Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Gyurcsány nem beszélt megszorításról

Átfogó, mély átalakítások sorozata kezdődik hamarosan a közszolgálatban - jelentette be Gyurcsány Ferenc, az MSZP országos választmányi ülésén. A minsizterelnök megszorítások helyett "egy új Magyarország" építéséről beszélt.
A kormányzás egy demokratikus köztársaságban pártelvű, de nem pártérdekű, vagyis a kormánynak úgy kell végrehajtani a politikai meggyőződésének megfelelő programját, hogy közben felelős az egész nemzetért és a határon túl élő magyarokért is - kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc az MSZP országos választmányi ülésén.

A következő évek kihívásának azt nevezte, hogy Magyarországnak nem egyszerűen helyt kell állnia a mások által diktált globális versenyben, hanem a győztesek között kell lennie. Ennek eléréséhez is szükségesek a változtatások, amelyeket - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc - a politikusok példamutatásával kell kezdeni, ezért az államreform első lépéseként kevesebb minisztérium, államtitkár és kevesebb parlamenti bizottság lesz. Konkrét megszorításokról Gyurcsány Ferenc nem beszélt, de kiemelte a magyar szocialistáknak nem az a célja, hogy pénzügyileg kiigazítsanak, hanem az, hogy teremtsenek egy új Magyarországot.

- Kiigazításhoz és megszorításhoz őszintén szólva elegendő egyetlen éjszaka, egy üres papír, egy toll és egy bátor íróember és másnap be lehet vezetni. De nem ezt akarjuk. Mi egy modern, új országot szeretnénk, amelyben győztesek vannak - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök felvázolta a következő hetek menetrendjét is.

- Jövő héten végzünk a kormányprogram írásba foglalásának első-második változatával, elkezdődik már az írásos szöveg fölött a koalíciós pártok szakértőinek egyeztetése, jövő hét végén kongresszust tartunk, az azt követő héten a miniszterelnök-jelölt a koalíciós pártok egy-egy képviselőjével különböző társadalmi csoportok képviselőivel találkozik egymás után meghallgatva őket még a kormányprogram véglegesítése és benyújtása előtt, hogy ők mit gondolnak. Ez a 22-ei hétnek a feladata és eközben nyilván elkezdődik a kormányzati struktúráról való egyeztetés is a koalíciós pártokkal. 30-án benyújtjuk a kormányprogramot. Két héttel később le lehet tenni a kormány tagjainak az esküt. 30-a és 14-e közötti kettő hétben zajlik tehát a kormányprogram vitája, zajlik a leendő kormány tagjainak megnevezése, bizottsági meghallgatása, 14-én az eskütétel – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Az eskütétel másnapján összeül a kormány és még aznap a parlamentnek több mint másféltucat új törvényt és törvénymódosítást nyújt be ezzel kezdve meg egy rendkívül intenzív kormányzati munkát.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom