Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Gyurcsány a népszerűségi lista alján a Századvégnél

A Századvég áprilisi felmérése szerint Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb politikus, a Fidesz pedig őrzi előnyét a pártok versenyében. Érdekesség, hogy az MDF-et inkább a kormányközeli pártnak látják a szavazók.
Az összes megkérdezett 29 százaléka szavazna most vasárnap a Fideszre, ez az érték nagyjából ugyanannyi, mint márciusban volt. Az MSZPre a megkérdezettek 20 százaléka szavazna, ami hasonlóképpen nem jelent változást. Az MDF esetében 4 százalékos globális támogatottságot mért a Századvég, és ez továbbra is magasabb az SZDSZ 3 százalékos értékénél.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága április elején 52 százalék, az MSZP-é 36 százalék. A biztos szavazó pártválasztók körében az MDF támogatottsága átlépi a parlamenti küszöböt (6 százalék), az SZDSZ pedig éppen alatta marad (4 százalék). A kutatás szerint a választók érzülete alapján az MDF a kormány-ellenzék dimenzióban inkább a kormány oldalán helyezkedik el.

Gyurcsány Ferencet valamivel – statisztikai értelemben nem szignifikáns különbséggel – többen (38 százalék) tartják alkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra, mint Orbán Viktort (36 százalék), ugyanakkor minden ötödik megkérdezett szerint egyikük sem alkalmas a pozíció betöltésére. A Fidesz szavazóinak egynegyede szívesebben adná voksát egy új, a mostani pártoktól független formációra, míg az MSZP esetében ez az igény csak a támogatók 5 százalékában fogalmazódik meg.

A szocialista szavazók 87 százaléka sorakozik a Gyurcsány-vezette MSZP alternatívája mögött, ez a szavazói csoport valójában a nagyobbik kormánypárt „kemény magjának” tekinthető, a Fidesz szavazóinak viszont alig fele (49 százalék) sorakozik fel az Orbán Viktor vezetésével kormányzati pozícióba kerülő Fidesz mögé.

A politikusi rokonszenvlista végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök áll, a lista utolsó hét helyezettje közül hat kormánypárti politikus. Egyedüli ellenzékiként Semjén Zsolt szerepel közöttük, Gyurcsány előtt, vagyis a lista utolsó előtti helyén áll. Szili Katalin a listavezető, a második helyet Dávid Ibolya foglalja el.

(Forrás: Századveg.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jégtánc az élete Regőczy Krisztinának

Regőczy Krisztina az ország és a világ egyik első számú jégkorcsolyázója, profi sportpályafutása… Tovább olvasom