Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyurcsány átfogó javaslata - adócsökkentés és politika

A miniszterelnök a következő négy évben 1000-1200 milliárd forintos adócsökkentést, az adóadminisztáció egyszerűsítését, az adóelkerüléssel kapcsolatban pedig zéró toleranciát szeretne elérni.
Gyurcsány Ferenc javaslatairól a szerdán megjelenő Népszabadságban lehet olvasni. A kormányfő az adórendszer mellett, a szociális ellátórendszer, az állam szerepe és az oktatás, kutatás, tudomány támogatása területén indítványoz érdemi változtatásokat.

A szociális rendszerben a miniszterelnök beindítaná Nemzeti Közfoglalkoztatási Programot, amely 2010-ben már legalább 50 ezer embernek adhatna munkát segély helyett. Gyurcsány új egyezséget ajánl az állam szerepének újragondolására is: a kisebb állami újraelosztás mellett is megőrizné a szociális ellátások színvonalát, és partneri viszonyt javasol az állampolgárokkal, a bürokrácia érdemi csökkentését kezdeményezi. A javaslatban kiemelt helyet kap az oktatás, a kultúra és a tudomány támogatása: ez egyetlen terület, amire a kormányfő az eddiginél is nagyobb részt fordítana a nemzeti jövedelemből.

A kormányfő a cikkben - amely olvasható a hvg.hu oldalon is - leszögezi: csak akkor van lehetőség az 1000-1200 milliárdos adócsökkentésre, ha az ez által kisebb adókat többen fizetik be és így nem kerül veszélybe a költségvetés egyensúlya, ami Gyurcsány szerint "tabu."

A miniszterelnök javaslata szerint ekkora mértékű adócsökkentés lehetővé teszi a munkáltatói járulék összesen 10 százalékpontos lefaragását, ami a vállalkozások jelenlegi terheit egyharmadával csökkentené. Szintén a vállalkozásokat segítené a különadó eltörlése, amit 18 százalékos társasági adókulcs egészítene ki.

A személyi jövedelemadóban szintén a 18 százalékos kulcsot tenné általánossá a miniszterelnök, aki az adócsökkentést ezen a területen a sávhatárok emelésével valósítaná meg: évi 750 ezer forintig nem kellene szja-t fizetni, a 36 százalékos kulcs pedig csak a 3 millió forint feletti jövedelmekre vonatkozna a jelenlegi 1,7 millió helyett.


Így az 1000-1200 milliárd forintos adócsökkentés kétharmad részben a vállalkozások terheit enyhítené, egyharmada pedig a polgárokét. Gyurcsány Ferenc szerint az adókat csak abban az ütemben lehet csökkenteni, ahogyan többletbevételei lesznek a költségvetésnek abból, hogy a kisebb adókat többen hajlandóak befizetni.

A kormányfő ajánlata szerint már 2009-ben, egy lépésben eltörölnék a vállalati különadót, a társasági adót pedig 18 százalékban határoznák meg. A személyi jövedelemadót úgy csökkentenék, hogy 2 millió forint éves jövedelemig kellene 18 százalék adót fizetni, a 36 százalékos kulcs csak az a fölötti részre lenne érvényes.

Szintén a jövő évtől lépne életbe, hogy a leghátrányosabb helyzetű térségekben újonnan létrehozott munkahelyek után egyáltalán nem kellene munkáltatói járulékot fizetni a foglalkoztatás első három évében, és ez a rákövetkező három évben is csak fokozatosan érné el az addigra a mainál már tíz százalékponttal alacsonyabb szintet. Az általános munkáltatói járulékkulcsot 5 százalékponttal csökkentenék április elsejétől úgy, hogy azt a bérek első száznegyvenezer forintjáig lehessen alkalmazni. Gyurcsány Ferenc javaslata szerint 2010-ben további 2 százalékponttal csökkentenék a munkáltatói járulékot, az szja sávhatárát pedig már 2,5 millió forintra emelnék.

