Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Gyurcsány: az államfő nem viselkedhet pártpolitikusként

A Sándor-palota előtti demonstráción a volt kormányfő úgy fogalmazott: "köztársasági elnök úr, a demokraták számítanak önre".
Demonstrációt tartott a Demokratikus Koalíció (DK) a köztársasági elnök budai hivatala előtt szerdán annak érdekében, hogy az államfő ne írja alá a választási eljárási törvényt, hanem küldje meg azt az Alkotmánybíróságnak.

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke arra kérte Áder Jánost, hogy ne viselkedjen pártpolitikusként, és forduljon az Alkotmánybírósághoz. A volt kormányfő úgy fogalmazott: "köztársasági elnök úr, a demokraták számítanak önre".

Áder Jánosnak őrködnie kell az állampolgári jogok és a demokratikus berendezkedés felett - hangoztatta. Azt mondta: az államfő tisztességére, hivatali esküjére apellálnak, és arra, hogy korábban közölte, az Ab-hoz fordul, ha kétség támad benne bármely törvény alkotmányosságáról.

A DK alelnöke, Molnár Csaba eközben petíciót adott át Haszonicsné Ádám Máriának, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatójának. Ebben a többi között a választójog előzetes feliratkozáshoz kötése, a regisztráció szabályai és a pártok kampánylehetőségeinek korlátozása miatt kérik Áder Jánost, hogy ne írja alá a választási eljárási törvényt.

A jogszabály érvelésük szerint az alaptörvénnyel, az Európai Unió alapjogi chartájával és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával is ellentétes, mivel szükségtelenül korlátozza a választójogot.

Gyurcsány Ferenc a tüntetésen arról beszélt, hogy az új szabályok csalásokra adnak lehetőséget, a választások szabadságát veszélyeztetik, ezáltal azt is, hogy a kormányváltás és azzal együtt az ország számára szükséges változások megtörténhessenek.

Véleménye szerint az előzetes regisztráció bevezetése azért is káros, mert a választási részvétel csökkenését okozza, ezzel kisebbíti a következő kormány legitimációját, erejét.

A tüntetés előtt az elnöki hivatal teát osztott a résztvevőknek. A Sándor-palota oldalában található Szent György teret megtöltő demonstrálók közül sokan fáklyát tartottak a kezükben, többen pedig "János, ne légy (k)áder" feliratú táblával üzentek az államfőnek.

Kedden az MSZP is petíciót juttatott el az államfőhöz a választási eljárási törvény megvétózását kérve. Az alaptörvény szerint a jogszabályt az Országgyűlés elnökének öt napon belül kell megküldenie a köztársasági elnöknek - a parlamenti honlapon fellelhető adatok szerint ez szerda estig nem történt meg -, akinek ugyancsak öt napja van aláírni és elrendelni a kihirdetését, vagy alkotmánybírósági vizsgálatot kezdeményezni.

Olvasóink írták

 • 3. Cillit_bang 2012. november 28. 21:53
  „Kiszólt a gödör a lyukból!
  A Fefe csak akkor hazudik, ha mozog a szája!
  Göncz(ölcsillag) az mit csinált??? Ja arra már senki sem emlékszik mer régenn vót!”
 • 2. 3795639 2012. november 28. 21:43
  „Áder méltó elődjéhez...”
 • 1. queenmargareth1 2012. november 28. 19:14
  „...hát ja, hiába, de igaza van.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új Btk. más törvények módosítását is szükségessé teszi

Terítékre kerülnek a kormány újabb bürokráciacsökkentő lépései, a külföldiek magyarországi házasságkötését segítik. Tovább olvasom