Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Gyurcsány: indokolatlan hátrányban vannak a külföldön dolgozó szavazópolgárok

Ezért kezdeményezi a Demokratikus Koalíció a választójogi törvény módosítását.
Indokolatlan és méltánytalan hátrányban vannak a kettős állampolgárokkal szemben azok a szavazók, akik külföldön dolgoznak, ezért kezdeményezi a Demokratikus Koalíció a választójogi törvény módosítását - mondta Gyurcsány Ferenc keddi zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felidézte: hétfőn jelentették be a törvényt módosító szándékukat, hogy a külföldön dolgozó magyaroknak ne legyen nehezebb szavazniuk, mint most a kettős állampolgároknak. Csaknem félmillió ember szavazati jogát érinti hátrányosan a mostani szabályozás - mondta -, ami "nem csupán alkotmányellenes, de mélyen tisztességtelen" is, ezért a törvénymódosítási javaslaton túl az ombudsmanhoz is fordultak, azt kérve, javasolja az Alkotmánybíróságnak a jogszabály vizsgálatát.

A DK-elnök egész napos zalaegerszegi látogatását záró, több száz résztvevő előtt tartott lakossági fórumát megelőzően néhányan tiltakozó táblákkal álltak a helyszínül szolgáló hangversenyterem előtt.

Az ugyanott tartott sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy ha nem lesz megállapodás a demokratikus ellenzék pártjai között, akkor a választási kampány hivatalos kezdetekor pártja nyilvános ajánlatot tesz. Ha nem lesz közös miniszterelnök-jelölt, országos lista és egyéni jelöltek, akkor a DK felajánlja a demokratikus pártoknak, hogy kölcsönösen lépjenek vissza a választókerületekben.

Azt mondta: az akkor mért támogatottsághoz képest "nagyvonalú ajánlatot" tesznek majd, nem fognak kicsinyeskedni, "egy-két mandátumon alkudozni".
Amíg azonban a várhatóan április 6-án tartandó országgyűlési választásokra nincs átfogó ellenzéki megállapodás, addig a DK önállóan készül - jelezte Gyurcsány Ferenc.

A sajtótájékoztató keretében bemutatta a három zalai választókerület jelöltjeit is. Zalaegerszegen Balogh Miklós korábbi szocialista országgyűlési képviselő a párt jelöltje, Keszthelyen Szermek Zsolt egykori rendőrtisztet, Nagykanizsán pedig Rada Tamás kertészeti vállalkozó - aki 2010-ben a szocialisták országgyűlési képviselőjelöltje volt - szerepel a DK listáján.

A volt miniszterelnök elmondta, hogy zalaegerszegi programja során egy asztalhoz ültek a helyi demokratikus ellenzéki pártok vezetőivel, így a szocialisták, az Együtt-PM pártszövetség és a Magyar Liberális Párt képviselőjével. "Itt helyben jól értik az együttműködés, az összefogás parancsát", ha a helyieken múlna, meg tudnának állapodni - jelentette ki.

Programját ismertetve beszélt arról, hogy vállalkozókkal és a megyei gazdasági kamara vezetőivel is találkozott, és arról is meggyőződött, hogy Zala az ország fejlettebb nyugati régiójához tartozik, de alig fejlődik a rendszerváltozás óta. Ezt a megye saját erejéből nem tudja megoldani, ezért - a kelet-magyarországihoz hasonlóan - önálló és átfogó fejlesztési program kidolgozását javasolja Zala megyére.

Gyurcsány Ferenc az MTI kérdésére, hogy a zalai pártvezetőkkel tartott találkozón döntöttek-e arról, ki kinek a javára lép vissza, ha lesz ellenzéki megállapodás, azt válaszolta, hogy erről a helyiek nem is egyezhetnek meg.

Kifejtette ugyanakkor, hogy a 106-ból 25-30 olyan választókerület van az országban, ahol szinte bizonyosan jobboldali jelölt nyer majd, a fennmaradó 70-75 kerület ellenzéki jelöltjeiről kell majd megállapodni. Ha február közepén megkezdődik a hivatalos kampány, az akkor mért támogatottság arányában kell majd a demokratikus pártoknak dönteniük az indulókról és a visszalépőkről - mondta a volt kormányfő.

Olvasóink írták

  • 1. Pirát 2013. november 05. 20:55
    „nna... a pápaszemes pojáca is a búrájához kapott !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér László: semmire nem jut kevesebb pénz, mint az előző esztendőkben

Az Országgyűlés elnöke kiemelte: az egészségügyre több mint tíz, az oktatásügyre 12, a… Tovább olvasom