A miniszterelnök hangsúlyozza: csak akkor lehet eredményes az adócsökkentés, ha a kisebb adókat a gazdaság szereplői be is fizetik, mert enélkül ismét növekedésnek indulhat a költségvetési hiány. Ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében a miniszterelnök létrehozná az úgynevezett Adócsökkentési Alapot, ami egyfajta biztonsági vésztartalék lenne, és amibe 300 milliárd forint kerülne 2009-ben. A jövő évre tervezett lépések az 1000-1200 milliárdos adócsökkentés éppen ekkora részét valósítanák meg. Az Adócsökkentési Alap azonban azon felül értendő, mivel nem a 2009-es, hanem már a 2010-es adócsökkentés fedezete, ha a gazdaság kifehérítéséből várt bevétel befolyik. Ha viszont a vállalkozók a kisebb adót sem fizetik be rendesen, akkor a kormány a hiányzó bevételeket pótolja ki az alapból.

A pártelnök-miniszterelnök emellett szűkítené a készpénzforgalmat, és bizonyos kivételektől eltekintve általánosan kötelezővé tenné a bérek és nagyobb értékű vásárlások kifizetésénél a banki átutalást.

A Független Hírügynökség információi szerint a fenti javaslatokat első olvasatban szerdai ülésén tárgyalja a kormány, majd ezt követően Gyurcsány Ferenc személyesen számol be a javaslatok részleteiről a nyilvánosságnak. Ezen kívül a Gazdasági Egyeztető Fórum csütörtöki alakuló ülésén is szó lesz a miniszterelnök cikkében foglaltakról.

A cikk szerint Gyurcsány Ferenc áthangolná a gazdaságpolitikát is abban az értelemben, hogy a magyar vállalatokat segítő, aktív és patrióta magatartást javasol a kormány számára, külön kiemelve a kis- és középvállalatok segítését. Ennek érdekében célzott, egyedi befektetés-ösztönző támogatásokat ajánl, illetve új kockázati tőkeprogramot indít a kormány.

A külpiacokra termelő kis- és középvállalatokat egy éven belül személyesen keresik fel az állami kereskedelemfejlesztési ügynökség szakemberei, és mindenkinek személyre szóló segítséget, támogatást ajánlanak.

A kormányfő létrehozná emellett a beruházásbarát települések közösségét, amelyek számára képzést, tanácsadást, támogatást nyújt a kormány a munkahelyteremtő beruházások telepítéséhez.

A szociális támogatások területén a kormányfő a segély helyett munka programot támogatja, melynek lényege, hogy a munkaképes korú állampolgárok közül kizárólag azok vehetnek részt a segélyezési rendszerben, akik egészségi állapotuk, esetleg más méltányolható okok miatt nem képesek munkával biztosítani önmaguk és családjuk fenntartását.

Az elegendő munkahely érdekében a kormány 2009-ben Nemzeti Közfoglalkoztatási Programot indít, amelytől azt várja, hogy 2010-ben már legalább ötvenezer ember számára teremt napi 68 órányi hasznos és értékes munkát. E mellett a nagy állami beruházásokban kötelezővé teszi, hogy a foglalkoztatottak legalább tíz százaléka hátrányos helyzetű munkavállalók közül kerüljön ki.

A családi pótlék ügyében a kormányfő amellett teszi le garast, hogy a juttatás továbbra is alanyi jogon járjon, és nem csökkentené az erre szánt pénzt sem. Ugyanakkor a szabályok átalakítását javasolja annak érdekében, hogy a támogatást valóban a gyermekek érdekében használják fel, és ha veszélyeztetett helyzetbe kerülnek, akkor az illetékes gyermekjóléti szolgálat dönthessen az összeg kétharmadának felhasználásáról.

Gyurcsány Ferenc a versenyképesség javítása érdekében, a kultúraváltás jegyében megállapodást javasol az állam szerepének újragondolásáról is. Ez azt jelenti, hogy az állami újraelosztás szintjét leszorítanák 43-45 százalékra, ezen belül az adócentralizáció mértékét 35-37 százalékra. Ugyanakkor a szociális ellátások szintjét megőrizné a kormányfő, aki elveti a drasztikus megszorításokra vonatkozó javaslatokat.

