Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Gyurcsány: A következő két évben nem hajt a tatár

Amint lehetőség nyílik rá, elsőként a 4 százalékos társasági különadót és az 1950 forint összegű egészségügyi hozzájárulást fogják megszüntetni - mondta Gyurcsány Ferenc a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának ülésén Budapesten.
A reformértékű lépések a következő két évben nem nagy rendszereket, hanem azok egy részét fogják érinteni, az elkezdett programokat a kormány folytatni fogja, de 2010-ig nem hajt minket a tatár - tette hozzá. A várhatóan egypárti kormány rendbe fogja tenni a közpénzügyeket, visszaállítja a költségvetés egyensúlyát és nem fog engedni annak a csábításnak, hogy a választások előtt ismét osztogatásba fogjanak - mondta Gyurcsány Ferenc.

Az elmúlt hetek politikai viharai Gyurcsány szerint abból fakadtak, hogy szembe kerültek egymással a gazdaság hosszú távon szükséges és a társadalom rövid távon lehetséges igényei. A kormányfő szerint eddig az ellenzék és a kormány között zajlott az a vita, hogy kell-e és lehetséges-e minél rövidebb idő alatt annyi pénzt felszabadítani, amelyből jelentős mértékben csökkenthetők a vállalatok közterhei. Mostanra ez a nézet összeütközés a kormányon belülre is átterjedt - fejtegette Gyurcsány Ferenc. A népszavazás, majd a kormányválság kapcsán kialakult helyzetet a miniszterelnök úgy foglalta össze, hogy csaknem lehetetlen társadalmilag, ami gazdaságilag szükséges volna. Ennek kapcsán határozottan szögezte le, hogy a korábban bejelentett és elindított reformok során a kormány nagyobb lépéseket tett, mint amit a társadalom többsége elfogadhatónak tart. A következő időszakban tehát egyszerre kell nemet mondani a szociális illúziókeltésre és a sokkterápiára - szögezte le a miniszterelnök. A viták kapcsán mindazonáltal változatlanul reformellenesnek nevezte a rendszerváltás előttről megörökölt jóléti rendszerek megőrzését szükségesnek tartó politikát.

A várhatóan egypárti kormány rendbe fogja tenni a közpénz-ügyeket, visszaállítja a költségvetés egyensúlyát és nem fog engedni annak a csábításnak, hogy a választások előtt ismét osztogatásba fogjanak - mondta határozottan Gyurcsány Ferenc. Elmondta azt is, hogy a már futó programokat végigcsinálják, és fennmaradnak az átalakítások, például az oktatás, a kistérségek, és az egészségügy egyes területein. Vagyis a reformértékű lépések már nem nagy rendszereket, hanem azok egy részét fogják érinteni a jövőben - fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc.

Ennek kapcsán bejelentette, hogy ha az egészségügyben a pénztárak a népszavazás miatt nem versenyezhetnek, akkor tehessék meg ezt a szolgáltatók. Ennek értelmében megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az egészségügyben a szektorsemleges finanszírozásra térjenek át, ami azt jelenti, hogy nem aszerint tesznek különbséget a támogatás folyósításakor, hogy az intézmény közpénzből, vagy magántőkéből működik-e, hanem a feladatokat fogják szempontként kezelni. Ugyancsak a referendum utáni továbblépés lehetőségéről beszélt a miniszterelnök a felsőoktatásban. Mint mondotta, neki szimpatikus a rektori konferencia azon javaslata, hogy a felsőoktatásban az első évfolyamban teljes körű legyen az állami finanszírozás, ezután azonban minden év végén csak a legjobb 50-60 ezer hallgató után fizessenek állami támogatást. Ennek összege ugyanannyi, mint a ma rendelkezésre álló pénz, de bizonyos mértékig mégis megteremti az érdekeltséget a nagyobb teljesítményben - mondta el Gyurcsány Ferenc.

A következő két évben nem hajt a tatár, a jövőben már nem fog a kormány előre rohanni, és kizárólag maga kezdeményezni, mostantól az országgal kell egyetértésre jutni a további reformokban, nem pedig önmagukkal - magyarázta Gyurcsány Ferenc.

Változatlanul megmarad az az igény, hogy hozzák egyensúlyba az államháztartást, és ha van felszabaduló pénz, azt a terhek csökkentésére fordítsák - szögezte le a kormányfő. Ehhez azonban határozottan fűzte hozzá, hogy a sokak által szükségesnek talált több száz milliárdos pénzügyi átcsoportosításra nem lát lehetőséget. A következő időszakban két lehetőséget lát a miniszterelnök az előrelépésre. Az egyik az, hogy folytatni kell az adózásba bevontak körének szélesítését, ami eddig is igen eredményes volt, a másik pedig az adóigazgatás bürokratikus jellegét csökkenteni kell, hogy mérséklődhessenek a vállalkozások igazgatási kiadásai. A magyarországi nagyvállalatok képviselőinek Gyurcsány Ferenc megígérte, hogy amint lehetőség nyílik erre, elsőként a 4 százalékos társasági különadót és az 1950 forint összegű egészségügyi hozzájárulást fogják megszüntetni.

