Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Gyurcsány: őrizetbe vették Szilvásy Györgyöt

Szombat hajnalban őrizetbe vették Szilvásy György volt szocialista titokminisztert - közölte a Facebook közösségi portálon Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, aki mellett előbb kabinetfőnökként, majd kancelláriaminiszterként dolgozott Szilvásy, mielőtt a titkosszolgálatok felügyeletét ellátta.
"Beszéltem Szilvásy családjával. Annyi világos, hogy Gyurit hajnalban őrizetbe vették, és államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Gondolom, kémkedéssel, mint korábbi beosztottját, Galambos Lajost" - áll Gyurcsány Ferenc bejegyzésében.

Mint írta, kormánytag ellen ilyen vádat utoljára az ötvenes években fogalmaztak meg.

"Jól kösse fel a gatyáját Orbán ügyészsége, hogy kétség nélkül bizonyítani tudja gyanúját. Ha kiderül, hogy megalapozatlanul gyanúsítottak meg egy ilyen súlyos bűncselekménnyel egy volt kormánytagot, akkor Poltnak kell először mennie, utána meg tartójának, a miniszterelnöknek. Mert rohadt világot akarnak teremteni. Erőszakkal, kitervelt koncepcióval, alkotmányellenesen" - fogalmazott a volt kormányfő.

A volt kormányfő arra is utalt, hogy az őrizetbe vételt az ügyészség a Fidesz vasárnapi kongresszusához igazította.

Balogh Zoltán, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője szombat délelőtt ugyanazt közölte az MTI-vel, amit péntek este is: mivel az információ nem az ügyészségtől származik, ezért azt nem tudják kommentálni.

A Hír Televízió pénteken este azt közölte, hogy házkutatást tartottak Szilvásy Györgynél, a Gyurcsány-kormány titokminiszterénél. Információik szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Galambos Lajos terhelő vallomást tett a katonai ügyészségen, ezzel függ össze a házkutatás.

Galambos Lajost pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját kémkedéssel gyanúsítják - közölte újságírókkal a döntést követően a nyugállományú vezérőrnagy védője. Molnár Lajos elmondta, hogy az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészségi indítványt a bíróság elutasította, mert a gyanút a bíróság sem találta teljes mértékben megalapozottnak.

A döntés ellen a védelem és a katonai ügyészség képviselője is fellebbezést nyújtott be, így az nem jogerős. Molnár Lajos közlése szerint védencénél eredetileg vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást kedden, de néhány órával később már kémkedéssel gyanúsították meg. A védő hangsúlyozta, az ügy részleteiről nem beszélhet, így arra sem válaszolt, hogy a sajtóban megjelent különféle információk alapján az Egymásért, Egy-Másért Alapítvánnyal vagy a Mol-ügylettel összefüggne a gyanúsítás.

Molnár Lajos elmondta: Galambos Lajos részletes nyilatkozatot tett, amelyben ártatlannak vallotta magát.

Az MTV Híradója kedden számolt be arról, hogy Galambos Lajost a Budapesti Katonai Ügyészség aznap este gyanúsítottként hallgatta ki. A Magyar Nemzet a szerdai számában azt írta, információik szerint a polgári elhárítás volt vezetőjét államellenes bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A napilap az intézkedést az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány ügyével hozta összefüggésbe; mint írták, Galambos Lajos az alapítvány kuratóriumának tagja volt, és az ügyben egy aktív, valamint egy volt NBH-s munkatársa is érintett.

