Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Gyurcsány az MSZP élén

Gyurcsány Ferencet választotta elnökévé az MSZP szombaton Budapesten megtartott kongresszusa; a miniszterelnök a szavazatok 89,15 százalékát megkapta.
Gyurcsány Ferenc – aki a leadott 590 szavazatból 526 igen szavazatot kapott – a déli órákban elhangzott felszólalásában azt mondta: csak abban az esetben kíván a párt elnöke és miniszterelnök lenni, ha a kongresszuson megkapja a szavazatok hetvenöt százalékát.
Horn Gyula e kijelentés miatt értetlenségét fejezte ki. Mint a volt miniszterelnök mondta: Gyurcsány Ferenc eddig is minden támogatást megkapott, olyan pedig sehol nincs, hogy a reformok ekkora támogatást kapjanak.
Elemzésében Gyurcsány Ferenc azt mondta: a Magyarországon egymással versengő két nagy politikai irányzat egymást kizáró alternatíva, és ez okozza a feszültséget az országban. Úgy fogalmazott: szemben áll egymással a nemzeti Magyarország és a modernizációs, polgári Magyarország képe, amelyek között egyenlőtlen a politikai küzdelem. Ezt azzal indokolta, hogy míg az előbbi mindig tud még radikálisabb lenni, és bármennyit emelhet a téten, a modernizációs progresszív politika a másik oldalon ezt nem tudja megtenni. Leszögezte: a kialakult helyzetre az MSZP politikája a megoldás, akkor is, ha ez rövid távon kínkeserves, az illúziók elveszítésével jár és sokakat elbizonytalanít.
Gyurcsány Ferenc hangoztatta: Magyarországon a reformok, a progresszió és a parlamentáris demokrácia legerősebb képviselője a Magyar Szocialista Párt.
Hiller István leköszönő pártelnök szerint a legutolsó tisztújító kongresszus óta eltelt két és fél évben a legfontosabb cél a tavaly tavaszi parlamenti választás megnyerése volt. A politikus a párt előtt álló feladatokról szólva úgy fogalmazott: nehéz periódus következik, tovább kell vinni a reformpolitikát, folytatni kell a változásokat, ami viszont konfliktusokkal fog járni.
A kongresszus elnökhelyettesnek választotta Szekeres Imrét, aki korábban is a párt elnökhelyettese volt, és Juhász Ferencet, aki előzőleg az MSZP alelnöke volt. Az MSZP alelnöke lett Hiller István, Kiss Péter és Ujhelyi István. A kongresszus újraválasztotta a budapesti Simon Gábort a párt választmánya elnökének. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Batthyány-emlékév

Kétszáz éve született az első felelős magyar kormány miniszterelnöke, gróf Batthyány Lajos. Emlékét… Tovább olvasom