Olvasóink írták

 • 13. matriné 2008. április 09. 22:23
  „Az igaz, hogy "nem hajt a tatár"! Sajnos a Magyar Nép sem! Mert a sok pajzsos, ha nem védene, akkor már rég elhajtott volna melegebb éghajlatra a szekértolóiddal együtt! Hisz nem is értesz az ország vezetéséhet! Ezt, be is bizonyítottad a hat év alatt!”
 • 12. xy- 2008. április 09. 07:20
  „11-hez!

  Nem okolja senki a fideszt másért, csak azért, hogy kábít-ámít és hergel, de nem ad alternatívát.Mindösszesen annyit :a kormány ki akar téged semmizni.

  Pedig mostanra már ki vagyunk művelve közgazdaságtanból és tudjuk hogy az állam pénze az adókból van.
  Herényi reggeli nyilatkozata szerint ha a közalkalmazotti adózókat leszámítjuk/mer ők állami finanszírozottak/akkor valódi adózó csak 1.5 millió, neki kell eltartani a többi állampolgárt.

  ebből aztán meg kell oldani az ország működését.
  Aki erre nem készíti fel szavazóit, az most elhallgatott, mert az előre hozott választás után ezt a helyzetet neki is kezelni kéne, akkor pedig a mai szocializmust visszahozni szándékozó igéretrendszerével igen gyorsan szembe kéne mennie úgy, hogy az utca sem nyugodt.”
 • 11. rvil 2008. április 09. 05:55
  „Vegyétek már észre,h 6 éve az MSZP-SZDSZ kormányoz!!!Az a sok ember aki még mindig a FIDESZt okolja az ország helyzetéjért az igazán kinyithatná már a szemét.”
 • 10. Gergő_ 2008. április 08. 22:03
  „maci: bár nem ehhez a cikkhez tartozik, de ha már feldobtad, mint témát, én szívesen megosztom veled, mi a bajom az ellenzékkel.
  1. 2002-ben elkezdték azt az ország kettéosztottságáért felelős megosztó politkát, amely azóta is a magyar politkai életet jellemzi.
  2. Megteremtették az utcai politizálást, mely mára szorosan összekapcsolható a szélsőséges csoportok utcai tüntetéseivel
  3. Burkoltan kokettál a szélsőjobboldali csoportokkal, holot ez egy haladó szemléletű, európai országban nyilvánvalóan nem előnyös.
  4. Demagóg ellenzéi szerepkörbe bújva álságos politikát folytat.
  5. Nincs használható, mögöttes tartalommar bíró kormányprogramjuk.
  6. Mellé állt egy olyan népszavazásnak, ami rövid távon megkönnyebbülést okozott, hosszabb távon az országnak kárt, a pártjuknak sok hasznot hozott.
  7. A kormányt vádolja hazugsággal, miközben magát makulátlannak mutatja be.

  Soroljam még? Volna mit bőven.”
 • 9. galiba 2008. április 08. 21:57
  „....inkább Kádár, mint te maci 52 .
  ...bérenc az öregapád..”
 • 8. maci52 2008. április 08. 21:25
  „Kenik ám egymásra a szart az elvtársak.Mi bajod az ellenzékkel,vagy te is komcsi bérenc vagy? Nem loptatok még eleget?Ha lehetne,klónoznátok Kádárt,és az lenne Elqró utóda.”
 • 7. galiba 2008. április 08. 19:24
  „...az én gyerekem nem hazudik, csak a te gyereked.”
 • 6. Gábor1 2008. április 08. 18:48
  „Persze könnyű azoknak, akik sohasem hazudnak...”
 • 5. Balogh Gábor 2008. április 08. 18:39
  „. . . nem hajt a tatár ? És a lelkiismeret ? Vagy az nem is volt . . .
  bégé”
 • 4. egal 2008. április 08. 18:31
  „cyt !

  Ha már itt tartunk, inkább jellemző ez az ellenzék vezetőjére ! Kiválóan írta le az eddigi tevékenységét, személyiségét ! Gratulálok !”
 • 3. egal 2008. április 08. 18:31
  „cyt !

  Ha már itt tartunk, inkább jellemző ez az ellenzék vezetőjére ! Kiválóan írta le az eddigi tevékenységét, személyiségét ! Gratulálok !”
 • 2. cyt 2008. április 08. 18:00
  „Igéretekkel már tele van a padlás - de a pince is. Egy jó vezető előbb gondolkozik, szakemberekkel diskurál, aztán cselekszik. Ez nem Gy.F. stilusa, erről már meggyőzött bennünket ő maga. Emiatt semmit nem lehet neki elhinni. A kutyából soha nem lesz szalonna. Mindig azt mondja, amit a másik hallani akar, de mindig azt cselekszi, ami saját magának a legjobb. Szavahihetetlen, becstelen ember es ugyanilyen a környezete is. Egy vezetésre teljesen alkalmatlan psychopata.”
 • 1. 4 2008. április 08. 17:11
  „"... és nem fog engedni annak a csábításnak, hogy a választások elött ismét osztogatásba fogjonak..-"
  "...A várhatóan egypárti kormány rendbe fogja tenni a közpénz-ügyeket.-"

  Nagy szavak, nagy szavak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddtől elérhetőek interneten a civil szervezetek adatai

Keddtől a www.birosag.hu internetes oldalon elérhető és leinformálható az összes Magyarországon… Tovább olvasom