A lap beszámolt arról is, hogy értesüléseik szerint Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumának volt elnöke az elmúlt napokban olyan vallomásokat tett, amelyek kapcsolódhatnak a Galambos Lajossal közölt gyanúhoz, valamint Jakubinyi Róbert ügyéhez.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, Jakubinyi kapcsolatban állt Földesi-Szabó Lászlóval, a két ember közös múltja akkor kezdődött, amikor Földesi-Szabó mint rendőr nyomozó éppen azt a Merkantil Banknál feltárt részvénycsalási ügyet vizsgálta, amelyben Jakubinyi a 90-es évek elején gyanúsítottként szerepelt.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Satnya 2011. július 03. 19:41
  „Ez már a totális megtorlás.
  Undorító banda.”
 • 39. klj_54 2011. július 03. 13:34
  „Martin Niemöllernek tulajdonítják a következő magvas gondolatot:
  Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista.
  Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam,
  ...hisz nem voltam szakszervezeti tag.
  Amikor a szocialistákat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam szocialista.
  Amikor a zsidókat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam zsidó.
  Amikorra engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna.”
 • 38. Én2 2011. július 03. 11:55
  „Majd egyszer ők következnek , ott is lesz mit túrkászni. Elterelő adművelet az áremelésekről. Jó taktika.”
 • 37. nemecsekerno_007 2011. július 03. 10:31
  „36. Együgyű 2011.07.03. 09:45

  Én is erre próbáltam célozni : ( Dehát Kádár népe még mindig ugrik a gumicsontra : )”
 • 36. pirosmedence 2011. július 03. 10:13
  „Nagy11! Jót nevettem - remek! Folytatás: ne felejtsük, hogy a történelem sokszor ismétli önmagát, ebből következik, hogy minden kornak és politikai hatalomnak voltak, vannak és lesznek vámszedői és haszonélvezői. Az egy dolog, hogy most sorban letartóztatják azokat, akiket utolérnek, de a mostani garnitúrában is lehetne mazsolázni: 2-3 milliós havi fizetések mellett ki tudja, milyen összefonódások, csalások, visszaélések történnek ( lásd: Móricz Zsigmond: Rokonok -pl. a Vitézy-testvérek hirtelen karrierje......)”
 • 35. achilleus 2011. július 03. 09:50
  „2011-07-02 22:07 - Szilvásy György után őrizetbe vették Laborc Sándort is.. A KGB akadémián végzett tiszt Szilvásy György minisztersége ideje alatt irányította a Nemzetbiztonsági Hivatalt.”
 • 34. Együgyű 2011. július 03. 09:45
  „Ez szerintem, megint egy felkapott dolog! Politika van mögötte. Ilyen politikai magasságokban minimális jogerős ítélet született. Elterelik megint a fontos dolgokról a figyelmet. Mi is dörzsölhetjük a kezünket! A jelentős problémákról pedig szépeket mondanak, de mást tesznek. Vagy még azt sem? A jelenlegi parlamentben lévő pártok egyformák!”
 • 33. achilleus 2011. július 03. 09:43
  „24. klj_54 2011.07.02. 18:11
  "Túl sok az analógia a Rákosi rezsim konszolidációja és Orbán mostani lépései között:("

  Értem mire célzol, de a "konszolidáció" politikai tartalma szerintem árnyaltabb. Ilyen értelemben a Rákosi rendszer sohasem konszolidálódott, bár ilyen kísérletként értékelhető Nagy Imre első miniszterelnöksége (1953. július 4-től) 1955 márciusáig).Tipikusabb viszont a Kádár rendszer konszolidációja, amely lényegében az amnesztiákkal kezdődött, de tipikusnak mondható a Horthy rendszer konszolidációjának első lépése, a Bethlen-Peyer paktum (mellesleg ilyesmi nagyon időszerű lenne most is, a kormányzat és a szakszervezetek "kiegyezése"). Szóval én politikai konszolidáción valami olyasmit értek, hogy a zűrzavaros (olykor véres) kezdeteket, egy olyan szakasz váltja fel, amely elfogadható a társadalom jelentős rétegei számára. (Kínában is valami ilyesmi történik 1989-et követően.)”
 • 32. Kulik 2011. július 03. 09:21
  „"Gyurcsány: őrizetbe vették Szilvásy Györgyöt..."

