Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyurcsány az OÉT ülésén ismerteti a kormány intézkedéseit

Kiszivárgott hírek szerint a személyi jövedelemadó évi hatmillió forint felett 40 százalékra emelkedik, a középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra nő, az EVA pedig 25 százalék lesz. Új kormányzati negyed épül, átalakul az intézményrendszer.
Kiszivárgott hírek szerint a személyi jövedelemadó évi hatmillió forint felett 40 százalékra emelkedik, a középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra nő, az EVA pedig 25 százalék lesz

Gyurcsány Ferenc még megbízott és kijelölt kormányfőként május 24-én jelentette be, hogy egy nappal az új kormány megalakulása után az OÉT plenáris ülésén ismerteti a kormány első intézkedéseit. Ezt követően, hétfőn tartja első ülését a kormány, s ezután benyújtják az első törvénycsomagot.

Szombaton ismerteti az új kormány első intézkedéseit a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc már korábban közölte, hogy erről először az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén beszél.

A kormányfő a kabinet terveiről tegnap tájékoztatta az MSZP-frakciót. A szocialisták képviselőcsoportja támogatta az elképzeléseket. Kiszivárgott hírek szerint a személyi jövedelemadó évi hatmillió forint felett 40 százalékra emelkedik, a középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra nő, az EVA pedig 25 százalék lesz. Az új kormány pénteken tette le a hivatali esküt, miután az Országgyűlés 206 igen szavazattal elfogadta a kormányprogramot és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki kinevezését.

Veres János pénzügyminiszter pénteken a részletek ismertetése nélkül elmondta, hogy a tervezett intézkedések nélkül az államháztartás többlethiánya elérte volna az 1.000 milliárd forintot. A tervezett lépések az idén 350 milliárd forinttal, jövőre 1.000 milliárd forinttal javítják az eredményt. A pénzügyminiszter szavai szerint az idei 350 milliárd forintos intézkedések fele bevételnövelő, másik fele kiadást csökkentő tétel. A pénzügyminiszter annyit azért mondott, hogy a módosítások érintik az ártámogatás rendszerét, a gyógyszerkasszát, de nem vonatkoznak például az ekho-ra.

Új kormányzati negyed épül, átalakul az intézményrendszer

A magántőkéből felépülő új kormányzati negyedben 160 ezer négyzetméteren lehet elhelyezni a csökkenő létszámú államapparátust a jelenlegi 350 ezer négyzetméter helyett - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén szombaton.

A központi költségvetési intézmények átszervezésével, a hasonló feladatot ellátó intézmények összevonásával és 32 feleslegessé vált intézmény megszüntetésével 2008-ra 12.500-zal csökken a dolgozók létszáma és 37 milliárdal forinttal mérséklődnek a működési költségek - közölte Gyurcsány Ferenc az OÉT ülésén.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matthäus nem hisz...

A németek büszkék. Bár ez egyébként sem áll távol tőlük, most okkal teszik. Azzal kérkednek, hogy… Tovább olvasom