Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Gyurcsány: még változhatnak az adóelképzelések

Gyurcsány Ferenc szerint a parlamenti vita során még változhatnak a Megegyezés című programban szereplő adóelképzelések. Az Országos Érdekegyeztető Tanács javaslatára sok ponton már változott is az eredeti javaslat.
A miniszterelnök erről a kapcsolat.hu -nak adott interjújában beszélt. Az Országos Érdekegyeztető Tanács javaslatára sok ponton már változott is az eredeti javaslat: mégsem adóztatják meg a természetbeni juttatásokat, például az üdülési csekket, étkezési jegyet, viszont 5 százalék helyett 4 százalék lesz csak a munkaadók által fizetett járulékcsökkentés.

A kormányfő beszélt arról is, hogy sem a nyugdíj-, sem pedig a családi pótlék rendszerben nem tervez újabb átalakításokat ebben a kormányzati ciklusban. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy azért is állt ellen minden a nyugdíjak mértékét csökkentő javaslatnak, mert ma Magyarországon a 3 millió nyugdíjas közül a legtöbben 50-70 ezer forintot kapnak havonta, aminek több mint a fele elmegy rezsire, gyógyszerre. A csökkentést javaslók által emlegetett 200 ezer forint feletti összeget a nyugdíjasoknak csupán fél százaléka kapja. Hozzátette: "Megágyaznak saját öregkori szegénységüknek" azok, akik belemennek olyan kompromisszumba, hogy munkájuk után hivatalosan csak a minimálbért kapják, a többit zsebbe fizetik nekik. Hiszen így majd 45 ezer forint nyugdíjat kapnak, amiből szinte képtelenség megélni.

A miniszterelnök az interjúban elemezte a KDNP és az SZDSZ javaslatait is, amelyek a családi pótlék helyett az adózási rendszerbe építenék be a családok támogatását. Gyurcsány Ferenc szerint a KDNP családi adózási javaslata valójában a gazdagabbaknak juttatna többet, a liberálisok terve sem számol például a jövedelem nélküli családok helyzetével. A kormányfő épp ezért úgy látja, hogy a családi pótlék rendszeréhez sem szabad hozzányúlni, szerinte ennek az adózási rendszeren kívül kell maradnia, és úgy ahogy most, minden gyerek után ugyanannyi támogatást kell adni.

A kormányfő beszélt az amerikai hitelválság magyar gazdaságra gyakorolt hatásairól is. Gyurcsány Ferenc elmondta: az elemzők szerint nem várható közvetlen hatás, viszont hosszabb távon rendkívül kedvezőtlenül hathat közvetetten. Így például csökkenhet a tőzsdeindex, és a forint árfolyama is, viszont nőhetnek az államadósság után fizetett kamatok, terhek. Ez pedig azt jelenti, hogy a befektetők "megfontolttá" válnak. Hozzátette: az átlag magyar állampolgár mindezt közvetlenül nem érzékeli. Viszont csekély esélye van annak, hogy azok, akik deviza alapon vettek fel hitelt rosszabbul járnak, mint azok, akik forint alapon vettek fel.

A következő lépés a szociális rendszer átalakítása lesz - mondta Gyurcsány Ferenc. Szerinte nagyon fontos reform lépés az, hogy munkát adjanak annak a jelenleg körülbelül 200 ezer szociális segélyen élő embernek, aki munkaképes. A miniszterelnök hangsúlyozta: vannak olyan segélyen élők, akik, ha akarnának sem tudnának dolgozni. Azok azonban, akik igen, munkájuk után kapják meg azt a pénzt, amit eddig segélyben kaptak. A kormányfő szerint így csökkenteni lehet például a kis közösségekben lévő feszültségeket, amelyek a dolgozók és a munkaképes, de segélyen élők között kialakult.

Olvasóink írták

 • 18. lemba 2 2008. szeptember 22. 02:22
  „Ugy latszik ezen az oldalon nem lehet azt javasolni, , hogy a Gyrucsanyt es az oszes adocsalot birosag ele kellene allitani es megfosztani oket es a csladtagjaikat minden vagyonuktol, azutan meg kirugni oket az orszagbol - talan az oroszokhoz.”
 • 17. OK! 2008. szeptember 21. 23:05
  „Ez jo ötlet!!

  Egy ültetvenyen neger munkatarsainkat foglalkoztatjuk!!!”
 • 16. előrehozott választásokat 2008. szeptember 21. 22:51
  „Igazad van jogasz. Megyek Dél-Afrikába, ott most mondott le a miniszterelnök!”
 • 15. jogasz 2008. szeptember 21. 22:50
  „Minden vilagos!!!!

  Jöjjön a KNCP!!!

  (Hogy az mi? Hat a Kupa Nelküli Centrum Part!)

  Remenyeink zaszlovivöje!!!!!”
 • 14. BAKOS PÁL 2008. szeptember 21. 22:11
  „AZ EGÉSZ PARLAMENT TAKARODJON!!!!!!!!!!!!
  JÖJENEK AZ ÚJAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  KUPA NÉLKÜLI CENTRUM PÁRT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 13. jogasz 2008. szeptember 21. 21:12
  „Bocs Mindenkitöl!

  De nekem mar összefolyik minden hozzaszolas!

