Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc: Jó a költségvetés

Jó a költségvetés, a kormány legnehezebb időszakban, a gazdasági válság ellenére is egyensúly közeli pályára viszi a gazdaságot, közben megőrzi a szociális pozíciókat: támogatja a nyugdíjasokat, a kisgyermekes családokat és a tanulókat - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
A miniszterelnök kérdésre elmondta, hogy a külföldi lapok szerint nem látszik még a válság mélysége, nem látszik a vége, minden bizonnyal nagyobb a baj, mint gondolhatnánk. Ennek ellenére a jó költségvetésnek köszönhetően egyensúly közeli helyzetbe kerülhet az ország gazdasága, ráadásul az adók körülbelül 70 százalékát a jóléti funkciókra költi. Gyurcsány Ferenc a műsorban elmondta, hogy ha a rosszabbodó helyzet miatt hozzá kell nyúlni a 2009-es költségvetéshez, akkor a kormány kezdeményező lesz.

A parlamenti többség megszerzéséhez szükséges szavazatok megvásárlása kapcsán Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy csak tisztességesen és törvényesen győztek meg képviselőket. A parlamenti bizottságokban vitatkoztak, érveltek a politika legitim fórumain, érveltek az igazukért. A színfalak mögött pedig nem jobban, nem másként, nem különlegesebb eszközökkel, mint máskor.

Véleménye szerint az ország túlnyomó többsége támogatni fogja a válság kezelését. Legnagyobb problémának azt tartja, hogy a jobb- és baloldal között nincs párbeszéd, Sólyom László kormányfő újévi beszédére pedig úgy reagált, hogy negatív, szürke képet festett az országról, noha manapság nem erre lenne szükség. A kép ennél színesebb, az országban sok nagy teljesítmény is van: alacsony az infláció, stabil a helyzet, kulturális és gazdasági teljesítmény is volt. Az országnak nem negatív jövőképre, hanem bíztatásra lenne szüksége, mert Magyarország egy jó ország, ahol lehet és érdemes élni, az ország megérdemelné, hogy a vezetői bíztassák.

A közeledő Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az MSZP mindent meg fog tenni azért, hogy jó eredményt érjenek el, mindenkitől a maximális teljesítményt várják. A miniszterelnök szerint azonban még korai erről a választásról beszélni.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. ojack 2009. február 03. 18:04
  „Az ő zsebük nem bánja,csak a kisembereké!!”
 • 30. Power 2009. január 06. 12:16
  „Hat év "termése" 4000 milliárdról 17 000 milliárd államadósság:

  http://hvg.hu/gazdasag/20090105_mnb_allamadossag_finanszirozasi_igeny.aspx

  "A jegybank tájékoztatása szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett adóssága - vagyis az Európai Bizottságnak jelentett adóssággal módszertanilag azonos maastrichti mutató - az utolsó négy negyedév GDP-jének 65,6 százalékát, 17293 milliárdot tett ki a 2008 szeptemberével záruló egy évben."

  Fájdalmas és elszomorító.”
 • 29. madártej 2009. január 06. 12:02
  „Jó hát, Fecó. Jó szar, csak sztaniolba csomagolva.”
 • 28. Egy_a_sok_közül... 2009. január 06. 11:24
  „Egyébként tök mindegy, hogy szocialisták vagy sem, egyik kormány sem az ország felemelkedésén munkálkodott. FIDESZ-Orbán bányák, stb..., MSZP-Öszödi beszéd, stb.”
 • 27. Egy_a_sok_közül... 2009. január 06. 11:18
  „Ez valóban így van! Ha a Kalmopyrin mellé kapunk egy ócska, lejárt szavatosságú tusfördőt, akkor mindig oda fogunk járni és nem oda, ahol szakmai tanácsokkal is ellátnak, hogyan szedjük azt. Ilyenek vagyunk, sajnos!”
 • 26. legal 2009. január 06. 11:14
  „Csak az a baj, hogy e vitát internet hiányában nem olvassák azok a nyugdíjasok, akik karácsonyra ajándék csomagokat kaptak a szocialista politikusoktól Szőregen...”
 • 25. Egy_a_sok_közül... 2009. január 06. 11:09
  „Bajban vagyunk, nagy bajban!
  Nem tudom, hogy mi lehet a megoldás, de véleményem szerint a gyűlölködés biztosan nem.
  Szerintem a közteherviselés sok problémától megkímélne bennünket. Ha a rendőrséget nem züllesztenénk mégjobban le, ha az ingyenélőket munkára lehetne bírni - mert munka az van, igaz nem mind vezérigazgatói beosztás - a hivatalukkal visszaélőkre példás, precedens értékű büntetést róna ki az igazságszolgáltatás, a gyanús gazdagságot elérőket el lehetne számoltatni, ameddig a békés állampolgárnak nem kellene rettegnie, hogy az egyre több agyhalott - amerikai szaron felnevelkedett - idióta nem terrorizálná gyermekeinket, ha azon járna az agyunk, hogyan segíthetnénk magunkon és embertársainkon, ha kultúráltan tudnánk kommunikálni egymással, stb... akkor talán valami megindulhatna nálunk is.

