Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc egyhetes éhségsztrájkba kezd a Kossuth téren

Egyhetes éhségsztrájkba kezd Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció három másik tagja Budapesten a Kossuth téren. A pártelnök ezt vasárnap késő este jelentette be a Parlament előtti téren.

A politikus elmondta, hogy a Hét nap a szabad választásokért elnevezésű demonstráció idején sátorban fog lakni Niedermüller Péter és Molnár Csaba alelnökökkel, valamint Kolber Istvánnal, a párt képviselőjével.

A DK vezetője hozzátette, ők négyen biztosan végigcsinálják az éhségsztrájkot, de arra számítanak, hogy néhány napra mások is csatlakoznak hozzájuk.

"A drámai helyzet drámai reakciót kíván", erőteljes politikai gesztusok kellenek ahhoz, hogy a néma és apatikus választói sokaság megmozduljon - indokolta Gyurcsány Ferenc, hogy miért választották a tiltakozásnak ezt a módját.

Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Niedermüller Péter egyhetes éhségsztrájkba kezdett a Kossuth téren. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

A DK elnöke az egybegyűlt újságíróknak elmondta, lélekben próbál felkészülni az éhsztrájkra, mert nem tudja milyen érzés, ha több napig nem eszik. Az emberek nem pusztulnak bele néhány nap éhezésbe, "a dolognak ebben az értelemben nincsen tragikus végkimenetele" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, azt akarják megmutatni a választóknak, van merszük egy szenvedélyes, bizonyos mértékben önsanyargató akcióra, hogy mindenki lássa "azokkal vagyunk, akiknek elegük van Orbán világából".

Kitért arra is, hogy miután szombatig nem hagyják el a teret, ezért ő és két képviselőtársa, Molnár Csaba és Kolber István, nem vesznek részt a parlament hétfői ülésén, de a Demokratikus Koalíció más politikusai megjelennek majd a Házban.

Kérdésre válaszolva elmondta, a demonstrációt bejelentették, az ahhoz szükséges engedélyeket megkapták.

Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Niedermüller Péter egyhetes éhségsztrájkba kezdett a Kossuth téren. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

A Kossuth-szobornál vasárnap estére egy kisebb pódiumot, két nyitott oldalú és két nagyobb lakósátrat állítottak fel. A területen a DK néhány tucat szimpatizánsa gyűlt össze, a kihelyezett hangszórókból folyamatosan zene szól, míg a nyitott sátrakon magyar és angol nyelvű feliratok tiltakoznak a választást megelőző önkéntes feliratkozás terve ellen.

Gyurcsány Ferenc a TV2 Frizbi című műsorában vasárnap este levetített interjúban azt mondta: a választási részvétel előzetes regisztrációhoz kötése ellen tiltakoznak. Indoklásul hozzátette: elfogadhatatlan, hogy aki csak két nappal a szavazás előtt dönti el, hogy el akar menni voksolni, az ne vehessen részt a választáson.

Szerinte a választási feliratkozás "százezreket vagy milliókat" zár ki a választási részvétel lehetőségéből, és az is elképzelhető, hogy a kormány a regisztrációs időszak lejárta után hoz meg fájdalmas vagy felháborodást keltő intézkedéseket.

Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Niedermüller Péter egyhetes éhségsztrájkba kezdett a Kossuth téren. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

Elmondta: nem a kormányt akarja meggyőzni az igazáról, hanem a választók figyelmét igyekszik felhívni arra, hogy "nagy baj van", emeljék fel a hangjukat.

A Magyar Nemzet - szocialista forrásokra hivatkozva - már a múlt héten megírta, hogy Gyurcsány Ferenc hajlandó éhségsztrájkot kezdeni a választási feliratkozás bevezetésére vonatkozó kormánypárti tervekkel szembeni tiltakozásul, ám Varju László, a DK pártigazgatója akkor azt közölte: nem hallott ilyen tervről.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség sárvári ülésén döntött arról, hogy az állam nem fog hivatalból választási névjegyzéket vezetni, hanem az állampolgárok jelezhetik választási részvételi szándékukat. A regisztrációs időszak a tervek szerint 2013 szeptemberében kezdődik és tizenöt nappal a választások előtt zárul majd.

