Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Gyurcsány: 60-70 ezer állás jövőre a közfoglalkoztatásban

Jövőre 60-70 ezer ember, 3-4 kisebb város teljes lakossága vehet részt a közfoglalkoztatási programban - jelentette be Gyurcsány Ferenc, miután a Regionális Munkaügyi Központok vezetőivel találkozott csütörtökön.
A miniszterelnök szerint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) felkészült a feladatra, a legtöbb dolguk azonban az önkormányzatoknak lesz. A munkaszervezésben 3 ezer alkalmazott lesz majd a segítségükre - mondta.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a boldogulás alapvető forrása a munka kell, hogy legyen. A kormány pedig a rendszerváltás óta először vállalta, hogy ha valaki munkaképes, de a piac nem ad neki munkát, akkor megpróbálja megteremteni az alkalmazás feltételeit - mondta. A kormányfő szerint már 2009 első hónapjaiban érdemben bővülhet a közfoglalkoztatás.

Gyurcsány Ferenc szerint az elkövetkező időszakban az a cél, hogy kompromisszumok árán, de a munkáltatók megtartsák a munkahelyeket. Ennek érdekében kezdeményezni fogják a részmunkaidős foglalkoztatás, illetve a csökkentett munkaidő elterjesztését, hogy minél kevesebb elbocsátás legyen. Ehhez több milliárdos fedezet áll rendelkezésre a költségvetésben, de szükség esetén további forrásokat lehet felkutatni - tette hozzá.

A kormányfő szerint a Regionális Munkaügyi Központok arról számoltak be, hogy a nagyobb cégek egyelőre türelmesek és "kivárnak", hisz nem tudni, hogy pontosan meddig tart a recesszió. Abban mindenesetre egyetértés van, hogy a csoportos létszámleépítéseknek elébe kell menni: ha valahol nagyobb elbocsátási hullám van kilátásban, az ÁFSZ munkatársainak ki kell menniük, hogy tájékoztassák a dolgozókat a további lehetőségekről. Jelenleg ugyanis 30-40 ezer betöltetlen állás van Magyarországon - mondta a kormányfő.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2008. december 18. 19:34
    „Ez az az ötlet, amikor a cigány közalkalmazott lett volna?

    Foglalkozása, beosztása: cigány.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Molnár Csaba félreérti a helyzetet

Molnár Csaba félreérti a helyzetet: a vasutasok nem jókedvükben sztrájkolnak, hanem azért… Tovább olvasom