. áprilisában (2 hónappal az EU választások előtt)kezdődik. Tehát elvileg egyetlen év esik a gyurcsányi érára.”
 • 29. mz 2008. augusztus 28. 10:39
  „Amióta Feri a miniszterelnök ez a 7. meghírdetett programja!!!
  100 lépés és a többiek hol vagytok?
  A süllyesztőben, mint ahogyan ez is ott lesz néhány hónap múlva!
  Idióta programok kiagyalása helyett elkezdhetne azzal foglalkozni,hogy mi lesz az ország sorsa a jövőben!!!!”
 • 28. pps 2008. augusztus 28. 09:12
  „Engem igazából még az is zavar, hogy a program túlnyúlik a választásokon, legalább lesz mire fogni, hogy miért nem sikerült véghezvinni. Vagy rosszul látom? Egy kormány kezdjen akkor dolgozni, amikor hatalomra kerül, hiszen arra készül egész megelőző évben! Ne akkor vakarózzon, amikor már letelik a mandátuma fele!! Aki az első 1 évben nem mutat fel eredményeket, azonnal leváltanám!”
 • 27. gyurcsány 2008. augusztus 28. 08:58
  „ez az összeg hatalmas,de nem értem hogyan valosítja meg, én nem újítanék,inkább a béreket emelném meg,és talán adócsalás ill fekete munka sem lenne ekkora mértékben. A metro újság szerint Dél-Alföld a harmadik a mk nélküliségben,minket a nyírség előz meg.”
 • 26. Leo 2008. augusztus 28. 08:50
  „22. hozzászólás szemlélődő 2008.08.28 05:58

  Kedves szemlélődő!

  Nem "ezen a nyúlon megint nincs füstszűrős sapka!" a probléma.
  A probléma az, hogy 300 milliárdos adócsökkentésnek nevez egy jó esetben 180milliárdost.
  Más lenne, ha a nettó végeredményt propagálná.

  A másik pedig az, hogy a nettó végeredményben sem vagyok biztos.”
 • 25. passar 2008. augusztus 28. 08:22
  „Lári-fári, egyik fele tuti, hogy megvalósul a tervezetnek!
  Az meg pont a négy APRO intézkedés lesz.”
 • 24. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 28. 08:02
  „22. hozzászólás szemlélődő 2008.08.28 05:58:

  Ha valoban csokkentene, akkor azt is lenyelnenk, hogy pl. a 4%-os extra ado eltorlese es a 2%-os tarsasagiado-emeles utan meg mindig 2%-kal magasabb (nem egeszen, mert mas egy kicsit a szamolas) a 2 evvel ezelottihez kepesti adoteher. CSAK ebbol a szempontbol.

  De mint lathato, az egyeb kib@szasokkal es emelesekkel OSSZESSEGEBEN mar megint emeles lett a nagy csokkentes.

  Persze en 100%-os voltam, hogy ez lesz, csak a modjat nem talaltam volna ki. Nem csalodtam egy cseppet sem feriben.”
 • 23. Prehistoric 2008. augusztus 28. 07:26
  „Hazudik. Mint mindig.”
 • 22. szemlélődő 2008. augusztus 28. 05:58
  „A hozzászólások alapján úgy látom működik még a mondás "ezen a nyúlon megint nincs füstszűrős sapka!"”
 • 21. mai 2008. augusztus 28. 05:17
  „E tervezet csak kozmetika, ilyen arányú éves változások statisztikailag benne vannak a rendszerben. Nincs benne az a koncepció, amely lebontaná az örökölt állami tervgazdálkodás rögeszméjét az önkormányzatok, a kistérségek önállósága, a vállalkozók önszerveződése, megerősödése javára.”
 • 20. Rizsa 2008. augusztus 27. 23:07
  „A 4%-os szolidáris adót is Gyurcsány-kormány vezette be. Most meg eltörli?
  Nagyon "logikus" gondolkodásra vall!”
 • 19. cicu 2008. augusztus 27. 22:55
  „Remélem még az én életemben lecsökken az adó mielőtt éhen halunk míg egy kilóméter autópályát 5 miliárdból építenek. De lassan nem sok munkaképes marad az országban akinek esze van elmegy annyit hiteget.... Ferike Egy 30 körüli”
 • 18. rvil 2008. augusztus 27. 22:13
  „én meg havi 450 000Ft-os fizetést tervezek jövőre...oszt akkor mivan? hiszi a piszi”
 • 17. szegedifiú 2008. augusztus 27. 22:06
  „http://rd.hirkereso.hu/rd/5637112openinframe=1&url=http://www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20080827-gyurcsany-finanszirozni-kell-az-elso-lepest-mert-nincs-meg-az.html

  "Szerda estére kiderült, hogy a 24 órája kommunikált adócsökkentésekhez milyen adóemelésekre van szükség. Növelik a cégautók és a jövedéki termékek közterheit, az eddig adómentes természetbeni juttatások után egészségügyi hozzájárulást kell fizetni..."

  Köszi, ebből ÉN nem kérek!”
 • 16. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 27. 21:36
  „"ma minden 20 fő feletti vállalkozásnak 20 főnként egy csökkent munkaképességű dolgozót kell foglalkoztatni, mert így működik a társadalmi szolidaritás. Magyarországon mégis az európai átlagnál lényegesen kevesebb, annak talán harmada, negyede ilyen munkavállalót foglalkoztatnak. Aki nem teljesíti, annak fizetnie kell a költségvetésbe."

  Figyelem! Budapesti szoftverfejlesztő cég keres január elsejei belépéssel 25 darab értelmi fogyatékos cigányt német- és angolnyelvtudással, több éves szoftverfejlesztői tapasztalattal projektvezetésre, külföldi munkára, a vevővel való kapcsolattartásra.

  Fényképes önéletrajzzal, referenciákkal és motivációs levéllel az alábbi címen lehet jelentkezni...”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lufibombával törte be egy busz ablakát egy miskolci kisfiú

Vízzel töltött lufival törte be egy autóbusz vezetőfülkéjének oldalsó szélvédőjét egy kisfiú… Tovább olvasom