Olvasóink írták

119 hozzászólás
 • 119. SP 2012. szeptember 12. 18:48
  „Új hír.
  Öszödi Feri nem lesz ott,
  csak az alteregója. Keresi a szakdolgozatát, nem ér rá.”
 • 118. Carlo 2012. szeptember 12. 14:16
  „Gratula , az ugató kutyáknak, csaholni lehet, de utánozni kéne, és közben pofát befogni, majd még gondolkozni is, hogy miért is csinálja az , akit annyian útáltok,
  Közben Orbán Király már a jövő Hatalmán, s uralkodásán agyal... mert eléri célját az biztos, ha hagyjátok”
 • 117. maci53 2012. szeptember 12. 10:56
  „Az elmúlt 40+ 8 évért Orbán a hibás!Gyenge elméjűek,Feri számoljon el a KISZ vagyonnal,Mesterházyék meg az MSZMP vagyonnal.
  Vazelint nekik,éjszakánként ne fájjon a hátsó fertájuk.amikor egymáshoz bújnak higed pesti éjszakánként.”
 • 116. Csecs 2012. szeptember 12. 09:24
  „99: Ha a rendszert, <moderálva>futtatók, uzsorások, csicskáztatók, maffiózók és tolvajok bírálják, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy kommandósok viszik el őket...”
 • 115. aquila0126 2012. szeptember 11. 20:58
  „Álruha 1 l és nem állruha”
 • 114. szegedi07 2012. szeptember 11. 20:09
  „Hajnalban, ha úgy hozza a szükség, hova fog kimenni? A bokrok közé, vagy netán a parlament épülete sarkához? K Ernő már ráfázott hasonló kisdologra.”
 • 113. deszkás 2012. szeptember 11. 20:00
  „MACI! Mondom Nagybátonyban emberkedjetek ne itt. Ja hogy ott levernének a volt bányászok? Az tuti. A kiflicsórónak meg jobb ha alap.”
 • 112. DobóI 2012. szeptember 11. 16:44
  „Naponta mérjék le a súlyát, mert valószínűleg mint mindig most is csal..”
 • 111. maci53 2012. szeptember 11. 16:35
  „óvszer auzomata van a közelben,ki tudja mit nem kívánnak meg ezek a fiúk összezárva.Pesti lennék ,leülnék a sátruk elé Pick szalámit zabálni pritamin paprikával.
  Szegény Klára asszonyt most ki simogatja?”
 • 110. deszkás 2012. szeptember 11. 13:42
  „Gabikának az volna az izgalmas ha feltölthetné a Trixxx-re.? Kérdeztem .”
 • 109. Hammada_Fleet 2012. szeptember 11. 13:08
  „"A Fidesz szóvivője szerint nem hangzik túl izgalmasan, hogy négy középkorú férfi összeköltözik egy sátorba, a belváros közepén.
  Selmeczi Gabriella így kommentálta, hogy..."

  Gabika nyilván izgalmasabbnak találná a figurát, ha ő is beköltözhetne.”
 • 108. SP 2012. szeptember 11. 12:56
  „Túl egyszerű
  a böjtfeladat. Nem méltó 1 devalválódott első emberhez.

  Pecsenyesütő,
  lángossütő környezetében javasolt demonstrálni.

  Ételmegvonás az kevés,
  ital és alvásmegvonás sem ártana.

  Egyetem előtt illene a rekordkísérleti produkciót bemutatni.”
 • 107. deszkás 2012. szeptember 11. 12:49
  „A 102-es hszből kimaradt:..a Kossuth tér helyett menjenek Nagybátonyba ....”
 • 106. deszkás 2012. szeptember 11. 12:46
  „USB! Akkor válaszolj a Bátonyi óvodásoknak:miért is nem kapnak meleg ételt! Aztán komcsizhatunk.”
 • 105. USB 2012. szeptember 11. 12:06
  „saturnus-és a hozzá hasonlók!
  Nem veszitek észre,h.a Titanikra szeretnétek jegyet váltani? Ébresztőőőőő! A sarló rozsdás, a kalapács nyele maradt már csak a kezetekben,azzal hadonásztok.”
 • 104. USB 2012. szeptember 11. 11:47
  „Ez a Ferkó nem Mátyás kir. reinkarnációja? Állruhában Panellakókat látogat,elvegyül a sátorban élők között, éhezést szimulálva,még az orra mérete is megegyezik”
 • 103. Monthechristo 2012. szeptember 11. 11:43
  „"Közvetlen mellette egy ismeretlen aktivistákból álló csoport viszont ellen rendezvényként megszervezi az "évtized zabálása"című rendezvényt az ebből befolyó összeget a szerencsétlen éhező és sorsüldözött politikusok javára fordítják::)))))))))))”
 • 102. deszkás 2012. szeptember 11. 11:40
  „A "civil mozgalom" (amelyről tudja mindenki hogy FIDESZfanok)meg a Kossuth tér helyett Nagybátonyba zabanapot tartani. Ha VAN BÁTORSÁGUK. Ott a kedves szülők szeretettel várják őket.”
 • 101. macs 2012. szeptember 11. 11:40
  „84. v.imre,
  akkor nem ugyanazt láttuk, de nem baj. :-)”
 • 100. nemlimlom 2012. szeptember 11. 11:00
  „Miért baj ez ??
  Egymás fülébe mormolják az kisdobos 7 pontját,még Ildikót hiányolom aki viszi a fát a tűzre.
  Mondjuk már fa sincs mert azt is ellopták??
  Legalább szokják a hűvöset mert mindegyik oda megy:))))
  Cella társak :))”
119 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bankadóból várt bevétel fele sem folyik be

Idén a büdzsében tervezett 187 milliárd forint helyett legfeljebb 76 milliárd forint folyik be a… Tovább olvasom