  Remélem ő is sorra kerül a haverjaival együtt...”
 • 31. bambinaXX 2011. július 03. 05:16
  „rengeteg pénzt loptak ezek - és mások is. ideje lenne kideríteni, visszafizettetni.”
 • 30. Nagy11 2011. július 02. 21:48
  „Lehet, hogy valahol már tanulja be egy tanú, hogy Szilvási a víz alatt békaemberektől vett át ürgebőrbe kötött dokumentumokat...?
  (Közben Bástya elvtárs meg figyel.)”
 • 29. N.P. 2011. július 02. 20:15
  „igazságkereső 2011.07.02. 19:15
  Molnár Csabának nem kellett átélnie az 50-es éveket ahhoz, hogy véleménye legyen róla.
  "Attól még, hogy nem te tojod a tojást, tudhatod milyen a jó rántotta....!"

  achi
  "igen, Nagy Imre, soha le nem mondott miniszterelnököt ítélték halálra és akasztották fel 1957-ben. Azt is tudjuk, kik." - Giordano Brunót (sokak mellett) pedig azok küldték máglyára, akik Karácsonykor a szeretetről papolnak...”
 • 28. kgb696 2011. július 02. 19:47
  „ez most már minden 4 év után így lesz, az előző kormány tagjait meghurcolják, azért vagyok ebben biztos, mert az amit Orbán és csapata csinál kimeríti a szánalmas jelző fogalmát!”
 • 27. tcs 2011. július 02. 19:36
  „Jól kösse fel a gatyáját Orbán ügyészsége, hogy kétség nélkül bizonyítani tudja gyanúját. Ha kiderül, hogy megalapozatlanul gyanúsítottak meg egy ilyen súlyos bűncselekménnyel egy volt kormánytagot

  Itt is csak az a gond, h egy volt kormanytagot gyanusitottak meg, ha egy becsuletes dolgozo ember lenne akkor az teljesen rendben lenne Gyurcsany szerint....”
 • 26. igazságkereső 2011. július 02. 19:15
  „#17. achilleus: írásod első mondatát a TV híradóban Molnár Csaba is elismételte,aki úgy beszélt az ötvenes évekről,mintha maga is át-és megélte volna azokat a nagyon nehéz időket! Annyira egzaltált ez az ember,hogy még arra sem jön rá,hogy nemhogy nem élt abban az időben <moderálva> Miként tud egy ilyen ember minősíteni élethelyzeteket, amikor a jelenkor életnehézségeit sem tudja átélni,mert ugye Szolzsenyicin megmondta annak idején,hogy a ....”
 • 25. nemecsekerno_007 2011. július 02. 18:24
  „24. klj_54 2011.07.02. 18:11

  Pont annyi, mint az elmúlt 8 év és a Rákosi rendszer között : (”
 • 24. horvathi 2011. július 02. 18:22
  „A "mi Gyurink" őrizetbevétele már kimeríti az antiszemitizmus és gyűlöletbeszéd tényállását. Azonnali SZDSZ (LMP) tiltakozást alarunk!”
 • 23. klj_54 2011. július 02. 18:11
  „Túl sok az analógia a Rákosi rezsim konszolidációja és Orbán mostani lépései között:(”
 • 22. nemecsekerno_007 2011. július 02. 17:50
  „Kenyeret és cirkuszt.

  Csak 1-2 év múlva derül ki, hogy ez is kamu-e vagy nem. Nagy cirkusszal harcolunk a korrupció ellen, az országos sajtó is tele van vele, aztán pár hónap után szépen elalszanak az ügyek. : )
  Ha ti ennek még bedőltök akkor megérdemlitek.
  Mi van a:
  - a BKV-s korrupciós ügyekkel?
  - a 4-es metro ügyeivel?
  - casinos telekbotránnyal?Persze a sajtó se nagyon igyekszik leleplezni ezt az egész parasztvakítást mert így többen kattintanak, többet ér a banner : ( Így aztán nem (csak) a mostani kormány b*** oda a sajtószabadságnak ugye : ( Elég relatív így a sajtó szerepe.”
 • 21. achilleus 2011. július 02. 17:11
  „20. titánia 2011.07.02. 17:00
  "Ja, és semmiféle 13000 milliárd Ft nem tűnt el, abból utak, hidak,lakások tízezrei épültek."

  HITELBE, gondolom akkor természetes, hogy a hitelt vissza kell fizetni, kamatostul.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman megsérültek egy zalaszántói balesetben

Hárman megsérültek, egyikük súlyosan, amikor két személygépkocsi összeütközött Zalaszántón szombaton… Tovább olvasom