Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc elárulta legnagyobb hibáját

A volt kormányfőnek két interjúja is megjelent szerdán. A politikus még mindig büszke az őszödi beszéd tartalmára.
A Demokratikus Koalíciót (DK) vezető Gyurcsány Ferenc azt tartja az elmúlt években elkövetett legnagyobb hibájának, hogy elvállalta a miniszterelnökséget 2004-ben az MSZP-vel a háta mögött. A volt kormányfőnek két interjúja is megjelent szerdán. Utóbbiról az Indexnek nyilatkozott, míg az Origónak arról beszélt, hogy az őszi önkormányzati választáson Budapesten egy közös centrista, demokrata jelöltje lesz a baloldali ellenzéknek, de nem árulta el, ki.

Az Indexnek adott interjúban szóba került egyebek mellett az őszödi beszéd, amelynek tartalmára - mint elmondta - még mindig büszke, ám a kiszivárogtatásához nem volt köze.

A kettős állampolgárság elutasításáról vallott álláspontját - folytatta Gyurcsány Ferenc - nem bírálja felül, de a 2004-es népszavazási kampányát politikai hibának, az akkori érvelését szégyenteljesnek tartja. Közölte: ha kétharmados parlamenti többsége lenne, miniszterelnökként nem vonná vissza a kettős állampolgárságról szóló törvényt, mert "aki állampolgár, attól nem vesszük el az állampolgárságát", de a szavazati jogot igen.

Gyurcsány Ferenc a legnagyobb hibájának az elmúlt tíz évből azt tartja, hogy elvállalta a kormányfőséget a MSZP-vel a háta mögött, mert - mint fogalmazott - "nem voltam készen a miniszterelnökségre 2004-ben".

Azt is hibának tartja, hogy az elvesztett - a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló - népszavazás után 2008-ban nem mondott le. "Fel is vetettem egyébként, csak kisebbségben maradtam. De legalább 2009-ben ragaszkodtam hozzá, és azt mondtam, punktum. Elvesztegetett egy év volt" - idézte fel.

Az elmúlt parlamenti választás előtti baloldali összefogásról a DK elnöke azt mondta: muszáj volt összefogni, "kevesebbet vesztettünk az összefogással, mint amennyit veszítettünk volna annak hiányában".

Szerinte egyébként e három párt, az MSZP, az Együtt-PM és a DK tartósan meg fog maradni, ugyanakkor együttműködésre van ítélve, hogy milyen szorosra, azt nem tudja. "Ez akkor működik jól, ha világos a szerepválasztás, ki milyen karaktert erősít ebben. Ez elvezethet a végén egy átfogó nagy uniópárthoz, de lehet, hogy csak 10 év alatt" - fejtette ki.

A másik, az Origón megjelent interjúban Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy az őszi önkormányzati választáson ahol lehet, ott újra össze kell fognia a baloldalnak, Kazincbarcikán, Pécsen és Szegeden ezek a tárgyalások már informálisan zajlanak is. Budapestről azt mondta, "ha mi Tarlós Istvánnal szemben a siker esélyével kívánunk főpolgármester-jelöltet állítani, akkor ott össze kell fogni". Hozzátette, a fővárosban közös centrista, demokrata jelöltje lesz a baloldali ellenzéknek, de nem árulta el, ki.

Cáfolta egyúttal, hogy a DK-ba csábítgatnának át MSZP-seket. "Mindenki találja meg a maga pártját, így van ez rendjén" - fogalmazott a volt miniszterelnök. A politikus arról is beszélt, hogy "pokoli sok" feszültséget lát az országban, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy az Orbán-kormány nem tölti ki a négyéves ciklusát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás Várpalotán: megműtötték a győri kórházba vitt fiúkat

A 14 éves fiúk egy ház udvarán robbanótestre bukkantak. A Győrben műtött két sérültnek további… Tovább olvasom