Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Gyurcsány: a baloldal a nyugalom kormányát adná

Kóklerség lenne, ha azt ígérné, hogy baloldali kormányzás esetén mindenkinek sokkal könnyebb lesz - mondta a Demokratikus Koalíció elnöke.
Gyurcsány Ferenc szerint ha a baloldali erők kerülnek hatalomra az országgyűlési választáson, nyugodt, kiszámítható kormányzásban bízhatnak a szavazók.

A Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn Mohácson, pártjának választási fórumán hangsúlyozta: abban bíznak, hogy tisztességes küzdelemben dől el a kormányzás sorsa. Mint mondta, az embereknek "ezer és egy okuk van rá", hogy a kormányzást a baloldali összefogásra bízzák.

Kijelentette: kóklerség lenne, ha azt ígérné, hogy baloldali kormányzás esetén mindenkinek sokkal könnyebb lesz, például a bérek magasabbak, az árak alacsonyabbak lesznek. Amit viszont meg lehet ígérni, az a nyugalom és a normalitás - mondta Gyurcsány Ferenc.

A volt szocialista kormányfő azt mondta, hatalomra kerülésük esetén átlátható és tisztességes rendszereket működtetnének, nem uralkodnának, hanem kormányoznának, s nem folyamodnának gyors reformok
bevezetéséhez.

Példaként említette az egészségügyi ellátórendszert, amelynek átalakításához 2006-ban nagy szenvedéllyel álltak neki, de megértették, hogy az embereknek sokkal több időt kell hagyni, hogy hozzászokjanak a változásokhoz. "Nyugodtabb, stílusában konzervatívabb kormányzásra lenne szükség. Sok apró, egymást követő, megszokható lépéssel kell megbízható egészségügyet csinálni" - mondta, hozzátéve: ilyen politikával egy négyéves ciklus alatt meg lehetne szüntetni a várólistákat.

Kitért arra is, hogy mi a véleménye arról, miszerint nem lesz nyilvános vita Orbán Viktor miniszterelnök és Mesterházy Attila, a baloldali erők listavezetője között. "A miniszterelnök fut kihívója elől, gyáva alak. (...) Nem azért kell elfogadni a felkérést, mert ez jogi norma, hanem ezzel kell megtisztelni a választókat, hogy segíti őket az eligazodásban" - vélekedett Gyurcsány.

Bírálta a kormány keleti nyitás programját is. Mint mondta, a magyarok több mint ezer éve nyugat felé haladnak, nem keleti irányba. "A mi fiaink és lányaink a Nyugatról hozzák a mintát, arrafelé mennek szerencsét próbálni. Az ország, ha választhat, Bécset választja és nem Kijevet" - tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció elnöke a választási esélyekről szólva elmondta, vaskos meglepetést tartogathat április hatodika, ugyanis a közvélemény-kutatások tévedhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: aki félelem nélküli országot akar, a baloldalra szavaz

Sok mindennel lehet vádolni a szocialista kormányokat, de azzal nem, hogy tőlük bárkinek félnie… Tovább olvasom