Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Gyurcsány az állami vezetők jövedelmének csökkentését kéri

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra utasította a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot (NVT), hogy 2009-ben az állami vállalatok vezetői ne kapjanak prémiumot, jutalmat, ami akár 30-40 százalékkal mérsékelheti azok éves jövedelmét.
A kormányfő az NVT csütörtöki rendkívüli ülésén 2008-ra vonatkozóan arra kérte az állami cégeket, hogy az igazgatósági tagok, és felügyelő bizottsági tagok és vezetők tiszteletdíját 10 százalékkel csökkentsék, és jutalmaikról, prémiumaikról mondjanak le önként.

Mint Gyurcsány Ferenc fogalmazott: erre nem lehet kötelezni az állami cégeket, mivel erre az évre prémium megállapodások vannak érvényben, és elakarják kerülni a munkaügyi pereket. A kormányfő két héten belül írásos tájékoztatást kért az NVT-től, hogy az állami vezetők mennyire értették meg a 2008-ra vonatkozó kérést, és hogyan viszonyulnak a jövő évet érintő jövedelemcsökkentéshez.

A miniszterelnök utalt arra, hogy elvárja az állami vezetők felelős gondolkodását, mert ha az alkalmazottak bére jövőre várhatóan nem, vagy csak alig emelkedik, akkor ennek érvényesnek kell lennie a vezetőkre is.

Nagy János az NVT elnöke közölte: a csaknem 400 állami cég nagyobb része a vártnál eredményesebben gazdálkodott 2008-ban. Ebben élen jár a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek, és a Szerencsejáték Zrt. Számításaik szerint az állami cégek összesen 86 milliárd forint nyereséget érnek el az idén.

Gyurcsány Ferenc bíztatónak nevezte az állami cégek idei kedvező eredményét, ám figyelmeztetett arra, hogy 2009-re kirajzolódni látszik, egy az ideinél kockázatosabb gazdasági környezet, amire fel kell készülni. Ezért arra kérte az állami vagyoni körbe tartozó társaságokat, hogy jövőre elsősorban a működőképesség, a növekedési potenciál, a foglalkoztatási szint megőrzésére, valamint a veszteségek csökkentésére koncentráljanak, és a 2009. évi üzleti terveket is már e szempontok figyelembevételével készítsék el. A kormányfő szerint a válságos gazdasági helyzetben fontosabb a munkahelyek megőrzése, mint a profit érdek.

Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a következő hetekben az állami cégek 2009. évi üzleti terveinek kialakításakor e szempontokra figyelni fognak. A közeljövőben új munkahelyek teremtése érdekében az állami erdőgazdaságoknál közmunka projekteket indítanak. Előtérbe kerülhet 2.500 milliárd forint értékű 300 ezer állami ingatlan hatékonyabb kihasználása, felújítása, és egy részük értékesítése, ami élénkítené az építőipart, és ezen keresztül a gazdasági növekedésre is pozitív hatással lenne.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. grenadle 2008. október 31. 09:25
  „A szoci idollá "nemesedett" Bokros Lajos ripacskodó utánzatát játssza. Szarul, mint mindig!”
 • 43. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 31. 08:52
  „Ez a csávó ez a Gyúrcsány napról napra egyre hülyébb lessz nem? Ez a koma tényleg a fellegekben jár! Az ő hülye kedvéért senki sem fog lemondani a jutalmakró és a 13.-dik havi fizetéséről!Ahhoz az kellene hogy tőrvényt hozzon rá ez a szerencsétlen! Ehelyett megint nekiesett a bérből és kerestből élők a nyugdíjasoknak a nagycsaládosoknak az életet kezdő fiataloknak. És még azt hiszi ez a félkegyelmű hogy megtudja menteni ezt a már úgy is halott órszágot. Pedig csak még jobban a szakadék szélére sodórta.De nem fórdúlt meg abban a nagyon hülye fejében hogy a saját illetve az órszággyűlési képviselőknek a létminimumra csökkentse a keresetét. Mondlyuk amit idáig összehoztak inkább felkellene kötni őket mint sem pénzt adni bármelyiknek is! És még tűrjük a további elnyomást addig bizony minden marad így! Végül is mi vagyunk többen csak egy kis bátórságon múlik a dolog!”
 • 42. XXL 2008. október 31. 07:46
  „Már nem csak a neoliberalizmus ,,recseg, ropog", hanem az ország gazdasága is. Az MSZP és az SZDSZ elszórták a magyar adófizetők pénzét. Már a nyakunkra hozták az államcsődbiztost, az IMF-et és visszatérvén a szocialista hagyományokhoz, Kondorosi fizetett besúgókat használna a Pannon puma felébresztésére.
  Itt a költségvetési törvény, most megmutathatja mindkét párt, hogy mennyire hazafiak, képesek-e feláldozni pozícióikat a haza, a nemzet érdekében., vagy tovább folytatódik a nemzet és a gazdaság elleni merényletsorozat. Jól tudjuk, hogy az SZDSZ-nek fontosabb a párt, mint a haza, hiszen ezt ők jelentették ki. A válságkezelés már nem bízható azokra, akik a válságot okozták.”
 • 41. egyszeru polgar 2008. október 31. 07:44
  „Bizony, a miniszterelnok elore bebiztositotta magat! A fizeteset most nem veszi fel hivatalosan, mert megelolegezte maganak idoben. "Nemes" reklam fogas!
  Es valoban, a szoritas legyen szoritas mindenki szamara kotelezoen kivetelek, engedmenyek nelkul.
  Talan az lenne a demokratikus nem?”
 • 40. Fizetes 2008. október 30. 23:37
  „Erröl jut eszembe:

