Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Gyurcsány: nem maradok miniszterelnök

Gyurcsány Ferenc szerint nincs olyan forgatókönyv, hogy ő maradjon a miniszterelnök; a kormányfő vasárnap úgy nyilatkozott: biztos benne, hogy találnak megfelelő személyt a posztjára.
"A döntés végleges, hogy új kormányt alakítunk, új kormányfővel. Egészen biztos vagyok abban, hogy meg tudunk állapodni a parlament többségével az új kormányfő személyéről" - mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: tárgyalni szeretnének minden parlamenti párttal: a Fidesszel, a KDNP-vel, az SZDSZ-szel és az MDF-fel is.

Arra a kérdésre, hogy már vasárnap elkezdik-e az egyeztetéseket a korábbi koalíciós partnerrel, úgy válaszolt: "olyan gyorsan konzultálunk, amilyen gyorsan csak lehet". Jelezte, a párt vezetői a szabad demokrata frakcióvezetővel, ő pedig az elnökkel van folyamatosan kapcsolatban.

Arra a felvetésre, lehetnek-e előre hozott választások, ha nem tudnak megállapodni az új miniszterelnökről, azt mondta: lesz új kormányfő és új kormány.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy vannak olyanok, akiket alkalmasnak tartana a posztra, de közülük senkit nem akar megnevezni. Szerinte ugyanis az új kormányfőnek közös jelöltnek kell lennie, hiszen a kormány mögött sokaknak kell állniuk.

Elképzelhetőnek tartja egyébként, hogy ezek a nevek mások javaslataiként előkerülnek majd a konzultációkon.

Korábban:

A kormányfő úgy fogalmazott: sokan azt üzenik neki, hogy csak ő az akadálya a változásokhoz szükséges összefogásnak. Ő maradt az MSZP elnöke.

Gyurcsány Ferenc azt javasolja az MSZP tisztújító kongresszusának, hogy alakítsanak új kormányt, új kormányfő vezetésével. Gyurcsány Ferenc arra kérte a kongresszust, hogy adjon felhatalmazást a pártelnöknek - amely tisztségről nem mond le - a választmányi elnöknek és a frakcióvezetőnek, hogy kezdjék meg az új miniszterelnök megválasztásának előkészítését: hétfőn tájékoztassák a parlamentet, és kezdjék meg a tárgyalásokat a parlamenti pártokkal. Ezt követően Gyurcsány Ferenc szerint két hét múlva lehet rendkívüli kongresszus, ahol új miniszterelnök-jelöltet választhat az MSZP. A kormányfő úgy fogalmazott: sokan azt üzenik neki, hogy csak ő az akadálya a változásokhoz szükséges összefogásnak, és reméli, hogy ez így van, mert ezt az akadályt most megszünteti.

A Független Hírügynökség információi szerint Gyurcsány Ferenc kész bizalmatlansági indítványt benyújtani az Országgyűlésnek maga ellen, amennyiben sikerül az ellenzéki pártokkal megegyezni egy többségi támogatással bíró kormányfő-jelölt személyéről. A pártelnök erről akar egyeztetni az ellenzéki pártokkal a következő két hétben. Információink szerint Gyurcsány Ferenc szerint egy pártokon kívül álló, független szakembert kellene választani. Gyurcsány Ferenc beszédében elismerte: 2002 és 2006 között hibás gazdaságpolitikát folytattak, amire az sem mentség, hogy a költekezést 2001-ben a Fidesz kezdte. Gyurcsány szerint az MSZP-ben az utóbbi időben feltűnő volt az innováció hiánya, a bezárkózásra való hajlam, a személyi, hatalmi politizálás dominanciája, és ezért elsősorban a pártvezetés, a miniszterelnök és a pártelnök a felelős.

A kormányfő úgy fogalmazott: sokan azt üzenik neki, hogy csak ő az akadálya a változásokhoz szükséges összefogásnak. Fotó: AP
A kormányfő úgy fogalmazott: sokan azt üzenik neki, hogy csak ő az akadálya a változásokhoz szükséges összefogásnak. Fotó: AP

Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédre utalva elismerte azt is, hogy hibázott, amikor három éve adós maradt a világos beszéddel, és ennek következtében a szavahihetősége jelentősen sérült. Az MSZP elnöke szerint egy politikust nem szándékai, hanem tettei minősítik, az elmúlt három év teljesítményéből pedig az emberek a sikereket alig, a kudarcokat annál inkább látják. Gyurcsány Ferenc beszédében szólt a Fideszről is, amely szerinte félelmet kelt, gyűlöletet szít, asszisztál a nyelvi, fizikai erőszakhoz. Ráadásul Gyurcsány szerint az állam egyes intézményei - különösen a bíróságok és az ügyészségek - bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei szerint járnak el: "mentik a Fideszhez kötődő disznóságokat."

