Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferenc Moszkvában

A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszát megépítő magyar-orosz projekt társaság létrehozásáról ír alá megállapodást kedden Moszkvában Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és Alekszej Miller, a Gazprom vezetője Gyurcsány Ferenc magyar és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jelenlétében.
A megállapodás - amelynek szövege az MFB honlapján már kedden elérhető lesz - szerint egy 50-50 százalékos MFB és Gazprom tulajdonban lévő vegyesvállalatot hoz létre a két cég - mondta el Moszkvában a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hozzátette: a vegyesvállalat feladata lesz a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megvalósítási tanulmányának elkészítése 2009. szeptember 30-ig. A megállapodás arra is kitér, hogy a két országnak legkésőbb 2011. március 11-ig meg kell hoznia a végleges beruházási döntést a vezeték hazai megépítéséről és 2015. december 31-ig meg kell indítani az üzemeltetést is.

Daróczi Dávid hangsúlyozta, a magyar kormány továbbra is a Nabucco vezetéket tekinti fő prioritásnak, azonban nyit az Európai Unió által támogatott másik gázvezeték-projekt felé is. A kedden aláírt megállapodás egyébként a 2008. februári magyar-orosz kormányközi megállapodás következménye.

A kormányszóvivő hozzátette: Molnár Csaba energiaügyi miniszter kezdeményezi az Országgyűlés Gazdasági bizottságának összehívását, hogy tájékoztassa a testületet a kedden aláírásra kerülő dokumentumok tartalmáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forintos munkagépet keresnek Debrecenben

Egy ritka, nagyértékű munkagépet keres a Debreceni Rendőrkapitányság. A spanyol gyártmányű gépet még… Tovább olvasom