  Van itt az USA-ban egy gyogyszer elöallito konszern, a "Lilly".
  Vezerigazgatoja, Mr. Turner sem veszi fel fizeteset.
  Mondta, akkor veszi fel ha majd nyereseges lesz a Ceg.
  Addig evente 1 $ kap.

  Egy sajtotajekoztaton kerdeztem töle:

  -Mr. Turner! Mit szol ehhez felesege??

  Valasz:

  --Elvalt vagyok!”
 • 39. lilik 2008. október 30. 23:37
  „38-as! Mocskos nemzetpusztító fletódnak azért nem kell a havi fix,mert 4 milliárdos vagyont lopott össze,plussz amiről nem tudunk. Leegyszerűsítve annyit adakozik a vagyonához képest, mintha valaki a 100.000 forintos fizujából 100 forintot adna egy hajléktalannak.”
 • 38. csak 1 vélemény 2008. október 30. 23:11
  „Ellenzéki !
  Gyurcsány a miniszteri fizetését,sosem veszi fel.Érdeklődj,nézz utána,mielőtt lövöldözöl. A többi,Orbán viszont felvette és felveszi.Még Deutsch is pedig 1 évig be sem járt a parlamentbe.
  TV nyilatkozat.”
 • 37. Persze 2008. október 30. 22:11
  „36. kispenzü-nek igaza van!

  Ha valaki tartozik nekem 5 Millio-val, mondom neki:
  --Lennel kedves kiegyenliteni elfelejtett hatranyodat?!

  De ha valaki tartozik nekem 5 ezerrel,mondom neki:
  --Fizess te barom!

  Igy van ez a vilagpolitikaban is!!!!”
 • 36. kispénzű 2008. október 30. 21:52
  „A nagypénzüeket csak kéri, a kisjövedelmüektől simán elveszi.
  Ez a pasas a legnagyobb környezeti katasztrófa”
 • 35. trainman 2008. október 30. 20:55
  „,,Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi."
  ,,Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogyha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt." REMEMBER!”
 • 34. Ellenzéki 2008. október 30. 20:55
  „Én meg azt javaslom, hogy Gyurcsány Ferenc és miniszterei fizetését vonják meg!
  Én meg azt javaslom, hogy az országgyűlési képviselők és tisztségviselők fizetését vonják meg - mind a 386 képviselőét!
  Javaslom azért mert nagyban felelősök abban, hogy az ország ide jutott!
  Javaslom azért mert az - állításuk szerinti - nagyot ugró Pannon Pumából egy mind a négy lábára sántító, vézna kis korcs macskát hoztak össze.
  Javaslom mer a száguldó gazdaságból - ezt is ők mondták - a szakadékba zuhanó romot csináltak.”
 • 33. Örüljetek! 2008. október 30. 20:22
  „20 Milliard Eu. nem keves penz!!

  Tancoljatok es vigadjatok!!

  Ugy mint en a 60-as evekben Szegeden:
  a "Bubosban" twisteltem egesz este--,
  ciganyzenere!!!”
 • 32. flexsnake 2008. október 30. 19:57
  „Ez tényleg egy buziparaszt.A politikusfizetést vonja meg ne más szférák fizetését és jutatásait.Azért van gáz mert ellopták a pénzt.”
 • 31. Azért vannak az egyenlőbbeknél egyenlőbbek 2008. október 30. 19:43
  „A minisztériumi dolgozókra nem vonatkozik a megszorítás?

