Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyurcsány: az erkölcstelenség kormánya Orbáné

Az erkölcstelenség kormányának nevezte Orbán Viktor kabinetjét Gyurcsány Ferenc vasárnap.
A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja "alternatív tanévnyitóján" - az azeri baltás gyilkos kiadatására utalva - azt mondta: "az a kormány, amely harminc ezüstért engedi eladni az ország tisztességét, amely gyilkost enged ki megérdemelt börtönbüntetéséből, ne vezessen be erkölcstant" az iskolákban.

Az oktatási államtitkárság belvárosi épülete előtt tartott rendezvényen a nagyjából kétszáz megjelent eredetileg a többi között az iskolák államosítása és a tankötelezettség korhatárának leszállítása ellen demonstrált.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy noha a kormányfő hozzá hasonlóan "proli sorból" jött, elárulta ezt a világot, és az oktatási rendszer átalakításával azt üzeni a nehéz körülmények között élő fiataloknak: ne akarják többre vinni szüleik "keserű múltjánál".

Az iskolák 2013. január 1-jei államosítását bírálva azt mondta: az iskola nem az államé, hanem a diákoké, a pedagógusoké, a szülőké, a helyi közösségeké, és "ha ismét demokrata kormánya lesz ennek az országnak", vissza is adják nekik. Kifogásolta azt is, hogy az elmúlt hónapokban sok iskola egyházi fenntartásba került.

A miniszterelnök múlt hétvégi kőszegi beszédére utalva azt mondta, a megszavazott bizalom mindig időleges, és a kormányfőnek tudnia kell, hogy nemcsak a "kétharmad áll, mint a cövek", de a vele szemben állók akarata és elszántsága is, azoké, akik "nyughatatlanul meg akarják buktatni ezt a rezsimet".

Niedermüller Péter, a DK alelnöke szerint az államosítás, valamint a mindennapos testnevelés bevezetése a kellő feltételek hiányában bizonytalanságot okoz az iskolákban.

Buzás Anna egyetemista azt mondta: az állami finanszírozású képzési helyek számának csökkentésével és a költségtérítés összegének megemelésével sok fiatal számára elérhetetlen luxussá vált a felsőoktatás. Szerinte a hallgatói szerződésekkel a kormányzat elvette az egyetemisták önrendelkezési szabadságát, a röghöz kötés miatt sokan elvándorolnak.

A DK szimpatizánsai ezután az igazságügyi minisztérium Kossuth Lajos téri épületé elé vonultak, tiltakozásul amiért a kormány pénteken kiadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársát meggyilkoló, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarovot, aki hazájában kegyelmet kapott.

Gyurcsány Ferenc újságíróknak azt mondta: kormányát is megkeresték az azeriek a kiadatás érdekében, de világos volt, hogy a Magyarországon nyolc éve fogva tartott Safarovot hazájában hősként ünnepelnék és szabadon engednék, ezért nem járultak hozzá az átszállításához. Szerinte Orbán Viktornak is ismernie kellett a várható következményeket, hiányoztak ugyanis a megfelelő garanciák - például az azeri elnök ígérete - arra, hogy a baltás gyilkosnak folytatnia kell büntetése letöltését.

A tüntetésen - amelyen nagyjából tucatnyi Magyarországon élő örmény is megjelent - Molnár Csaba, a DK alelnöke azzal vádolta a kormányt, hogy "áruba bocsátotta a magyarok becsületét" és szégyent hozott az országra.

A politikus szerint Orbán Viktor a felelős azért, hogy a Magyarországon nyolc évig raboskodó baltás gyilkos szabadlábon lehet. Úgy fogalmazott: a kormányfő "még az ördögtől is inkább hajlandó pénzt kérni", mint hogy megegyezzen az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, az azeri nyilatkozatok pedig világossá teszik, hogy Safarov kiadatásról egy évig tartó tárgyalások végén a magyar miniszterelnök döntött.

A rendezvényen többen a szervezők által kiosztott táblákat emeltek fel, ezeken a "Baltás kormány" és a "Gyilkos" felirat volt olvasható. A demonstráció lezárásaként mécseseket gyújtottak Gurgen Margarjan örmény katonatiszt emlékére, akit 2004-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában baltával vert agyon Ramil Safarov.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2012. szeptember 03. 09:31
  „Nagy arc, nagy ego !”
 • 5. Miértne? 2012. szeptember 02. 21:56
  „Ez az ember beszél akinek a nevéhez oly sok (moderálva) tapad”
 • 4. kopkop 2012. szeptember 02. 18:02
  „Ez a viccújság?”
 • 3. klj-54 2012. szeptember 02. 16:37
  „Az mer erkölcsről beszélni aki lopott mandátummal megélhetési bűnözőként ül a parlamentben?
  No ne vicceljünk már.”
 • 2. lukrecia 2012. szeptember 02. 15:00
  „Az az ember aki környezetvédelmi kvótákkal üzletel, öszödi hazugságait hangoztatja, 100 nál is több el nem mondható "trükkröl " hadovál, olcsóbban kapja a vállalkozása a lakossági áramot, furcsán privatizálja a fél hazai aluminium ipart, felvásárolja az uttörők üdülőit stb. mélyen hallgasson.
  A jelenlegi kormány nem kiengedte , csak hazája büntetés végrehajtása alá helyezte azt a gyilkost aki itt 8 évet már leült.”
 • 1. Queenmargareth 2012. szeptember 02. 14:41
  „na, azér vagy azer az ő vezetése sem volt erkölcsös, természetesen viktorunk ezt is felülmúlta.Mindent lehet tetőzni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: gazdaságos és igazságos ajánlatot tett a kormány a leendő orvosoknak

Mindkét fél számára gazdaságos és igazságos ajánlatot tett a kormány az orvosi felsőoktatást… Tovább olvasom