Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Gyurcsány: a szólásszabadság felelősséggel jár

A miniszterelnök szerint a szólásszabadság időnként mások megsértésében illetve megalázásában próbálja megmutatni magát.
A magyar sajtó szabad és független, de ennek a szabadságnak együtt kell járnia a szólás felelősségével - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az idei Szabad Sajtó Díjak átadásán Budapesten, a Politikatörténeti Intézetben. A miniszterelnök elmondta: a szólásszabadságot csak úgy szabad gyakorolni, hogy az ne bántson másokat, különben magát a szólás méltóságát sértik meg. Ezt a fajta felelősséget a mai napig tanulja a sajtó - tette hozzá.

A miniszterelnök szerint ma a sajtószabadság érvényesülését alkotmányos garanciák védik Magyarországon, és bár egyes sajtótermékeket jelentősen befolyásol a tulajdonosi illetve kiadói akarat, a sajtóban megvan az a kényes egyensúly, amely egy demokratikus világban elvárható. "A sajtószabadságot gyorsan megtanultuk, a szólás felelősségét azonban a mai napig tanulni kell" - mondta.

Gyurcsány Ferenc szerint a szólásszabadság időnként mások megsértésében illetve megalázásában próbálja megmutatni magát. "Elborzaszt az, ha etnikai alapon illetve politikai pártállás alapján sértegetnek bárkit, ha egy kisebbségnek tulajdonítanak bűnelkövetési szokásokat, illetve nyíltan összekacsintanak a rasszista megnyilvánulásokkal" - fogalmazott a kormányfő. A szólásszabadság csak úgy gyakorolható, hogy ne sértse mások szabadságát és emberi méltóságát, a szólás felelősségének megértetéséért és elfogadtatásáért folyamatosan érvelni kell - mondta.

A kormányfő úgy vélte: a szólás szabadsága és felelőssége együtt alkotják meg a közkifejezés méltóságát. A szólásszabadság végső célja pedig nem a közösség összetartó erejének gyengítése, hanem éppen ellenkezőleg, annak erősítése - mondta. Hozzátette: Magyarország akkor szerencsés, ha sokszínű, ezt azonban csak a szólás felelősségével, illetve méltóságával együtt lehet összetartani.

Idén Zalai István újságíró (Népszabadság), Andrassew Iván újságíró (Népszava), Fleck Zoltán jogszociológus (ELTE), Ágoston Hugó publicista, közíró valamint a Magyar Televízió "Az Este" című hírmagazinjának szerkesztősége kapott Szabad Sajtó Díjat.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. március 16. 13:16
  „Feri, ne sokkolj! Akkor mondtad volna ezt mikor öszödön beszéltél.... Ott hol volt a szólásszabadság felelőssége? Az nem bátor tett volt hanem bántott egy csomó embert vele.”
 • 3. Power 2009. március 15. 21:56
  „Cumisüveg nem, könnygázspray igen...ez a magyar nemzeti ünnep Gyurcsány-módra.

  Részletek az MNO-ról:
  "21.36 Morvai rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarországon itt és most véget ért a jogállam. Arra kérte a politikai élet szereplőit, hogy vizsgálják ki ezt az esetet. Morvai szerint Magyarországon jelenleg rendkívüli állapot van. A rendőrök egy része sem érti, hogy miért volt szükség erre az intézkedésre. Több rendőr rosszul lett a könnygáztól.

  21.26 Egy rendőr meglökött egy tüntetőt, aki visszaütött, ezért verekedés tört ki az utcán, melyre válaszul a rendőrök rögtön könnygázt vetettek be. Teljes a káosz Nádor utca és a József Attila utca sarkán. Földön fekvő nőket is ütöttek."”
 • 2. kisztitkar 2009. március 15. 20:37
  „Március 15-én Kóka felhívja Gyurcsány elvtársat és megkérdi
  - Szabad-e egy ilyen nagy ünnepen mint a mai, nemi életet élni?
  Gyurcsány elgondolkodik, és azt mondja
  - Igen elvtárs, szabad. Csak ügyelni kell arra, hogy ne okozzon nagyobb örömet az ünnepnél.”
 • 1. Power 2009. március 15. 19:15
  „A Gyurcsány-kormány minden egyes napja súlyos ezer milliárdokba kerül az országnak és az adófizetőknek. Ebben még Bokrossal is egyet kell hogy értsek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Az elmúlt hét év nem része a rendszerváltásnak

"Vissza kell követelnünk a hazánkat a reménytelenség embereitől, akik vissza akarták forgatni az idő… Tovább olvasom