Az állam hatalmának korlátozását jelentené egyebek mellett az is, hogy a kormányfő javaslatában drasztikusan csökkentené például a különböző hatósági engedélyek számát. A másik oldalon ugyanakkor erős, a polgárait megvédeni képes, és az eddiginél jobb minőségű szolgáltatásokat nyújtó államot javasol. Utóbbi érdekében például szélesebb körben alkalmazná azt az elvet, amelyik szerint a különböző hatóságok intézzék el maguk között a papírmunkát, ne pedig az ügyfeleket küldözgessék egymáshoz. Gyurcsány Ferenc szabadon választhatóvá tenné, hogy aki akarja, annak a személyi jövedelemadó-bevallását az adóhatóság töltse ki helyette.

Létrehozná emellett az úgynevezett pozitív adózói listát: az adóhatóság erre azokat venné fel, akik ezt kérik, és akik felhatalmazzák rá, hogy havonta beszerezze a köztartozásaik egyenlegével kapcsolatos adatokat a többi hatóságtól. Így nem nekik kellene összegyűjteniük az igazolásokat, amelyekre ma számtalan eljárásban, például az uniós fejlesztési pályázatoknál is szükség van.

Mindezek mellett a pártelnök-miniszterelnök támogatja a rendőrség megerősítését a kistelepülések biztonsága érdekében. A gyűlöletkeltéssel szembeni polgári jogi eszközöket is hatékonyabbá kívánja tenni, az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatokat haladéktalanul elkészíti a kormány. Az utcai rendzavarásokkal szemben határozott fellépést vár el a jelenlegi törvényi keretek szigorú betartásával.

Gyurcsány Ferenc javaslatában kiemelt helyet kap az oktatás, a kultúra és a tudomány: ez lenne az egyetlen olyan terület, amelynek támogatására a kormányfő a nemzeti jövedelem jelenleginél nagyobb hányadát költené el. A miniszterelnök cikkében azt indítványozza, hogy ezeken a területeken tegyen érdemi előrelépést Magyarország, és az előttünk álló fél-egy évtizedben közelítse meg a skandináv országok szintjét, ahol az oktatás részesedése a nemzeti jövedelemből 67 százalék. Ez mintegy másfélszerese a jelenlegi magyar támogatási szintnek.

A pártelnök-miniszterelnök az Új tudás, új kultúra program megvalósítása mellett további középtávú fejlesztési programot javasol. A kabinet 2010-ig biztosítani kívánja, hogy hároméves korától valamennyi rászoruló gyermek óvodába járhasson. A legtehetségesebb gyermekek fejlődésének segítésére, nyomon követésére elindítaná a Magyar géniusz programot, a források koncentrálására pedig létrehozná a Nemzeti Tehetség Alapot. A kormány a szakmai-pedagógiai munka fejlesztése mellett harmincezer kollégiumi férőhelyet, valamint 700 óvodát és iskolát újítana fel.

Gyurcsány Ferenc cikkében új elem a nemzeti gyakornoki program. Ennek lényege az a lehetőség, hogy a munkáltatók, bizonyos feltételek mellett, egy évig a fizetés helyett adhassanak ösztöndíjat a felsőoktatásban tanulóknak és a friss diplomásoknak, ami így adó- és járulékmentesen nyújtható. Ezzel a fiatal diplomások munkatapasztalatot szerezhetnének. Egyes munkáltatók ugyanis nem szívesen alkalmaznak pályakezdőket, akik viszont így nehezebben jutnak el első állásukig.

A szakmunkásképzés területén 2009-től havi 10 ezer és 30 ezer forint közötti, tanulmányi eredménytől is függő szakmunkás tanulói ösztöndíjat vezet be a kormány egyes hiányszakmákban.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. gyurcsány 2008. augusztus 28. 11:24
  „Szeretném emlékeztetni a polgártársaimat,hogy nem ez a legnagyobb hír,hanem az hogy amiért már egyszer befizette a polgár az adót ennek a gennyes államnak,miért adóztatja meg még1szer? A bajom a "halál adó" Ezt egyszer kétszer javasólják,azután felejtik. Új törvények kellenek A KRESZ sem egyezik az EU val. Lsd motor ill quad. A reform a törv hozással kezdődik nem azzal,hogy mondok vmit.”
 • 48. Rizsa 2008. augusztus 27. 22:01
  „Nagy ötlet! A 4%-os szolidáris adót ha jól tudom kb. 7 milliós bruttó feletti rész után fizetik. A szolidáris adó is a Gyurcsány-kormány terméke! Most visszavonnák?
  Segítsd a szegényeket!”
 • 47. akutyafáját 2008. augusztus 27. 21:22
  „trainman ! De erőlködsz ,vazze! Mi a szándékod ? Talán történelmi hős,vagy miniszter akarsz lenni ?
  A moderátorok már elindultak biztosan Pestre,azért nem veszik észre a hírdetésed !”
 • 46. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 27. 20:58
  „"ma minden 20 fő feletti vállalkozásnak 20 főnként egy csökkent munkaképességű dolgozót kell foglalkoztatni, mert így működik a társadalmi szolidaritás. Magyarországon mégis az európai átlagnál lényegesen kevesebb, annak talán harmada, negyede ilyen munkavállalót foglalkoztatnak. Aki nem teljesíti, annak fizetnie kell a költségvetésbe."

