Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Gyurcsány: a teljes őszödi jelentést hozzák nyilvánosságra

A "megcsonkított szövegek" nem azonosak a végső összefoglaló jelentéssel - közölte Bajnai Gordon. A Fidesz a legfontosabb dolog már kiderült az ügyben.
Mesterházy: a jelentések egy részének közzététele politikai támadás az MSZP és az összefogás ellen

Mesterházy Attila szerint azzal, hogy a belügyminiszter épp a választási kampány kezdetén oldotta fel az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről készült jelentések egy részének titkosságát, a jelenlegi kormány politikai támadást intézett az MSZP és az összefogás ellen.

Az összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltje erről egy fóti beteg kisgyermek gyógyíttatását segítő jótékonysági rendezvényen beszélt a Pest megyei városban szombat délután.

Az MSZP elnöke azt mondta, hogy a jelentések egy részének nyilvánosságra hozása nem más, mint a Fidesz kormányzásáról való figyelemelterelés, illetve egyértelmű szándék arra, hogy éket verjenek az összefogásba. Ha négy évig még részben sem oldotta fel az iratok titkosságát a belügyminiszter, „élünk a gyanúperrel, hogy (…) a mostani akció kampánycélokat szolgál, s ezt így is fogjuk kezelni" – hangsúlyozta Mesterházy Attila.

Fidesz: Gyurcsány még a hazugságbeszédről is hazudott

Gyurcsány Ferenc még a hazugságbeszédéről is hazudott - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kocsis Máté annak kapcsán, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést újságírói kérdésekre válaszolva hangsúlyozta: kiderült, Gyurcsány Ferenc évekig sumákolt arról, hogy miként került nyilvánosságra a beszéd.

Most egy olyan jelentés publikálása miatt bírálják a baloldali pártok a belügyminisztert, amely akkor készült, amikor Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányoztak - fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Jobbik: az elmúlt 24 év politikusainak szégyene az őszödi beszéd körüli ügy

A Jobbik szerint az elmúlt 24 év politikusainak szégyene az őszödi beszéd körüli ügy - közölte Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szombaton.

A Jobbik szerint a nyilvánosságra hozott, véleményük szerint "túlzottan is anonimizált összefoglaló jelentés azonban csak az azóta megérdemelten elzavart baloldali politikusok felelősségét veti fel".

A párt szerint érthetetlen, hogy "miért takart ki az Alkotmányvédelmi Hivatal a jelentésben olyan szövegrészeket, amelyek a koronatanú, Eduardo-Rózsa Flores 2008-as, tavaly májusban nyilvánosságra hozott interjújából napnál világosabban beazonosíthatók".

A Jobbik felszólítja az Eduardo Rózsa-Flores által megnevezett, jelenleg is vezető pozíciókat betöltő fideszes politikusokat, nyilatkozzanak: "miért nem álltak a Gyurcsány-rezsim eltávolítása ellen jogosan tiltakozó tömegek élére; a Fidesz akkori vezetői miért taktikáztak, miért nem követelték erőteljesebben a tiltakozókkal együtt a hazugságon kapott kormányfő azonnali távozását?"

Az ellenzéki párt közleményében azt írta: "2006-ban Magyarországon nem meggyőző választási program, hanem felelőtlen ígéretek és hazugságok révén volt megnyerhető a parlamenti választás. A Gyurcsány-kormány újraválasztásának ez volt a kulcsa, ahogy azt 2006 őszén az őszödi hazugságbeszéd révén az egész ország megtudhatta."

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozott a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek szerint egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

Mesterházy is a teljes jelentés nyilvánosságra hozatalát követeli

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a baloldali összefogás nevében követeli, hogy a kormány hagyjon fel a titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználásával, és hozza nyilvánosságra a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásáról szóló teljes, torzítatlan összefoglaló jelentést.

Ezt az Összefogás miniszterelnök-jelöltje közleményben tudatta szombaton.

Mesterházy Attila felidézte: 2011-ben az MSZP elnökeként kérte az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló jelentés nyilvánosságra hozását, ám a Belügyminisztérium úgy válaszolt: "ezen, a mára csak az MSZP-t érintő vitán a magyar nép már túltette magát. (...) A Belügyminisztérium nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem."

Ennek ellenére - folytatta a szocialista párt elnöke - most alig egy hónappal a választás előtt az Alkotmányvédelmi Hivatal közzétett két, a témában készült titkosszolgálati jelentést. Az egyes részanyagok titkos minősítésének váratlan feloldása, csonkított változatának nyilvánosságra hozatala, és a végső jelentés elhallgatása azt a gyanút veti fel, hogy az Orbán-kormány a Belügyminisztériumot, a titkosszolgálatokat is beveti annak érdekében, hogy megőrizze hatalmát, ezáltal pártpolitikai kampányeszközzé silányítja a titkosszolgálatot - közölte Mesterházy Attila.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

Mesterházy Attilához hasonlóan Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció is azt követelte szombaton, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről készült hivatalos, végső jelentést.

KDNP: az őszödi beszéd dupla hazugság volt

A KDNP véleménye szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján nyilvánosságra hozott két titkosszolgálati jelentés alapján kiderül, hogy az őszödi beszéd "dupla hazugság volt" - írták a kereszténydemokraták szombati közleményükben.

