Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Gyurcsány bírálta a radikális jobboldallal való összefogást

Nem lehet és nem szabad együttműködni azokkal, akik ma vitatják és tagadják a harmadik Magyar Köztársaság demokratikus berendezkedésének alapját - mondta Gyurcsány Ferenc Budapesten, az MSZP rendezvényén.
Európában egy jobb- vagy balközép pártnak soha nem jutna eszébe, hogy saját radikálisaival egy követ fújjon. Ez nem csupán a magyar jobboldal, de az egész magyar demokrácia tragédiája - jelentette ki Gyurcsány Ferenc azon a polgármesteri találkozón, amelyen Budapest hosszú távú fejlesztése mellett a tüntetések témaköre is napirenden volt.

Hozzátette: fogalma sincs, mit keresnek a magyar jobbközép politikusai a Kossuth téren, ahol a szónokok szélsőséges, radikális, alkotmányellenes és idegengyűlölő beszédeket tartanak. Szerinte Chirac francia elnök inkább veszni hagyná hatalmát, semmint hogy együttműködjön a szélsőségekkel. Azt is elmondta, hogy a magyar kereszténydemokrácia politikai örökségébe nem tartoznak bele a szélsőséges, radikális, idegengyűlölő, alkotmányellenes megnyilvánulások.

"A Hatvannégy Vármegye szélsőséges politikai mozgalmával nem lehet egy platformon a demokratikus közép pártja" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz alelnöke magánemberként beszéljen a Kossuth téren.

Gyurcsány Ferenc az országban kialakult "vita" kapcsán úgy fogalmazott, azok valóban a rendszerváltás nagy vitáihoz hasonlóak, amelyek többek között arról szóltak, ki miért felelős.
"Van-e bátorság szembenézni, hogy voltak pillanatok, amikor a magyar politika egyes szereplőiben erősebb volt a vágy egymás legyőzésére, mint a problémák megoldására. Vannak, akik eljutottak idáig, és vannak önmagukat igaznak mondó emberek, akik úgy tesznek, mintha soha egyetlen pillanatra nem kerültek volna abba a csapdába, ami egyébként mi magunk állítottunk: saját igazságainkat, hogy miként lehet szolgálni a közjót, fontosabbnak és kizárólagosabbnak tartottuk, mint elhinni, hogy a mások igazsága is szolgálhatja a közjót" - fejtette ki álláspontját a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, gyakran ironikus mosollyal figyeli a nagy igazmondókat, akik 1998-ban a parlamenti választások előtt még azt mondták, nem lesz bántódása a 4-es metrónak és a Nemzeti Színház tervének.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyeztetések után dől el a Karolina sorsa

A mosonmagyaróvári kórház rekonstrukciójának második üteme már tart: az önkormányzat kikötötte, most… Tovább olvasom