  Figyelem! Budapesti szoftverfejlesztő cég keres január elsejei belépéssel 25 darab értelmi fogyatékos cigányt német- és angolnyelvtudással, több éves szoftverfejlesztői tapasztalattal projektvezetésre, külföldi munkára, a vevővel való kapcsolattartásra.

  Fényképes önéletrajzzal, referenciákkal és motivációs levéllel az alábbi címen lehet jelentkezni...”
 • 45. trainman 2008. augusztus 27. 20:39
  „FIGYELEM!!!
  KÉRLEK KÜLDD TOVÁBB ANNYI ISMERŐSNEK, AMENNYINEK LEHET!!!

  MAGYAR NEMZETI NAGYGYŰLÉS LESZ BUDAPESTEN 2008. SZEPTEMBER 06-ÁN A
  BUDAPESTI HŐSÖK TERÉN, A GYURCSÁNY KORMÁNY ELLEN!!! MINDENKINEK AKI NEMZETI
  ÉRZELMŰ ÉS ELEGE VAN A JELENLEGI KORMÁNYBÓL, FEL KELL JÖNNIE ERRE A NAPRA
  BUDAPESTRE A HŐSÖK TERÉRE! VIDÉKIEK, GAZDÁK GYERTEK, MOST NAGYON SZÜKSÉG VAN RÁTOK! MUTASSUK MEG, HOGY SOKAN VAGYUNK ÉS ÍRJUNK TÖRTÉNELMET!
  TEHÁT:

  2008. SZEPTEMBER 06, HŐSÖK TERE!!!! NEMZETI NAGYGYŰLÉS! MINDENKINEK OTT A HELYE!

  Itt tessék mindenkinek érdeklődni:
  Kráter Könyvkiadó
  H-2013 Pomáz,Búzavirág u. 2.
  Tel./fax: ** 36-26/328-491 ; vagy : ** 36-20/91-53-234 ,
  vagy
  Pécsy Gábor
  pecsy.gabor@t-online.hu”
 • 44. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 27. 19:19
  „18. hozzászólás gliedecke 2008.08.27 09:27:

  Szuper. Akkor a tücskök kapják ingyen, aki meg fizeti a tb-t, az meg fizet újra. Éljen az esélyegyenlő és igazságos kurv@ország.”
 • 43. hunter 2008. augusztus 27. 13:22
  „rvil
  Nem, ne vegyenek el tőled még többet, de rengeteg olyan jogi kiskapu van( ezekről sok konkrétumot nem tudok, csak ismerek 1-2 embert akik ilyet kihasználnak) ami miatt nem is adóznak vagy csak minimálisan, sokkal kevesebbet mint amennyit kéne. Meg persze rengeteg olyanról is hallani hogy valaki minimálbéren van bejelentve, közbe havonta sok százezret is hazavisz.Ilyenek miatt rengeteg pénz csúszik ki az állam kezéből, amiket ha ellenőriznének alaposabban, vagy komolyabban büntetnének visszaszorulna.
  Emellett igazat adok neked, rengeteg pénzt szórnak”
 • 42. k 2008. augusztus 27. 13:11
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/gyurcsany_ferenc_lemond/2068481/”
 • 41. gyurcsány 2008. augusztus 27. 13:04
  „szerintem nem jól látják a kolegák.Vannak dolgok amiket el kell viselni ahoz,hogy utána jó legyen. Gondolom a fele hozzászóló aki itt van elítélte a hármasszavazást,csatlakozni akart az EU hoz, es négy éve ők szavazták meg a minisztert. Mindezzel csak az a baj hogy én is nyelem az ő tudatlanságukat. Amíg demokratikus kommonizmus van, addig itt nem lesz semmi.”
 • 40. gleicke 2008. augusztus 27. 12:51
  „Hallgatom a rádiióban, Gyurcsány magyaráz, mintha én lennék a hülyegyerek. "Együtt sírunk, együtt nevetünk" - mondja. Muszály???”
 • 39. rvil 2008. augusztus 27. 12:49
  „Hunter
  Most kb 48%ot vonnak a fizetésemből..Szerinted mi lenne a reális vonjanak 70%ot és akkor kijövünk a szarból?A f@szom kivan ezzel,h a saját országom lehetetlenít el.Plussz munkát kell vállalni,hogy az ember mindent be tudjon fizetni...Először szüntessék meg ezt a mérhetetlen pénzosztást ami itt van és csökkentsék az adótNe programokat gyártsanak hanem tegyenek valamit,mert mindjárt szétvet az ideg ...”
 • 38. haramia 2008. augusztus 27. 12:20
  „Kulcs a fehérítés, mindennek ez a forrása, - mondja Gyurcsány és Veres. Innentől az egész komolytalan, de nagyon.”
 • 37. jozicsenko 2008. augusztus 27. 12:07
  „Átolvastam a Portfolios cikket, tudjátok mi a szép?

