Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Gyurcsány: képtelen az ügyészség gyanúja a Sukoró-ügyben

Gyurcsány Ferenc képtelennek tartja az ügyészség gyanúját, amely szerint hivatali visszaélést követett el a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben.
A volt miniszterelnök csütörtökön a képviselői irodaházban nyilatkozott újságíróknak, amikor felkereste a mentelmi bizottság irodáját, hogy megtekintse azokat az iratokat, amelyeket az ügyészség a Sukoró-üggyel kapcsolatban küldött a parlamenti testületnek.

A szocialista politikus elmondása szerint arra számít, hogy bebizonyosodik, az ügyészség "politikailag koholt" gyanút fogalmazott meg vele szemben, és végtelenül meglepné, ha a nyomozóhatóság bármivel alá tudná támasztani, amit állít. "Magabiztosságom teljes erejével fogok szembeszállni azzal, amit csinálnak" - jelentette ki.

"Naná" - válaszolt a korábbi kormányfő az MTI kérdésére, hogy - korábbi ígéretének megfelelően - a dokumentumok tartalmától függetlenül kérni fogja-e mentelmi jogának felfüggesztését a parlamenttől.

Kifejtette azt is: az elszámoltatás politikájának egyenes következménye, hogy kormánytöbbségnek ki kell adnia és meg kell hurcolnia. "Mit nem adnának azért, ha bennünket börtönbe lehetne csukni, ha az nem megy, legalább rabszáron vezetni, ha az se megy, legalább kilopni egy képet az ügyészségről, amikor rabosítják a volt miniszterelnököt? Sokak számára ez a kielégüléshez közeli állapotot hozna el" - mondta, megjegyezve: nincs más választása, mint szembeszállni "a szakmai és politikai disznósággal".

Azzal kapcsolatban, hogy utódját, Bajnai Gordont két napon át faggatták a Központi Nyomozó Főügyészségen a sukorói kaszinóberuházás miatt, elmondta: nem ismeri az eljárás részleteit, de annak alapján, amit az ügy "tetejéről" tud, a sukorói beruházást az ország érdekében álló, tisztességes és jogszerű ügynek tartja.

Arra a kérdésre, nem tartja-e aggályosnak, hogy csak egyedül, ügyvéd nélkül nézheti meg az ügyészség által küldött iratokat, nemmel felelt, hozzáfűzve, ez nem jogi eljárás, a mentelmi jog politikai kérdés, ezért szerinte sem indokolt ügyvéd jelenléte. Véleménye szerint más megítélés alá eshet, hogy a dokumentumokról nem készíthet másolatot, csak jegyzetelhet, mert ez kizárólag minősített iratok esetén elfogadható. Megjegyezte ugyanakkor, "nem olyan lusta", hogy problémát csináljon ebből.

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés gyanúja miatt hallgatná ki az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Schiffer András - ma az LMP frakcióvezetője - 2009 októberében jelentette fel a volt miniszterelnököt. Arra hivatkozott, hogy a sukorói King's City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

A mentelmi bizottság várhatóan szeptember 6-án tárgyalja a volt kormányfő ügyét, így a parlament akár már őszi ülésszakának első napján, szeptember 12-én dönthet Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról a jelenlévő képviselők kétharmados többségével.

Olvasóink írták

 • 7. qrumpli 2011. szeptember 06. 01:39
  „Holló a hollónak nem vájja ki a szemét!
  Az is benne van a 10 parancsolatba:
  "Ne molesztálld a részeg embert,hogy hasonló helyzetben,
  téged se bántsanak"”
 • 6. bánki 2011. szeptember 02. 08:53
  „Még a végén kiderül, hogy ,,üldözzük" őket !

  ,,Az ügyészek akkor egy 2008. május 26-án a Parlament Nándorfehérvári termében tartott egyeztetésről kérdezték, amelyen Gyurcsány Ferenc, a szocialista kormány miniszterelnöke és Bajnai Gordon kormánytag mellett a befektetők - többek között Joav Blum és Fred H. Langhammer - vett részt."
  <moderálva>”
 • 5. bánki 2011. szeptember 01. 22:17
  „Aki egy nap alatt el tud intézni egy Föld Hivatali ,,aktust" !
  Meghívom egy sörre !
  ,,A sukorói Kings City elnevezésű kaszinóváros felépítése körüli visszásságoknak is Budaházy György eredt a nyomába, ő göngyölítette föl ezt a mocskos ügyet Hunnia követői és a hatvannégy vármegyések, s a rendelkezésünkre álló médiahálózat - a Magyar Jelen, a Szent Korona Rádió és a Kuruc.info - segítségével. Lett is belőle nemzetközi botrány, lelepleződtek a mutyik <moderálva>. Még a hűbéres kormány is visszavonulót fújt egy időre. "
  ,,A King´s City projekt tulajdonosa, a Vigotop Ltd. azt tudatta a budapesti Népszavával, hogy július 18-án benyújtotta kérelmét a Világbank nemzetközi választottbíróságához. A projekttársaság a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) küldött beadványában a Vigotop és a magyar állam között "a King´s City projekt lerombolásával kapcsolatban fennálló jogvita nemzetközi választottbíráskodás keretében történő eldöntését" kéri."

  Meg hát !”
 • 4. deszkás 2011. szeptember 01. 21:36
  „CSERGE...! És vezéred miről is beszélt az érintettekkel?”
 • 3. sadap12 2011. szeptember 01. 21:25
  „mondta csergemerge a fideszes igazmondás bajnoka.........szólunk az érdekedben a minimálbéres belvárosi ügyvéd elnöködnek!”
 • 2. csergemerge 2011. szeptember 01. 20:30
  „Furcsa, amikor a gyanúsítottat, sőt CSAK a gyanúsítottat kérdezik egy bűnügyről.
  Az ő verziója nem egyoldalú egy kicsit, Délszabadság?
  Az olvasó azt sem tudja, miről van szó, de az máris "koholt vád".

  De ki is ez a gyurcsány elvtárs? Nekem úgy rémlik, hogy egy hazudós politikus!? Vagy nem?”
 • 1. cyt 2011. szeptember 01. 16:46
  „Az a baj, hogy Gy.F. egy izolált világban él. Egy olyan világban, amely távol van a mai magyar mindennapi élettől. Egy "védőburok" mögött él, ami nem teszi számára lehetővé azt, hogy meglássa és megértse mindazt, ami a zsemélye és pártja totális bukásához vezetett. A "sukkoró ügy" pedig része ennek az egész "tévedésének".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy siklóernyős Csolnoknál

Lezuhant egy siklóernyős a Komárom-Esztergom megyei Csolnok mellett, a férfi a súlyos sérüléseket szenvedett. Tovább olvasom