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett rá, hogy tavaly azt mondta az elnökségnek, hogyha egy éven belül nem lesz nagyobb az MSZP támogatottsága, akkor ki kell nyitni személyi kérdéseket, most pedig letelt az egy év, a párt támogatottsága nem nőtt, hanem csökkent, ezért lépni kell. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: 1600 napja miniszterelnök és tetteit mindig Magyarország szeretete vezette. "Nem kívánok elmenni, politikus lettem és az is maradok" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki bejelentette, hogy a pártelnöki posztból nem kíván távozni. A szombat-vasárnapi tisztújító kongresszuson Gyurcsány Ferenc az egyedüli jelölt a pártelnöki posztra. "A 2010-es választásoknak az a tétje, hogy ne erőszakos és érzéketlen politikusok vegyék át a hatalmat, és ezért hajlandó vagyok a korábbinál nagyobb erővel megküzdeni" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Beszédét követően a kongresszus résztvevői több percen keresztül állva tapsolták meg Gyurcsány Ferencet.

Az eredetileg tervezett szombat-vasárnap helyett csak szombaton tartja tisztújító kongresszusát az MSZP - jelentette be a kongresszus ügyrendi bizottságának elnöke, miután a kongresszuson Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy hajlandó lemondani a miniszterelnökségről. Lamperth Mónika hangsúlyozta: az eredeti terveknek megfelelően a kongresszusi küldöttek szombaton szavaznak a tisztújításról, a pártelnökről, az elnökhelyettesekről, az alelnökökről és az elnökségről is, valamint az párt európa parlamenti választási-listájáról. A küldöttek egyedül a Szekeres Imre és Hiller István által az MSZP következő időszakra vonatkozó stratégiákról nem szavaznak. Lamperth Mónika azt is elmondta: a szombaton este megválasztandó új elnökség vasárnap már ülésezni fog, hogy egyeztessen Gyurcsány Ferenc távozásának módjáról és a kialakult helyzetről.

Gyurcsány maradt az MSZP elnöke

Az utolsó szavazáson a már korábban megválasztott Veres János, Juhász Ferenc, Bárándy Gergely, Hiller István, Varga László, Vadai Ágnes és Herczog Edit mellé Puch Lászlót választották a küldöttek elnökségi tagnak.

A küldöttek már korábban 84 százalékos támogatással újraválasztották Gyurcsány Ferencet pártelnöknek, valamint elnökhelyettes lett Lamperth Mónika és Szekeres Imre, alelnök pedig Kiss Péter, Mesterházy Attila és Ujhelyi István. A küldöttek ezen kívül megválasztották Tukacs Istvánt a Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság (KPEB) elnökének, Brecskáné Nagy Máriát a párt pénztárnokának, dr Simon Gábort pedig újraválasztották az Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának (OEEB) elnökének.

A kongresszus továbbá elfogadta a párt európai parlamenti választási listáját is, melynek első három helyén Göncz Kinga külügyminiszter, Herczog Edit és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő állnak.

Az újonnan megválasztott elnökség - melynek az elnökségi tagok mellett automatikusan tagja a pártelnök, az elnökhelyettesek, az alelnökök és a frakcióvezető is - a kongresszus befejezését követően már szombaton este megtartja első ülését.

Kiszeli: nem lesz egyszerű a többséget megszerezni az új kormányhoz

Taktikus lépésnek tartja Kiszeli Zoltán politológus Gyurcsány Ferenc bejelentését, hogy új kormány alakuljon új kormányfő vezetésével. A politológus úgy értékelte ezt a Független Hírügynökségnek, hogy Gyurcsány Ferenc mindezzel elsődlegesen az MSZP egységét kívánta erősÍteni, a parlamenti patthelyzetet feloladni valamint a forintot erősíteni.

Kiszeli Zoltán úgy látja ugyanakkor, hogy nem lesz egyszerű az MSZP-nek megszerezni a többséget az új kormány megalakításához. Mint mondta, ahhoz, hogy az SZDSZ vagy az MDF pártként támogassa az új kormányt, vagyis koalícióra lépjen az MSZP-vel, mindkét párt esetében a legfelső testületük jóváhagyása szükséges, és ez - Kiszeli Zoltán szerint - mindkét párt esetén kétséges, különösen az MDF-nél - tette hozzá. Az más kérdés - mondta -, hogy ha ezek a pártok kívülről támogatnák az új kormányt.