  Tudom naív gondolat, de talán...”
 • 24. legal 2009. január 06. 11:04
  „Azt írja rvil (az ő szempontjából jogosan): ,,Véleménye szerint az ország túlnyomó többsége támogatni fogja a válság kezelését. "
  hát van más választásunk??"
  Nos itt a Gyurcsány Ferenc ellenzékét irritáló baj gyökere: Támogatói nem érzékelik a kialakult helyzet ok-okozat összefüggését, felelősség viszonyát. Mert kinek a kormányzati felelőssége volt az a túlköltekezés, eladósodás, egy év alatt a 17 milliárd euros visszafizetési kötelezettség felhalmozódás, ami a mostani 20 milliárd euros hitel felvételére kényszerítette az országot, s amely kialakult pénzügyi helyzetet most kezelni kell. Sorsszerű a helyzet? Gyurcsány ok nélkül kényszerült a helyzet kezelésére? Sorsszerű, hogy csak ő képes helyrehozni előző túlköltekezését? Sorsszerű, hogy nincs más választás? Kinek a jóváhagyásával, közreműködésével folytak el ezer milliárd forintok, amit most Gyurcsány a dolgozók, nyugdíjasok túlfogyasztásán, túlfizetésén kér számon? Hát van más választásunk? Hát van más választásunk, minthogy ma is 10%-os az MNB alapkamata, miközben Amerikától Európán át Japánig szinte 0-1%-ra vitték le mások az alapkamatot, hogy olcsóbb pénzhez jussanak vállalkozóik a termelésük felerősítéséhez, a gazdaság felpörgetéséhez. A szavazókon múlik, hogy marad-e Gyurcsány Ferenc.”
 • 23. rvil 2009. január 06. 09:58
  „,,Véleménye szerint az ország túlnyomó többsége támogatni fogja a válság kezelését. "
  hát van más választásunk??”
 • 22. papsajt 2009. január 06. 08:55
  „Ez a kedves mesemondó Feri,mindent meg tud magyarázni.
  Utoljára 2006ban,Öszödön hagyta el igaz szó a száját.
  NEm veszi észre,hogy az egész ország szenved (kivéve a kormány holdudvarát)?!?
  Uniós árakat kell megfizetnünk,Albán fizetésből!”
 • 21. tapsi 2009. január 06. 08:46
  „Akkor lenne jó a költségvetés, ha nem te csinálnád te görény...”
 • 20. Ferrari 2009. január 06. 08:41
  „Európa röhög rajtunk, magyarokon, hogy hava züllöttünk.
  Köszönhetjük ezt saját magunknak, mikor megválasztottuk 2-szer is miniszterünknek ezt a nyíltan hazudozó politikust. És amikor beismerte, hogy hazudik éjjel nappal, mi magyarok még mindig Orbán Viktort hibáztatjuk.
  Teljesen eladósodott az országunk, és még mindig azt mondjuk, ugyan Orbán Viktor is lopott.
  Mi kell a népnek még, hogy lásson is, ne csak nézzen?”
 • 19. comet 2009. január 06. 08:22
  „Fleto egy igazi szélhámos amit ráadásul beismert. Őt hibáztatni az improvizálásaiért, rablásaiért, csalásaiért a bíróságnak lehet és kellene. Hogy bűncselekmény által került hatalomra ( hazudozásával csalás büntettét követte el amit ráutaló magatartás alapján azóta is gyakorol), és még a helyén van az az ellenzéknek, köztársasági elnöknek és legfőbb ügyésznek a közös sara. Az elmozdíthatatlan miniszterelnök mítosza rizsa. Az öszödi beszéd után azonnal a választások megismétlését kellett volna kiírni. Az a fertő, amit gagyi politikusaink normálisnak akarnak feltüntetni, sehol másutt nincs a világon, és arányaiban annyi pénz sem tűnt el sehol.”