  A minisztériumok munkatársai a közszféra dolgozóival ellentétben megkaphatják a plusz egyhavi bérüket - erre utalt a miniszterelnök a Magyar Televíziónak adott interjúban. Gyurcsány Ferenc arra kéri a tárcák alkalmazottait, hogy mondjanak le a korábban elfogadott, esetenkénti fél éves prémiumról, és senki ne kérjen egy havinál többet.
  Utoljára frissítve: 2008. október 30., 17:23

  A válság egyik következménye, hogy befagyasztják jelenlegi értékén a közszféra dolgozóinak fizetését. Emellett a 13. havi fizetések is elmaradnak.

  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Televíziónak adott interjújában azt mondta, a politika saját magán kezdte a megszorításokat. Bár a pénzügyi válság nem tart két éve, a kormányfő arra hivatkozott, hogy a minisztériumok létszámát az elmúlt két évben negyedével csökkentették. Hozzátette, a miniszterek és államtitkárok fizetéseit is befagyasztották.

  Gyurcsány Ferenc elmondta, a minisztériumi dolgozóktól a korábban meghatározott prémiumokkal kapcsolatban visszafogottságot kért. "Azt kértem tőlük, hogy bár az év elején elfogadtunk egy személyre szóló jutalmazási rendszert, értessük meg a kollégákkal: ebben a helyzetben nem fogják elviselni az emberek, hogy valaki hat havi prémiumot kap év végén. Még akkor sem, ha egyébként teljesítette a dolgát. Egyezzünk meg abban, hogy az előttünk álló időszakban visszafogottságot tanúsítanak, és egy hónapnál több prémiumot senki nem kér" - fogalmazott.

  Egy havi prémiumot tehát elfogathatónak tart a miniszterelnök a minisztériumi dolgozók számára akkor, amikor a válság miatt a közszféra többi dolgozója nem kaphatja meg a plusz egyhavi jövedelmet.”
 • 30. csak 1 vélemény 2008. október 30. 19:38
  „22.Lemba !
  Nem tudlak hova helyezni,mert több fórumon ékezet nélküli billentyűzetet használsz,külföldön élő magyarnak vallod magad.Ezen a fórumon tele ékezetes betűvel jelensz meg a kommentedben !
  Vagy ez is vicc ?”
 • 29. Ukuku 2008. október 30. 19:38
  „Crisis! Nem, Ő csak a legnagyobb magyar BÖSZME ember, légy büszke rá, a nagy vezéredre! Hurrá! A magyar valóság: az eltitkolt államcsőd.”
 • 28. Ott kezdődött a baj, az orosz piacról kivonultunk 2008. október 30. 19:35
  „EMBEREK ! Nem a Ferenc a hibás,1989-es renszerváltók.Ők tették tönkre a ipart,mezögazdaságot,stb,”
 • 27. Krízis van 2008. október 30. 19:20
  „Crisis,Nincs- ésszerűek és abszolute jól látják a lényeget.
  A lentebb olvasott vicchez annyi kiegészítést tennék,hogy a Moszad fát gyűjt a másik NAGY EMBÖRNEK a örök győzelemre vágyó magát vesztesnek érző,bár nevében győzelmet rejtő legalább annyi tiszteletet érdemlő és hiteles ...-nak.Oszt Jónapot.”
 • 26. csak 1 vélemény 2008. október 30. 19:17
  „23 !
  Nincs másik ilyen ország,ahol annyit követelnének,mint itt.
  Sok a rokkantnyugdíjas,ki máshol, másik munkahelyen annyit dolgozik,majd meg szakad.
  Sok a munkátlan,csak segélyre váró.Követelik az orvosok,közalkalmazottak a még több pénzt,csak adót ne kellene fizetni.A sok képviselő,falukban,városokban,fele is elég lenne. TV-ben hallottam Deutsch T. már 1 éve nem jár parl.ülésekre,listáról került be,de a fizetést elteszi. Már nem is kell keresni,hol a pénz !
  Még sok mindent lehetne sorólni !”
 • 25. SZŰLŐ 2008. október 30. 19:17
  „MOCSKOS KIBASZOTT 1 KORMÁNY EZ A FLETO BAGÁZS.KURVÁRA ÉRDEKELNE HOGY ÉLNE MEG HAVI 120000-FT-BOL????????? AHOL VAN MÉG 1 KISKORÚ GYERMEK IS .DE A FIDESZ IS 1 KŐCSŐG PÁRT,
  MERT SEMMI ÉRTÉKELHETŐ PROGRAMJA NINCS,DE A PROGRAM 1 NAGY RAKÁS KULA.MOCSKOS SZEMÉT MEGÉLHETÉSI BUZIK!!!!!!!!!!!!!!!!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen váltanának kötelező gépjármű felelősségbiztosítót

Idén a tavalyinál jóval többen gondolkodnak azon, hogy más biztosítónál kössék meg jövő évi kötelező… Tovább olvasom