A szövegben úgy fogalmaznak: Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök először hazudott az országnak, becsapta az embereket, majd ismét becsapott mindenkit azzal, ahogy az MSZP megszervezte az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatalát. Gyurcsány Ferenc és "álbaloldali elvtársai tovább hazudtak az embereknek" - folytatják. Hozzáteszik: próbálták elfedni katasztrofális és dilettáns kormányzásuk eredménytelenségét, az ország eladósítását és a maguk által előidézett megszorításokról elterelni a figyelmet. Ez a "velejéig romlott álbaloldali tevékenység" most lelepleződött, nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak reggel, éjjel meg este hazudtak, hanem délután is, és folyamatosan félrevezették a magyar választókat - jelenti ki a KDNP.

A közlemény megfogalmazása szerint "a nagy színjátékok után újra összeállt álbaloldal ezért megérdemli, hogy az áprilisi választáson azok a magyarok küldjék végérvényesen a politikai süllyesztőbe, akiket adósságba kergettek, akiktől elvettek nyugdíjat, fizetést, akiket évtizedeken keresztül szégyenteljesen átvertek".

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

Gyurcsány: a belügyminiszter a teljes jelentést hozza nyilvánosságra

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeiről készült hivatalos, végső jelentést - írta Gyurcsány Ferenc szombaton a Facebook oldalán.

A DK elnöke úgy fogalmaz: Pintér Sándor manipulál, rosszabb esetben hazudik. Hangsúlyozza, hogy miként az akkori miniszterelnöktől, Bajnai Gordontól tudják, a belügyminiszter által most nyilvánosságra hozott szöveg nem a 2009-decemberében elkészült végső hivatalos összefoglaló jelentés. Hangsúlyozza: ez "utóbbi kifejezetten cáfolja Pintér mostani sugalmazását, állításait".

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmaz, Pintér Sándor elhallgatni akarja azt, hogy a hanganyag nyilvánosságra hozataláról a Fidesz felső vezetése döntött, az anyagot ők sokszorosíttatták és juttatták el a médiához. "Tudjuk tehát, hogy a Fidesz ilyen módon tudatosan készítette elő a 2006 őszi zavargásokat" - áll a bejegyzésben.

A volt kormányfő a DK nevében követeli, hogy a belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra a hivatalos, végső jelentést. Arra is kitér, hogy amennyiben kiderül, hogy az abban foglaltak nem egyeznek a mostani manipulatív kiszivárogtatással, akkor azt is követelik, hogy Pintér Sándor azonnal hagyja el hivatalát.

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor nyilatkozzon, hogy ő, illetve vezetőtársai ismerték-e a beszédet a Magyar Rádióban történt elhangzása előtt. Ha igen, akkor vállalják a felelősséget a 2006 őszén történtekért - zárja Gyurcsány Ferenc a bejegyzést.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

Fidesz: a legfontosabb dolog már kiderült az ügyben

A Fidesz szerint az őszödi beszéddel kapcsolatban a legfontosabb dolog már kiderült, az, hogy a Gyurcsány-korszakot maga Gyurcsány Ferenc és a szocialisták végighazudták, becsapták a magyar embereket - közölte Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő szombaton Budapesten.

A nagyobbik kormánypárt szóvivője egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, Gyurcsány Ferenc maga vallotta be az őszödi beszédben, hogy "hazudtak reggel, délben és este. Nem tudjuk, mit csináltak délután".

Hozzátette: a részletekről is tudniuk kell az embereknek, és a Fidesz szerint ez a Belügyminisztérium dolga, a kérdéseket ő fogja megválaszolni.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta, senkit nem ért meglepetésként az, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül nem történhetett meg a kiszivárogtatás, hiszen ő akkor uralta a teljes szocialista frakciót és kezelt minden helyzetet. Nyilvánvaló, hogy tevékeny része volt a beszéd kiszivárogtatásában - vélekedett.

A politikus szerint ha Gyurcsány Ferenc mentalitását nézzük, akkor nyilvánvaló, hogy sokkal erősebben tiltakozott volna, hogyha ő nincs benne ebben a folyamatban.

Bajnai: a "megcsonkított szövegek" nem azonosak a végső összefoglaló jelentéssel

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

Az őszödi beszéd kiszivárogtatásával összefüggő részjelentések nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot - közölte Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője szombatra virradó éjszaka.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján anonimizált formában nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

Bajnai Gordon közleményében ezzel összefüggésben azt írta: miniszterelnökként ismerte az ügyben készült jelentéseket, ezért állítja, hogy a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot.

Az Együtt-PM Szövetség vezetője úgy véli, a kormányzat még a közzétett dokumentumokból is "a nemzetbiztonsági érdek védelmén messze túlmutató mértékben törölt politikailag érzékeny, a jelenlegi kormánypárti politikusokra nézve kedvezőtlen részeket, illetve felismerhetetlenné tette az általa sugallni kívánt értelmezésnek ellentmondó információkat".

A volt miniszterelnök álláspontja szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal ezzel a lépésével a választási kampányt kívánja manipulálni, amit Bajnai Gordon törvénytelennek és elfogadhatatlannak tart.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kamatpolitikát bírálta az Összefogás

A kormányváltás óta több a szegény ember - mondta Korózs Lajos. Tovább olvasom