Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Gyurcsány és Fodor is levélben gratulált Obamának

Gyurcsány Ferenc levelében a világgazdasági krízisre utalva felhívta figyelmet a nyílt párbeszéd fontosságára.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben gratulált Barack Obamának elnöki beiktatásához kedden. A kormányfő sok sikert kívánt az Egyesült Államok 44. elnökének, és meggyőződését fejezte ki, hogy Magyarország a többi európai szövetségessel együtt örömmel fogja üdvözölni az "értékeiben megújuló, elkötelezettségében erős és a párbeszédre nyitott" Egyesült Államokat - közölte a Kormányszóvivői Iroda. Barack Obamának az SZDSZ elnöke is gratulált.

Gyurcsány Ferenc levelében a világgazdasági krízisre utalva felhívta figyelmet a nyílt párbeszéd fontosságára. A kormányfő szerint a transzatlanti párbeszéd erősítésére és az együttműködés elmélyítésére van szükség ahhoz, hogy a gazdasági válság kihívásait, a nemzetközi terrorizmus fenyegetését és az energiabiztonsági kérdéseket sikerrel lehessen kezelni.

A miniszterelnök a magyar-amerikai viszonyt méltatva megerősítette a magyar kormány együttműködési készségét ahhoz, hogy a közös értékeket a kétoldalú és a többoldalú kapcsolatrendszerekben megvédje illetve hirdesse. A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint Gyurcsány Ferenc bizakodva várja a közös együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolat tovább fejlődhessen. E célból a kormányfő javasolta: a két ország külügyminiszterei keressenek lehetőséget arra, hogy a lehető leghamarabb létrejöhessen a kétoldalú megbeszélés.

A kormányfő levélben üdvözölte a leköszönő George W. Bush elnököt is, akinek háláját fejezte ki azért, hogy elnöksége alatt személyes támogatásával erősítette a két ország közötti kapcsolatokat. Külön kitért az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tulajdonított amerikai figyelemre, Bush elnök 2006-os magyarországi látogatására, valamint a vízummentesség kiterjesztésére.

Az SZDSZ szerint Barack Obama hatalmas feladat előtt áll nehéz időkben, de beiktatása egyben a remény szimbóluma is. "Megválasztása számos értelemben az amerikai álom megvalósulása. Történelmi pillanat nemcsak azért, mert az első afroamerikai elnök, hanem mert az egész világnak reményt ad az egyenlőségre, politikai változásra és megújulásra" - fogalmazott levelében Fodor Gábor, a szabad demokraták elnöke.

Olvasóink írták

 • 4. achilleus 2009. január 23. 14:42
  „Azt megértem, hogy Gyurcsány, de Fodor vajon miért??? Ki a ló@t képvisel ez a nyomoronc?
  Egyáltalán mit keres egy ilyen "hír" az újságban, és napok óta a belföld rovat elején.
  Obama vigyázz, ennek a két embernek a jókívánsága rosszat jelent!!
  Nézd meg mit csináltak Magyarországgal!”
 • 3. floridaimagyar 2009. január 22. 01:08
  „pesszimistak vagytok.”
 • 2. matriné 2009. január 21. 09:33
  „No még fekete segget úgy sem nyaltak!”
 • 1. flexsnake 2009. január 21. 05:08
  „A szentesi ,,csirkefarhát nyugdíjas klub" is gratulált obamának :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

AB: behajthatók az 1 évnél régebbi parkolási tartozások

A korábban elmaradt díjakat elvileg ismét követelhetik majd bíróságon a parkolási cégek. A… Tovább olvasom