A politológus szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc távozása a kormányfői posztról nehéz helyzetbe hozza a Fideszt. Ezután már nem állíthatja célkeresztbe Gyurcsány Ferencet a Fidesz - mondta. "Mostantól nem az lesz a kérdés, hogy hogyan jutottunk idáig, hanem az, hogyan jutunk ki ebből" - fogalmazott Kiszeli Zoltán. Szerinte így a Fidesz lépéskényszerbe került.

Az MDF szerint az ország sorsa a három ellenzéki párton múlik

A Magyar Demokrata Fórum az alábbi nyilatkozatot adta ki Gyurcsány Ferenc bejelentésére reagálva:"A Magyar Demokrata Fórum a kormány kisebbségbe szorulása óta mondja, hogy a többség, így a változtatás lehetősége is az ellenzéki pártok oldalán van. Gyurcsány Ferenc mai bejelentése is ezt támasztja alá: bebizonyosodott, hogy a kisebbségi kormányt vezető miniszterelnök valóban eszköztelen a válság kezelésében és az ország vezetésében-közölte szombati közleményében a Független Hírügynökséggel Dávid Ibolya, az MDF elnöke, reagálva ezzel a miniszterelnök azon- az MSZP tisztújító kongresszusának tett- kijelentésén, miszerint alakítsanak új kormányt, új kormányfő vezetésével.

Olvasóink írták

288 hozzászólás
 • 288. Hmmm... 2009. március 23. 10:55
  „A 284-es hozzaszolashoz /nevtol fuggetlenul/.
  Az a helyzet, a vilaggazdasagi valsag nem 10 eve kezdodott. Ha nincs ez a folyamatos hanyagsag /" az elso 4 ev alatt semmit sem tettunk..."/es pusztitas, az orszag nem arrol a pontrol indult volna a gazdasagi valsag kitorese kezdeten. Nyilvan valoan nem lennenk Europa legsiralmasabb orszaga.”
 • 287. maci52 2009. március 23. 10:32
  „Rohadt nagy változás lesz:Szekeres majd igazságügyi miniszter lesz,
  Lendvai hadügy miniszter,
  Kiss Péter mezőgazdasági miniszter,
  Gráf környezetvédelmi miniszter
  Bajnai G.Gy.pénzügyminiszter.,
  Veress VPOP.
  Ez lesz az új kormányunk,óriási változásokkal.Nem szertunk a kútba,csak a kávájára és onnan pelepiszkáltuk!
  Elvtársak,ez a ti nagy reformotok.”
 • 286. achilleus 2009. március 23. 10:31
  „285. hozzászólás szegedix 2009.03.23. 10:27
  Vedd már észre! "Viktor" nem ért el semmit! Az zajlik, amit Gyurcsány kitrükközött.
  Egyébként sajnáljad nyugodtan: Erre volt képes a miniszterelnököd:
  "1600 napja miniszterelnök" dicsekszik:
  belépéskor az államadósság: ~ 11 592 milliárd Ft
  2009 február végén: ~ 18 860 milliárd Ft
  a növekmény: 7268 milliárd
  osszuk csak el 1600-zal:
  kb.: 4,54 milliárd/nap /államadósság-növekedés/
  További jó munkát kívánok a miniszterelnökúrnak!
  Mert még ő folytatja!!!!”
 • 285. szegedix 2009. március 23. 10:27
  „Viktor elérte a célját. Neki nem M. o érdeke a fontos, csak a hatalom. Gőze nincs mit fog csinálni, ha hatalomra jut. Rengeteget ártott ennek az országnak eddig is. Ha hatalomra kerül még mennyit fog? Nincs válságkezelő programja. Eresztgeti az üres lufikat nyakra.főre. Sajnálom Gyurcsányt, de jöjjön már az a szakértő és hozza egyenesbe ezt az országot. Szünjön meg korrupció. a vagyonosodási vizsgálatok szürjék ki a korrupt adócsalókat.”
 • 284. Luckatosh 2009. március 23. 09:45
  „Aztan ki nehogy deruljon hogy a uj Csodatevo Kiraly sem bir szembehugyozni a vilaggazdasagi valsaggal!”
 • 283. Lawrence 2009. március 23. 09:34
  „WWW.AFAL.HU”
 • 282. PEPE 2009. március 23. 09:30
  „Én ajánlanám THÜRMER GYULÁT, ö rendet tenne házunk táján.”
 • 281. lopicigazsi 2009. március 23. 09:26
  „Ha már elég...
  Ha már feszít a gőz...
  Ha már unod, hogy így van...
  A FAL-ra írj, oszt jól van!
  _______w w w . a f a l . h u_______”
 • 280. Lawrence 2009. március 23. 09:22
  „2009.03.23-án megjelent "Lemondott Gyurcsány Ferenc" c. cikk címe megtévesztő. Remélem, hogy a Délvilág nem akar (George Orwell: Állatfarm) több tucat Marika nénit aki azt hiszi, hogy Gyurcsány Ferenc lemondott. A cikk többi részével nincs problémám.

  Tisztelettel, Lőrincz Péter”
 • 279. Lawrence 2009. március 23. 09:17
  „Marika néni 3:
  Lemondott Gyurcsány!”
 • 278. Lawrence 2009. március 23. 09:16
  „Marika néni 2:
  Lemondott Gyurcsány!”
 • 277. Lawrence 2009. március 23. 09:15
  „Marika néni:
  Lemondott Gyurcsány!”
 • 276. petermeister 2009. március 23. 09:15
  „7 év késésben van, de legalább meglépi végre.”
 • 275. Hmmm... 2009. március 23. 08:43
  „Erdekes 2006-ban meg ugy nyilatkozott a nagyvilag elott, hogy o az egyetlen, aki ezt az orszagot kepes talpraallitani. Akkor meg vidaman szembe vigyorogta nepet!!! Most, hogy elalltak mellole vedopajzsai,a nagyhatalmi partoloi, elvesztette magabiztossagat?
  Nem tudom, ki lenne jelenleg alkalmas vezetesre, de ideje lenne egy igazan a hazaja es nepe erdekeit figyelembevevo vezeto kinevezese. Termeszetesen hasonlo beallitottsagu part, partok tamogatasaval.
  Nem illeti ot meg semmifele kielegites, neki kellene az orszagot kielegitenie azzal, hogy szep csendesen eltunik a napilapok cimoldalarol is. Oruljon, hogy hazaarulasert nem jar neki buntetes!”
 • 274. Horton 2009. március 23. 08:32
  „Ebban az esetben jár neki végkielégítés?”
 • 273. Kasza 2009. március 23. 07:58
  „HIHETETLEN,LE ESETT NEKI ,HOGY MIUTÁN CSŐDBE VITTE ÉS EURÓPA LEGSZÁNALMASABB ÉS LEGHITELTELENEBB ORSZÁGÁVÁ TETTE MAGYAR ORSZÁGOT,AZT LÁTJA A LEGJOBBNAK, HOGY A SÜLLYEDŐ HAJÓRÓL MENEKÜLŐ PATKÁNY MÓDJÁRA FOGJA ELHAGYNI AZ ORSZÁGOT CSALÁDOSTÓL ODA AHOVA KIMENEKÍTETTE AZ ORSZÁG VAGYONÁT.A POÉN AZ,HOGY SENKI NEM FOGJA SZÁMON KÉRNI AZ EL MÚLT 8 ÉVET. AZ MSZP EZEK UTÁN NEM RÚGHAT LABDÁBA KÉT BUKOTT MINISZTER EGY PÁRTBÓL AZ NEM JÁRJA EZEK UTÁN AKI EZEKRE SZAVAZ AZ TÉNYLEG KŐKEMÉNY KOMMUNISTA.”
 • 272. heyjude 2009. március 23. 07:52
  „Van Isten!!!
  Ezután vajon jobb lesz?
  Nem vagyok pesszimista, de szerintem...áh
  Csak egy teljesen új rendszerváltás segítene.
  Szerintem...”
 • 271. madártej 2009. március 23. 07:33
  „G. ez helyes, jusson is be a Jobbik az ogy.-be, legyen egy kis tapasztalata, hogy kell börtönbe csukatni az elkúróék bandáját!”
 • 270. gardista33 2009. március 23. 06:27
  „abban igazad van uj párt kellene:van is: Jobbik!”
 • 269. gardista33 2009. március 23. 06:26
  „ferditesz,ov idejében elsök voltunk europaban,most utolsok . ezek a tények!”
288 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lép koalícióra az SZDSZ

Nem lép koalícióra az SZDSZ, de kész a tárgyalásokra, és egy megfelelő miniszterelnököt és egy reformprogramot kész kívülről támogatni. Tovább olvasom