Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Gyurcsány nemet mondott Blair reform javaslatára

Gyurcsány Ferenc határozottan nemet mond a soros EU-elnök tervezetére, amely szerint az új uniós tagállamok mintegy 10 százalékkal kevesebbet kapnának felzárkóztatásra a luxemburgi elnökség által korábban javasolt összegnél.
A kormányfő nem tervezi azt sem, hogy a hírek szerint a politikába visszatérni szándékozó Bokros Lajosnak helyet kínálna kormányában.

A kormányfő a Nap-kelte reggeli adásában jelentette be, hogy nem engedni lenyomni az uniós "reformot" a kicsik torkán. Tony Blair csütörtök este tárgyal majd Budapesten a magyar miniszterelnökkel a legújabb kompromisszumos tervezetről, amelyről Varsó már korábban közölte, hogy elfogadhatatlannak tartja, mert 6 milliárd euróval kurtítaná a Lengyelországnak jutó támogatást. Gyurcsány ugyanakkor nem tart attól, hogy az elutasítás miatt nem készül el időben az unió költségvetése, mint mondta, a következő soros elnök, Ausztria irányítása alatt ez talán könnyebben sikerül majd.

A miniszterelnökkel készített interjút sugárzott kedd reggel a Magyar Rádió is. Ebben Gyurcsány Ferenc átverésnek nevezte, hogy éppen az a Fidesz szorgalmazza az elektromos áram "luxusprofitjának" letörését, amelyik négy éve kormányon megszüntette az állami árkorlátozás lehetőségét. "Ez átverés, (...) azt nem szabad csinálni, hogy magunkat beállítjuk jótevőként, mikor az általunk felhozott problémának éppen az az okozója, aki ezt felveti". A kormányfő szerint azért van ma az elektromos áram árában luxusprofit, mert 2001-ben a mai ellenzék, amely akkor kormányon volt, eltörölte a törvényből az állami korlátozás lehetőségét.

Gyurcsány Ferenc szerint az ellenzék az ügyben a "haza nagy megmentőjének mutatja magát", "vizet prédikál és bort iszik", illetve mint mondta, "az beszél akinek a háza ég".

A miniszterelnököt az interjúban arról is kérdezték: milyen választ kapott Kóka János gazdasági minisztertől, aki egy hete a parlamentben azt állította, hogy információi szerint a Fidesz elnöke személyesen beszéli le a külföldi befektetőket magyarországi szerepvállalásukról. "Nagyon egyszerű választ adott erre a miniszter úr. Azt, hogy tudomása van róla, hogy befektetőkkel történt találkozó alkalmából (...) többszöri kérdésre nem adott egyértelmű választ Orbán elnök úr, miszerint valóban úgy gondolná, hogy kormányzati akarattal csak úgy egyszerűen vissza lehet venni azt, amit az ember jogszerűen megszerzett". Arra a felvetésre, hogy ezt konkrét lebeszélésnek értékeli-e, Gyurcsány Ferenc azt mondta: "nem tudhatjuk".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változásokról árulkodnak a kisnépszámlálás első adatai

A Központi Statisztikai Hivatal 2005. április 1-je és 21-e között az ország népességének és… Tovább olvasom