Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Gyurcsány: a DK a parlamenti választás nagy meglepetése lesz

Ha mégse jutnának be az Országgyűlésbe, akkor a párt felmorzsolódna, az ő politikai pályafutása pedig véget érne - mondta a volt kormányfő.
A Demokratikus Koalíció (DK) a 2014-es parlamenti választás nagy meglepetése lesz, pozitív értelemben - mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök egy hétfő esti, a budapesti sajtóházban tartott beszélgetésen az Élő Preambulum és a Mérők Klubja vendégeként.

Az ellenzéki pártelnök azt is mondta, ha mégse jutnának be az Országgyűlésbe, akkor a párt felmorzsolódna, az ő politikai pályafutása pedig véget érne.

Az október 23-ai baloldali rendezvényről közölte, az alapvetően erődemonstráció lesz, ami arról szól, hogy a sokfajta, demokratikus gondolkodású, "kormányváltó-Orbánváltó" ellenzék megmutatja az erejét, és egy pillanatra legalább küzdőképesnek mutatja majd magát.

Elmondta, hogy a színpad mögött "A szabadság összeköt" és egy piros-fehér-zöld szivárvány lesz látható, a színpadállítást a DK finanszírozza.

Az MSZP-re és az Együtt-PM-re utalva úgy vélekedett, olyan nagy volt rajtuk a nyomás, hogy nem tudtak kitartani eredeti szándékuk mellett, hogy csak ők ünnepelnek. Hozzátette: ennek megváltoztatásában némi szerepe volt az ő nekik küldött sms-ének is.

A pártelnök arról is beszélt, szerinte ma demokráciával, jogállami ügyekkel nem lehet a magyar választók többségét megmozgatni, mert a választók számára nem biztos, hogy azok az ügyek fontosak, mint a politikusoknak. Szavai szerint ezért is tud ma az önkény "menni mint kés a vajban". Úgy látja, ma a baloldalban nincsen meg az a szervezőképesség, akcióképesség, szervezettség, ami a jobboldalon megvan például a tüntetések szervezéséhez.

Azt hangoztatta, hogy a szabadelvű, baloldali világban ma messze a legnagyobb aktivitást, működő hálózatot a DK mutatja, és szerinte rajtuk kívül nincs is olyan erő erről az oldalról, amelyik egymaga tüntetést merne szervezni a Szabadság hídra.

A választásokról szólva azt mondta, ma nagy a valószínűsége annak, hogy önálló DK-lista lesz, és az országgyűlésit és az EP-t is ő fogja vezetni. Jelezte ugyanakkor, hogy mai tudása szerint nem megy majd ki Brüsszelbe.

Az országgyűlési választásokkal kapcsolatban arról beszélt, ahhoz, hogy önálló listájuk legyen, 27 helyen el kell indulniuk. Közölte, szerinte 25-30 olyan választókerület van, ahol csak elméleti esélye van a baloldalnak győzni, ezért ott nyugodtan egymással szemben indulhatnak az ellenzéki pártok, nem vesznek el voksok, mert a töredékszavazatok a saját pártok listájára mennek.

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP és az Együtt-PM rosszabbul jár, ha vár a megállapodás kinyitásával februárig, mert addig nő majd a DK támogatása.

Arra a felvetésre, ha egy időben lenne a két választás, az MSZP európai forrásokat kaphatna, azt mondta: "én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk".

A "listaalkura" vonatkozó felvetésekre úgy reagált: "velem nem lehet alkudozni". Hozzátette: sokan azt hiszik, hogy őt ki lehet fizetni, de "mivel fizetnek ki engem? "Pénzem van, feleségem van, egészséges vagyok", akinek fáj a feje miattam, az vegyen be két tablettát alvás előtt.

Olvasóink írták

 • 8. kormoska 2013. október 16. 10:23
  „A Medián 2013 októberi felmérése a Demokratikus koalíciót már 5%-ra mérte!Nocsak,nocsak.
  Fél évvel ezelőtt 2% volt az adat......,a végén még simán bejutnak.
  A másik meglepetéspárt a Liberálisok lehetnek,ne feledjük hogy még mindig sok híve van az Szdsz-nek!”
 • 7. fenyő 2013. október 15. 11:50
  „Bízom benne, hogy az alcím ( és a cikk második bekezdése ) válik valóra . Az lenne számára tényleg nagy meglepetés.
  Legyen ebben ez egyszer igaza !”
 • 6. florian72 2013. október 15. 08:37
  „Én azt mondom kell egy ilyen erő a parlamentben, aki szembe mer szállni a fideszel.
  Hogy ne merjenek az emberekkel bármit megtenni .”
 • 5. queenmargareth1 2013. október 15. 07:14
  „1. pachakuti 2013.10.14. 21:03 , hú már elmúlt 2014?:)”
 • 4. zero 2013. október 15. 07:13
  „2 Koreábol is az északit választanád.”
 • 3. Pirát 2013. október 14. 22:07
  „majd az inkontinenciás-demenciás nyanyák megsiratnak...
  #2-es ! nektek már rég meszeltek.. csak az érzékszerveidtől még nem jutott el az inger <moderálva>...”
 • 2. Tatter 2013. október 14. 21:16
  „Sajnos kevés lesz az össze fogás hisze a narancs huszárok hazától elszakadt 50 ezer újmagyarral nyeri a választást !
  Hiszen szavazati jogot kaptak !
  Ugy hogy meszeltek nekünk !”
 • 1. pachakuti 2013. október 14. 21:03
  „Mint az SZDSZ-é volt 2014-ben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ hétfői nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az október 14-ei KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom