Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Gyurcsány: Nőhet a minimálbér és a segély közötti különbség

A minimálbér és a segély összege közötti különbség növelésével, a fiatal munkanélküliek számára kötelezően előírt továbbképzéssel és az önkormányzatok közcélú foglalkoztatását ösztönző intézkedésekkel változtathat első körben a kormány a szociális segélyezési rendszeren. A javaslatokat a kormányfő ismertette a dobogókői tanácskozás után.
Fokozatosan növelni kell a minimálbér és a maximálisan adható segély összege közötti különbséget, hogy így tegyék érdekeltté az embereket abban, hogy ha választani lehet munka és segély között, ne ez utóbbi legyen vonzó - ismertette a kormányfő az egyik javaslatot, abból a háromból, amiket a dobogókői tanácskozáson fogalmaztak meg a kormány és az MSZP vezetésének tagjai a szociális rendszer átalakításával kapcsolatban. Azt, hogy ez a segélyek csökkentését, vagy a minimálbér növelését jelenti-e még nem lehet tudni.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a találkozó után a szociális rendszer átalakításával kapcsolatban további két javaslatot ismertetett, az egyik olyan változtatásokat szorgalmaz, amelyek az önkormányzatokat a jelenleginél jobban ösztönöznék közmunkaprogramok indítására, a másik pedig arról szólna, kötelező továbbképzésre küldenék azokat a munkanélküli fiatalokat, akiknek nincs piacképes szakmájuk, vagy éppen nincs meg a 8 általánosuk. Vagyis a segélyezés feltétele lenne a tanulás, a fiatal, képezhető korosztályban.

Gyurcsány: az önkormányzatokat a jelenleginél jobban ösztönöznék közmunkaprogramok indítására
Gyurcsány: az önkormányzatokat a jelenleginél jobban kell ösztönözni közmunkaprogramok indítására

Az elképzelésekről részleteket egyelőre nem tudni, a javaslatokat ugyanis nyáron dolgozzák ki, és ősszel kerülhetnek a kormány és a parlament elé - mondta Gyurcsány Ferenc. A programok megvalósítására várhatóan nem fordítanak többletforrás, az Új Magyarország Fejlesztési Programban ugyanis meg vannak az ehhez szükséges programok.

Az már most világos, hogy a közcélú foglalkoztatásra és szociális segélyekre nyújtott támogatások rendszerét úgy kívánják átalakítani, hogy az önkormányzatok akkor járjanak jobban, ha közmunkát szerveznek. Ma nem érdekeltek az önkormányzatok, sőt időnként ellenérdekeltek abban, hogy közcélú munkát szervezzenek, ez ugyanis plusz kiadást ró rájuk - mondta kormányfő.

A kormányfő a pénteki sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a közcélú foglalkoztatásra fordított összegek már most is, a tízszeresét érik el a 2002-esnek, és évről évre emelkednek. Részletek nem árult el a kormányfő, de utalt rá, hogy az adó- és járulékrendszer átalakításában is lesznek olyan javaslatok, amik a közcélú foglalkoztatásra ösztönzőleg hatnak.

A kormányfő utalt arra is, hogy a kiemelt nagy beruházási programokban a foglalkoztatottak 10 százalékának hátrányos helyzetű térségben élőnek, illetve hátrányos helyzetű munkavállalóknak kell lenniük. Ez elsősorban az építőipart érinti, amiben következő két-három évben az ÚMFT keretében 5-700 milliárdos pluszberuházás valósul meg, ennek 40-50 százaléka munkabér költség lehet, amiből a 10 százalékos kötelezően előírt foglalkoztatása éves szinten 30-40 milliárd forint értékű másoktól védett munkahelyet teremt a hátrányos helyzetű térségeknek - magyarázta a kormányfő, hozzátéve így ez is lényegében foglalkozatást ösztönző és nem segélyközpontú támogatás.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Szélsőjobbos 2008. június 30. 16:36
  „Szemellenzős,vak,struccpolitika cigányügyben!A tisztelt roma gyerekeket nem lehet szépszóval munkára,tanulásra fogni!Ezáltal az integrációjuk is lehetetlen!Erre pazarolnak adómilliárdokat,miközben a nyakkendős elvtársurak kínosan ügyelnek arra (a kanos gyenesei kivételével),hogy egyáltalán eggyel is kezet fogjanak!Szavazatokban mérik az erőszakos kisebbséget,ugyanakkor undorodnak tőle!Nem tudják megoldani soha ezt a problémát, nem tudnak mit kezdeni ezzel a valóban nem könnyű üggyel!A tolerancia már nem segít!Rendpárti kormány kell, és vasmarok a cigányokkal szemben!”
 • 24. Lexi 1 2008. június 28. 21:12
  „49!
  Végignéztem a Friderikusz műsorát.Egyetértek vele,és a hozzászólásoddal.”
 • 23. 4you 2008. június 28. 17:06
  „Aki nem dolgozik, az ne is egyék! Ferenc testvérnek sem adnék egy forintot sem az adófizetők pénzéből!”
 • 22. loredana 2008. június 28. 16:39
  „Egyetlen fillért sem adnék annak, aki nem dolgozik. Az önkormányzatokanak a sarkukra kell állni és kiharcolni, hogy csak annak adjanak segélyt, aki tesz is érte. Kitakaríttatni az árkokat, az illegális szemétlerakókat megszüntetni, közterületeket rendebetartani. Igaz még így is pénzbe kerülne, mert egy hajcsár kellene melléjük, különben a kocsmábaqn kötnének ki. Nem értem miért kell olyanokat támogatni, akik nem dolgoznak, a fene a nagy szociális érzékenységüket, ezt még egy világhatalom sem engedi meg meg magának, mi meg olyan gazdagok vagyunk, hogy a munkakerülőknek is fizetün? Tisztelet a kivételnek, mert azért az is van, de elenyésző.”
 • 21. lapozzunk 2008. június 28. 13:59
  „"Azt, hogy ez a segélyek csökkentését, vagy a minimálbér növelését jelenti-e még nem lehet tudni."
  Minden szép és minden a legnagyobb rendben, csak mentőállomásokat és iskolákat zártak be július 1-el!”
 • 20. Dew 2008. június 28. 11:09
  „Vajon eddig miért nem jutott ez senkinek sem az eszébe? Most, hogy tökösödnek az önkormányzatok, népszavazás kezdeményeződik, rájöttek, hogy valami p(r)olitikai tőkét kéne kovácsolni?
  " Dr. Békesi Lászlót viszont az egész világon elismerik, és lehet is adni a szavára."
  Begoogléztam a nevét, érdekes módon csak magyar találatot dobott ki. Amúgy Békesi úr MSZP képviselő, előtte ´68-tól MSZMP tag, vezető funkcionárius több helyen. Valóban objektív bírál, csak annyira, amennyire objektív bírálat annó megjelenhetett Rákosiról a Szabad Népben. Vagy mintha Eichmann bírálta volna a Végső Megoldást. Amúgy érdekes ez a "csak ezek az objektívek, a többi mind gyűlöl" hozzáállás. Szinte gyűlölködés.”
 • 19. járulékfizető 2008. június 28. 10:53
  „Feri szeretné visszaadni a munka becsületét. Hát ideje lenne, mivel ő vette el! Az összesen 4 évig kormányon lévő Fidesz - akik az idióták szerint minden rosszért felelősek - már egyszer remekül megoldotta ezt a kérdést. A támogatások, kedvezmények stb. nagy részét ADÓKEDVEZMÉNY formájában kell átadni és akkor csak az kap belőle, aki adót fizet. Ez fehéríti a gazdaságot, rákényszeríti az ingyenélőket a munkára és hasznos az országnak. Ja, hogy ezzel az ingyenélők szavazatait el lehet veszíteni? Akkor most mi a cél? Választást nyerni, vagy az ország szekerét kihúzni onnan, ahová taszították?
  Mivel a segélyeket nem fogják csökkenteni, nyíilván a minimálbért emelik. Kérdésem: Akkor legalább ugyolyan arányban nőnek majd az egyéb - nem minimál - bérek, a nyugdíjak, a Gyes, stb.? Vagy nem? Akkor az megint szocialista igazságosság?
  Igenis dolgozzanak az ingyenélő bűnözők a segélyért, legalább nem marad annyi fölös energiájuk a kocsmában a játékgépbe szórni a mi adónkat!”
 • 18. 18. 2008. június 28. 10:43
  „49.
  Békesi nem MSZP-s véletlenül? Akkor mit vársz tőle? Kérdezd meg Kövér Lászlót Gyurcsányról, meglátod, mit fog mondani!”
 • 17. 49. 2008. június 28. 09:51
  „Kár minden hozzászólásban Gyurcsány Ferencet mocskolni.

  Mint már egy másik hozzászólásomban írtam: A Friderikusz 2008. 06. 26.-ai műsorában elhangzott Dr. Békesi Lászlótól: ,,Sokkal jobb egy rossz Gyurcsány, mint egy jó Orbán."
  Dr. Békesi Lászlót viszont az egész világon elismerik, és lehet is adni a szavára.

  Ha bárkinek lehetősége van, hallgassa meg ezt a műsort.
  Nem bántak bársonyoson a kormányfővel, viszont mindenki olyan emberektől hallhat bírálatot - jót is és rosszat is - akikből nem a gyűlölet fröcsög.”
 • 16. matriné 2008. június 28. 08:36
  „Gyurcsány azt is megteheti, hogy akár a mai minimálbért is meg emelteti 50%-al, mint annak idején a "Okosk" bérét utána a szekértolói nyugdíjat is arra szeinte emeltette! A Többi sok millió meg hoppon marad akár a FIDESZ-re is szavazhat Őt már nem fogja zavarni,hisz ezzel megint megszerzi a többséget az uralkodásához!”
 • 15. magyarok 2008. június 28. 08:33
  „Buha Istvánné

  Képzelje el, akko rmi lenne ha Viktor számításai szerint kapná a nyugdíjat, sokkal kevesebb jutna az unokákra mint jelenleg, hiszen ő szeretne nyugdíjat fagyasztani sőt csökkenteni...”
 • 14. magyarok 2008. június 28. 08:30
  „Ennyi idiótát, saját IP címedet csak te látod, de most, miután bemásoltad ide a sajátod ezután már mindenki tudja... ÁÁÁÁÁá sötét vaaaaaaaaaaan :)”
 • 13. Buha Istvánné 2008. június 28. 08:22
  „Negyven évet ledolgoztam 4 gyereket felneveltem és minegyiket ara tanitottam megáljon a saját lábán .Ijen nehéz évet még nem tapasztaltam,nyugdijas létemre sokat kel nemet mondani az unokáknak.”
 • 12. juj 2008. június 28. 05:16
  „Nem szeretek politizálni ,de ami itt megy az már egy nemtudom, hogy mi . De viszont azt igen , hogy nem kellett volna eladni az országot, (munkahelyekre gondoltam) akkor nem kellene segélyeket fizetni , hanem munkát kellene adni ,és fizetést amiből megtudjunk élni igaz ez csak álom . Nagyon tudnak vagdalódzni a szavakkal .”
 • 11. greencat 2008. június 28. 00:33
  „"Miféle tolószékes fórum lehet az? áhh....

  Aki nem moderátor,(sőt komoly fórumon még az sem aki igen),nem láthatja a többi felhasználó IP címeit. "

  "IPket kiírni fórumra ettől függetlenül olyan mint lakcímeket,telszámokat vagy mobiltelefon IMEI-ket,stb.
  "
  "Nagy portálok fórumain csak a "legfőbb moderátorok láthatnak címeket" és tehetnek meg szinte mindent...,akiket a felhasználók közül választottak arra,hogy tartsanak kézben egy-egy témát,ők csak figyelmeztetnek,hozzászólást törölnek,stb.
  Vagyis moderátorok,de általában usert sem tilthatnak és a címeket meg végképp nem látják."

  Na, akkor tessenek már utána nézni Tisztelt szerkesztőség, hogy jogos e az amit itt művelnek Önök az IP címmel, címekkel!!”
 • 10. Egy volt olvasó 2008. június 28. 00:19
  „Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja! Ön a(z) 84.3.46.65 IP címről szól hozzá.

  Szeretném megtudni hogy ezután hól lehet gyűlölködni ... vagy ezen az oldalon csak szeretni lehet a miniszterelnököt ? Van egy ismerősöm aki egy vidéki kereskedelmi rádióban riporter ...A napokban riportot készített Ferencünkel... Nem ám azt kérdezett amit szeretett volna ... hanem előre megkapta, amiről lehetett beszélgetnie... NA NESZE NEKED DEMOKRÁCIA ÉS SZÓLÁSSZABADSÁG !!!! Már ezen az oldalon is ? GUSZTUSTALAN !!!! Hajrá Délmagyar !!!! Többet nem jövök erre az oldalra !”
 • 9. tutajos 2008. június 27. 23:01
  „A nagyszüleim idejében nem volt családi pótlék és több gyermeket neveltek, mint ma. Munkát kellett találni, ha meg akartak élni, mégis felnevelték őket. Úgy tudom, hogy még szociális segély sem volt, legfeljebb kenyér jegy. Ha megemelik a minimálbért, a nyugdíjasok megnézhetik, hogy mit ér majd a nyugdíjuk!”
 • 8. 4 2008. június 27. 22:37
  „Úgy látom közeleg 2010 a választások éve, megint eljött az ÍGÉRDETÉS IDŐSZAKA.!!”
 • 7. raffy2 2008. június 27. 22:36
  „ezt a kérdést már én is feltettem,hogy mi ez a kiírás , hogy tudják a z ip címem.de választ még nem kaptam rá.a véleményemet akkor is elmondom,ha tudják az ip címem.a méretem,tel.számom nem kell nekik?de már arra is van lehetőség,hogy ne tudják az ip címem.”
 • 6. szegedifiú 2008. június 27. 22:28
  „"Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja! Ön a(z) 91.84.134.181 IP címről szól hozzá."

  T. Szerkesztőség!
  Mi ez a megfélemlítő szöveg?
  Ugye azért még utálhatom (ha nem is szidom, teszik ezt elegen) a mostani miniszterelnököt?”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer bálányi lucerna ég Abonynál

Több ezer bálányi lucerna és széna ég jelenleg is a Pest megyei Abonynál egy mezőgazdasági… Tovább olvasom