  hogy 750e Ftig 0%os adót igérnének, adójóváírás nélkül (ez az Szdsz vesszőparipája, hogy szakadnának meg)
  na a lényeg:

  mennyi a minimálbér? 69e Ft, vagyis a minimálbéreseknek (1,8 millió ember :-) ) minimum 1170 Ft adót kell fizetniük, perhó

  nem tünik soknak, de ismerve ezeket, semmi nem tartja vissza őket, hogy hip-hopp eltüntessék azt a 0%os SzJA kulcsot...”
 • 36. éljen 2008. augusztus 27. 12:06
  „Végre valami jó hír!
  A sok savanyú ember meg egye a kefét!
  Legyen így!”
 • 35. hibuci 2008. augusztus 27. 12:04
  „Gyurcsány a hibás! Már rég át kellett volna adni a kormányrudat Orbán Viktornak, hogy a sok elvakult követője észhez térjen! Nagyon gyorsan jönne az előrehozott választás, az biztos.”
 • 34. XDDD 2008. augusztus 27. 11:55
  „Magyarország olyan,mint egy naív tini picsa,akit szopat egy 30 éves koma azzal,hogy mennyire szereti és közös jövőt tervez.aztán,mint mindig, a koma felkúrja párszor aztán kidobja...”
 • 33. theseus 2008. augusztus 27. 11:55
  „Ki hisz még ennek az embernek? Puszta időfecsérelés elolvasni is az n+1-edik hangzatos nevű program tervezetet, amikor a korábbiakból sem lett semmi.

  Még amit a választások előtt törvénybe iktattak, azt is rögtön visszavonták a választások után. Akkor meg minek foglalkozzunk a tervekkel, ötletekkel.

  Közröhej. Mindenki azt várja, mikor hordja már el az irháját, a népes bagázsával együtt. Ő persze nem szegényedik, csak az ország.”
 • 32. xxxxx 2008. augusztus 27. 11:48
  „Gyakorlatilag eladja az emberekenek az inflaciokovetest (savhataremeles).... politikailag nagyon ugyes... Gazdasagilag es emberileg meg gyurcsanyi....”
 • 31. Lavotta 2008. augusztus 27. 11:45
  „MSZP vagy SZDSZ? Egyik kutya, a másik eb! Remélem, hogy a felelősségrevonás nem marad el az elqrt milliárdokért.”
 • 30. jozicsenko 2008. augusztus 27. 11:41
  „köszönjük Ferike, menjél haza és csomagolj

  tudod, el lehet innen menni

  menjél el te a TE országodba, minket meg hagyjál Dolgozni, mert mi Azt akarunk

  nem a hülyeségeidet hallgatni”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyegették a bírót, így elmaradt a Magyar Gárda tárgyalása

Elmarad a Magyar Gárda feloszlatására indított per hétfőre kitűzött újabb tárgyalási napja, mert az… Tovább olvasom