  Kuci,Kisguci,nagy guci,stb.Tartalmilag is!

  Vagy ma este ne igyak több sört???
  (Felesegem kellene megkerdezni.)”
 • 12. Bubuka 2008. szeptember 21. 21:08
  „10! 96! Éhes makk disznókat álmodik!
  Valami pozitívumot nem lehetne gyurcsányiról... mondjuk államadósság, munkanélküliség, versenyképtelenség, korrupció, hazudozások, elqrások, böszmeségek, cezarománia, stb.
  Lécci !!!!”
 • 11. Kuci 2008. szeptember 21. 21:00
  „Neki könnyü az összes cége minden kedvezményt megkapott .Még olyat is ami eddig nem volt HVG.-ben olvastam . Pont ez beszél kac kac ................”
 • 10. Kisguci 2008. szeptember 21. 20:54
  „Én már az általatok álmodott korszakról írtam!
  Programja egyedül Ferinek van! Már hat éve mindent elkövetnek a vágyakozók, hogy semmit ne lehessen csinálni. Esetleg te másként látod? Akkor cserélj szemüveget.:)”
 • 9. nagy guci 2008. szeptember 21. 20:52
  „Gucikám! Hat évig nem törődtek a költségvetés kiadási oldalával ezerrel ment a pénzszórás! Program sincs a konvergencián kívül!
  Én elköltöm a pénzed, aztán összeszidlak, hogy még adhatnál egy kicsit! :)”
 • 8. grenadle 2008. szeptember 21. 20:43
  „kisguci 2008.09.21. 20:38
  Mégis Kisguci, ki van kormányon? 6 éve!”
 • 7. kisguci 2008. szeptember 21. 20:38
  „Esetleg valamelyikőtök hallott bármiféle tervet vagy javaslatot Ferién kívüll? Mert igen csak kussol mindenik párt a megszigorításokkal!
  Nyugdíj befagyasztása, 13 havi nyugdíj eltörlése, segélyek megszüntetése, közalkalmazottak bérének befagyasztása és még sorolhatnám amiről hallgatnak, mint aki besz...t.
  Ezt is próbáljátok már látni, hallani.”
 • 6. előrehozott választásokat 2008. szeptember 21. 20:34
  „Itt a követendő afrikai példa! Ajánlom az mszp-nek:
  "Afrika - Benyújtotta vasárnap a lemondását a dél-afrikai államfő, miután pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) előző nap a párt egysége érdekében felszólította erre."
  Pedig ez Afrika!”
 • 5. madártej 2008. szeptember 21. 20:17
  „Daróczi Ágnes munkát követelt. Majd ők gondoskodnak az adófizetésről. Azaz, hogy mi fizessünk, ők meg elköltik segélyekre!”
 • 4. Feri után is van élet! 2008. szeptember 21. 20:13
  „Tudtam, hogy az újabb hazugságnak adóemelés lesz a vége!
  1-hez: "Az én leendő nyugdíjamat azok fogják kitermelni, akik jelenleg "kiválóan" szétvert oktatási rendszerünkben tanulnak."
  Várd ki a végét kedves leendő nyugdíjas! A szófogadó fiatalok külföldre mennek, ott is adóznak, egyre többen. Sok a diplomás is közöttük! Azért reménykedjünk!”
 • 3. Kisrezsi 2008. szeptember 21. 20:07
  „Ezek nem érzik hogy közröhej tárgyát képezik ? És szakembernek érik magukat ? Nevetségesek ! Csökkenteni akartok a kiadásokon ?????????? Erre a legegyszerűbb a válasz meg kell szüntetni a listás képviselőket mind a parlamentben mind az önkormányzatokban ! Szegeden van 22 vagy 23 választókerület és ennek ellenére 44 vagy 45 önkormányzati képviselő lepzsel ingyen a mi pénzünkön nincs szükség az ingyenélőkre !!
  Kedves majmok ha ezt meglépnétek lehet hogy egy kicsit javítanátok a népszerűségeteken !! Jah és kedves Majmok szívesen az ingyen tanácsot!”
 • 2. en is leendö nyugdijas... 2008. szeptember 21. 19:36
  „...vagyok itt Nemetorszagban.

  De,hogy öszinte legyek,nem is erdekel pontosan mennyi.
  Egy-ket szaz EUR-val kevesebb mint most.

  Eleg lesz az mar a sirig!!”
 • 1. Leendő nyugdíjas 2008. szeptember 21. 19:26
  „Köztudomású, hogy amit most én nyugdíjjárulékként befizetek, azt a mostani nyugdíjakra fizeti ki az állam. Az én leendő nyugdíjamat azok fogják kitermelni, akik jelenleg "kiválóan" szétvert oktatási rendszerünkben tanulnak. Ami nekem jelen pillanatban a legjobb, ha a munkáltatóm járulékol a minimálbér után, a többit ideadja feketén és a pluszra eső 50-100.000 forint havi!!! járulékot berakom magamnak egy bankszámlára.
  A mai Magyarországon ez most az öngondoskodás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telitalálat a hatoslottón: 3 milliárd a nyeremény

Eddig sosem lehetett ennyi pénzt nyerni a hatoslottón. A szerencsés nyertes csaknem hárommilliárd -… Tovább olvasom