Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Gyurcsány: 900 új rendőr lesz még idén

2009 végére a mostaninál 1800-a több rendőr teljesít majd szolgálatot közterületen a városokban és falvakban, ennek fele új állományi létszám lesz - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán, miután egyeztetett az igazságügyi miniszterrel és az országos rendőrfőkapitánnyal.
A kormányfő hozzátette: a rendőrség kockázatelemzése eredményeként 250 településen állandó lesz a rendőrség napi jelenléte és az ellenőrzések, valamint 100 új körzeti megbízott is szolgálatba lép a következő hónapokban. Ezen kívül a polgárőrségek a jelenleginél háromszor hosszabb időben látnak el szolgálatot az ország településein. Gyurcsány elmondta: a fejlesztésekre 12 milliárd forintot kap a rendőrség, ebből 4 milliárd európai uniós, 8 milliárd pedig nemzeti forrás.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány a rend pártján áll és a jövőben keményebben lép fel a bűn ellen és határozottabban védi az állampolgárokat. "Erősebb, határozottabb és megbecsültebb rendőrséget szeretnénk" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Draskovics Tibor igazságügyi miniszter elmondta: a büntető törvénykönyv (btk) módosítását kezdeményezik március második felében. Ennek értelmében a jövőben fegyverrel elkövetett bűncselekmény esetén legalább 5 év börtön lenne kiszabható, valamint szigorodnának a büntetések az erőszakos cselekmények és a visszaeső elkövetők esetében is - mondta a tárcavezető.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: ezen kívül jobban kell védeni a rendőröket is, határozottabban fel kell lépni a rendőri intézkedést megtagadókkal szemben. Draskovics Tibor ezzel kapcsolatban elmondta: a rendőri intézkedéssel szembeni ellenállás esetén a mostani szabálysértés helyett enyhébb bűncselekmény lenne pénzbírsággal, adott esetben elzárással, míg a rendőr elleni erőszaknál is jelentősen szigorodnának a büntetések.

További újítás, hogy a szaktárca erősítené a "megelőző jogos védelem" intézményét is, ennek részleteit azonban nem ismertette Draskovics Tibor.

Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak nevezte, hogy "ma a jogvédelemre hivatkozva tűrjük el mások jogainak sárba tiprását", ezért ha kell az Alkotmány módosításával a kormány nagyobb egyensúlyba hozná a szólásszabadságot és az emberi méltóság védelmét.

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: töretlen a bizalma Bencze József országos rendőrfőkapitányban és nem merült fel a leváltása.

Bencze József szintén kérdésre válaszolva elmondta: egyelőre nem tud beszámolni konkrét nyomozati előrelépésről a tatárszentgyörgyi tragédiával kapcsolatban..

