Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Gyurcsány Ferencet javasolja kormányfőnek Sólyom László

Sólyom László köztársasági elnök Gyurcsány Ferencet, az MSZP szabad demokraták által is támogatott miniszterelnök-jelöltjét javasolja kormányfőnek a parlament alakuló ülésén - derül ki a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményéből.
"A köztársasági elnök úgy ítéli meg, hogy az újonnan megalakuló Országgyűlésben az MSZP és az SZDSZ miniszterelnök-jelöltje fog rendelkezni a megválasztásához szükséges többséggel. Ennek megfelelően kívánja az államfő az Országgyűlés alakuló ülésén megtenni javaslatát a miniszterelnök személyére" - írta Wéber Ferenc, a hivatal sajtófőnöke a közleményben.

Sólyom László szerdán és pénteken tárgyalt a parlamentbe jutott pártok vezetőivel és Gyurcsány Ferenccel, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, hogy május 16-án, az Országgyűlés alakuló ülésén javaslatot tudjon tenni a kormányfő személyére.

Sólyom László köztársasági elnök e hét szerdáján, valamint a mai napon hivatalában külön-külön fogadta a Parlamentbe jutott pártok elnökeit, valamint Gyurcsány Ferencet, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét. A megbeszéléseket a köztársasági elnök annak érdekében folytatta, hogy a miniszterelnök személyére megfelelő időben javaslatot tudjon tenni az Országgyűlésnek.

A szerdai megbeszélésen Hiller István, az MSZP elnöke közölte, hogy pártja továbbra is Gyurcsány Ferencet jelöli miniszterelnöknek. A szükséges parlamenti többséghez az MSZP a Szabad Demokraták Szövetségével kötne koalíciót. Ezt követően Sólyom László Gyurcsány Ferenccel folytatott rövid, négyszemközti tanácskozást. A miniszterelnök megerősítette, hogy vállalja a jelöltséget, kész a kormányzásra, és hogy álláspontja szerint ehhez képes biztosítani a koalícióra lépő pártok képviselőinek támogatását.

Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke a mai megbeszélésen arról tájékoztatta az államfőt, hogy a koalíciós tárgyalások megfelelően haladnak az MSZP-vel, és pártja Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választását támogatja.

A nap folyamán Orbán Viktor szintén Gyurcsány Ferencet nevezte a legeselyésebbnek a jelölésre. Dávid Ibolya a találkozó után csak közleményben niylatkozott. Semjén Zsolt azt erősítette meg a Sándor-palotában tartott megbeszélés után, nem támogatják Gyurcsány jelölését. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a KDNP és az MDF elnökei külön-külön arról tájékoztatták az államfőt, hogy ellenzéki szerepre készülnek az új összetételű Országgyűlésben. Ezért e pártok elnökei részéről a megbeszéléseken nem hangzott el javaslat a miniszterelnök személyére vonatkozóan.

E megbeszélések alapján a köztársasági elnök úgy ítéli meg, hogy az újonnan megalakuló Országgyűlésben az MSZP és az SZDSZ miniszterelnök-jelöltje fog rendelkezni a megválasztásához szükséges többséggel. Ennek megfelelően kívánja az államfő az Országgyűlés alakuló ülésén megtenni javaslatát miniszterelnök személyére.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város érdekeire figyelemmel

(Lakossági akarat – Kisalföld, 2006. április 22., 8. oldal) Tovább olvasom