 • 18. legal 2009. január 06. 08:16
  „A Fideszhez kötődő közgazdászok, bankárok sora hiába hozta fel eltérő nézeteit, véleményét az elmúlt évek során, az MSZP egyszerűen átnézett rajtuk. Számukra (az MSZP számára) Fekete János véleménye volt a mértékadó: Fel kell venni a nyugati bankok által kínált kedvező hosszú lejáratú hiteleket, s gazdaságunk azt majd kényelmesen ki fogja termelni. Hát nem tudta kitermelni! Sőt! Átestünk a küszöbön, gyorsan fel kellett venni az IMF-től és az EU Banktól 20 milliárd euro mentőhitelt. Gyurcsány a továbbéléséért ken mindent a jobboldalra, s a szerencsétlen rájuk szavazók meg el is hiszik azt, amit ez az ember mond. Több százan még karácsonyi ajándékokkal is kedveskedtek neki. Tényleg nem értem az embereket.”
 • 17. madártej 2009. január 06. 07:54
  „Na, ez a lotyaszájú hazug böszme megint egy nagyot hazudott. És még van pár %-nyi hülye magyar, aki hisz neki.”
 • 16. Laserdance 2009. január 06. 07:29
  „5: mindig van lejjebb, ezt sose feledd:)
  7: tudod hogy jobbak voltak -e vagy nem az szubjektív, nyilván volt egy réteg akinek igen, volt egy amelynek nem... De az vitathatatlan hogy ők évek óta nem próbálnak egy dekát se segíteni az országon, minden energiájukat arra fordítják, hogy helyet cserélhessenek a bársonyszékekben ülőkkel. Még ha beledöglünk is... Az én szememben semmivel sem különbek...
  14: anyám is nyugdíjas "néni", és tud sms-t írni;)”
 • 15. maci52 2009. január 06. 07:27
  „Ahogy elnézem a TV-t,tényleg jó,meg vannak eleégedve magukkal anyagilag,esznek-isznak,vadászgatnak,ha keveslik a fizut,gyorsan adót emelnek.Rendkívül jó az ország helyzete,az emberek képéről dől az elégedettség.Drága politikusaink Thaiföldről érkeznek vissza,kacsalábon forgóikba.”
 • 14. hazaipalya 2009. január 06. 07:16
  „atv amugy is komolytalan számomra,mert amikor volt a vizitdij-mizéria egy nyugdijas néni beirta sms-ben:jajj de kár hogy megszünt a vizitdij olyan jo volt fizetni! esküszöm ez volt kiirva alul az sms-csikban . Namármost én sok nyugdijas nénit ismerek de egyik se tud smst irni!”
 • 13. Manikh 2009. január 06. 06:41
  „Jó a költségvetés mindenki megnyugodhat hisz ezt az ország vezetője elitje nyilatkozta!Miért érzem úgy hogy ez az egész "válság"mesterségesen generált dolog és csak egy bizonyos szük /..banki::/réteg gyarapodását szolgálja?Hol voltak ezek a remek "szakemberek"a kitörése elött és miért nem "figyelmeztették"a világ válságra éhes bank ügyfeleit országait??Mert ennél többről van itt szó a nagytőke jatsza el most itt a világvégét mi meg....mi mást tehetnénk tűrünk hisz van már költségvetésünk minket képviselő országyűlésünk korrupciótól mentes világunk és biztos megélhetésünk igaz???”
 • 12. kekeczke 2009. január 06. 06:30
  „milyen szerencse, hogy ilyen gondoskodó kormányunk van, nálunk nem lehet semmi baj !”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eybl: Felszámolás indult, de megmarad a cég

Felszámolás indul az 1500 dolgozót foglalkoztató Eybl Hungária Kft. ellen - írja a Vas Népe online. Tovább olvasom