Olvasóink írták

 • 12. flexsnake 2009. február 26. 18:06
  „Hol láttál olyat hogy valakit a rendőrségtől nyugdíjba küldtek? :D
  Legfeljebb Pesten 2 nagykutyát. A közrendőrök amint elérik azt a szolgálati időt már örömmel mennek nyugdíjba, És igazuk is van. Pont elég is annyi. Nem azért van kevés rendőr mert elmentek nyugdíjba, hanem azért mert 100 jelentkezőből csak 10 marad a pályán, vagy válik valóban rendőrré. A többi nem alkalmas vagy elmegy más pályára.”
 • 11. Hmmm... 2009. február 26. 09:47
  „En csak azt nem ertem, miert kellett evekkel ezelott leepiteni, sok viszonylag fiatal rendort nyugdijbakuldeni. Most oket otthon fizetjuk, s helyettuk extra koltsegen ujakat alkalmazunk. Termeszetesen szukseg van egy jol es hatekonyan mukodo rendorsegre, de vajon az lesz-e belole? Vagy csak formalis felpuffasztasa a jelelnleginek lenyegi valtozas nelkul?”
 • 10. netuddki 2009. február 25. 20:48
  „Itt is be vezetik a gyorstalpaló tanfolyamot?”
 • 9. egy 2009. február 25. 19:49
  „Véleményem szerint ha a rendőrnek több joga lenne, mint most, tehát ne a bűnözőknek legyen több törvény adta előnye, mint a vele szemben intézkedő rendőrnek! Szigorúbb Btk-t, több fizetést, és több pénzt benzinre, mert ez a 18 km, hát ez finoman szólva is gáz, főleg, mert a nagymamám eleve 20 km-re lakik a Rendőrségtől. Azt hiszem, hogy talán nem is kell annyi rendőr, ha védi őket a törvény. És igaza van az előttem szólóknak, 80 000 Ft-ért én sem legénykednék. :(”
 • 8. StatusQuo 2009. február 25. 19:17
  „Eben benne van a nem érettségi köteles rendőrök is?”
 • 7. nyomdasz63 2009. február 25. 19:11
  „Ja !!! Napi hány km.-t mehet egy rendőrautó,miközben "szolgál,és véd" ???/18/?”
 • 6. nyomdasz63 2009. február 25. 19:08
  „Ne szipogjunk ! ! ! Jobb, mint 900 új Gyurcsány !”
 • 5. Otaku 2009. február 25. 18:29
  „Fletóka, azt a frissen elvont 30mrd-ot azért nem adod vissza a droidoknak, mi? :)

  És vajon éles helyzetben mikor lép a tettek mezejére ez a rengeteg pluszrendőr? A bodzagyűjtők ellen is fel mer majd lépni? Vagy csak a magyart mer szívatni?...”
 • 4. flexsnake 2009. február 25. 17:24
  „Két részlet nagyon gyanús:
  ,,További újítás, hogy a szaktárca erősítené a "megelőző jogos védelem" intézményét is, ennek részleteit azonban nem ismertette Draskovics Tibi"
  A jogos védelmi helyzet az köztudott mit jelent. A megelőző meg ha szemét módon akarok apellálni, talán fegyverkezés? Áramos kerítés meg aknák az udvarban? Oh, mi lesz itt?

  A másik:
  ,,Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak nevezte, hogy "ma a jogvédelemre hivatkozva tűrjük el mások jogainak sárba tiprását", ezért ha kell az Alkotmány módosításával a kormány nagyobb egyensúlyba hozná a szólásszabadságot és az emberi méltóság védelmét."

  A szólás szabadságával nem volt gond. A tettek szabadságával van. Mert az alkotmány a tettek szabadságát nem korlátozza. Azt a BTK teszi. Mindenkit szeretettel várok a bölcsis homokozóba ahol majd jól homokba dugjuk egymás fejét. Mert akkor nem látjuk hogyan ....nak .....be....”
 • 3. kekeczke 2009. február 25. 17:24
  „és honnan jönnek, a holdról ???”
 • 2. LukSzusz 2009. február 25. 17:18
  „Hű ha,Feri ez igen ,nettó 80.000-Ft kezdő lóvé,már nem is félünk a kilós aranynyakláncos,Mercis,kopasz,fekete szemüveges cigóktól.A főzsaruk meg millás illetményért nyilatkoznak a jó meleg szobából.Nyugodtan hátra dőlhetünk.”
 • 1. ultra 2009. február 25. 17:11
  „hüha, ettől nem lesz nagyobb a biztonság, a polgárőr nem tehet semmit, meglátják oszt kinevetik, a kis puhapöcsű friss rendőröket pedig megfélemlítik, és az nem fogja az életét kockáztatni 80.000 Ft-ért!

  Egyzserű a munka kedves Ferenc, fel kell számolni a bandákat, legyen az cigány vagy magyar bünbanda!
  ENNYI!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb tej és ásványvíz, de ugyanannyi alkohol fogy

Kevesebb gyümölcsöt és ásványvizet vett a magyar lakosság 2008. utolsó negyedévében, viszont nem csökkent az alkoholfogyasztás. Tovább olvasom