Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Gyurcsány szerint az ország uralkodó modellje van válságban

Nem költségvetési kérdésről van szó, Magyarország eddig követett politikája, uralkodó modellje van válságban, a változtatás szükségességéről meg kell győzni a többséget - mondta egyebek mellett a gazdasági válság kapcsán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP Országos Választmányának évadnyitó ülésén szombaton.
A párt elnöke többször elismételte, hogy szükségesek a változások, de - hangsúlyozottan két hónappal a kongresszus előtt - azt is mondta, hogy ma még lehet másképpen is dönteni.

Az MSZP új, Jókai utcai székházában az Országos Választmány előtt Gyurcsány Ferenc hosszasan elemezte a világban tapasztalható krízist, annak okait, egyebek közt idézve egy külföldi kutatót, aki szerint emberemlékezet óta nem volt akkora felfordulás, mint ami most lesz. Ez az első ténylegesen globális krízis, mert minden világrégióban válság van. Ebben a világ fél évi, az Egyesült Államoknak két évi jövedelme fog elveszni - mondta.

Gyurcsány Ferenc több példát mondott arra, hogy sokak által eddig vitathatatlannak gondolt elvekkel kell szakítani. Ilyen a piac automatikus önszabályozó képessége, a szektorsemleges, kicsi és gyenge állam. A mostani helyzetben a magyar államnak minden eddiginél jobban kell támogatnia a hazai vállalkozásokat, mert a gazdasági modernizációban nem szabad szinte teljesen a külföldi tőkére támaszkodni, elsősorban a tömeges munkahelyteremtés érdekében - fejtegette.

Négy miniszter megy délután Gyurcsányhoz

Várhatóan délután két órától négy minisztert vár a Parlamentben konzultációra Gurcsány Ferenc. A gazdasági válság kapcsán a miniszterelnök külön-külön tárgyal Veres János pénzügyminiszterrel, Szűcs Erikával, a szociális tárca vezetőjével, Bajnai Gordon gazdasági és Molnár Csaba közlekedési és energiaügyi miniszterrel - mondta el a Független Hírügynökségnek Budai Bernadett kormányszóvivő. A megbeszélések várhatóan kora estig elhúzódhatnak.

Gyurcsány többször kitért arra, hogy fel kell számolni a két nagy politikai erő önemésztő, országsors-rontó politikáját, de az MSZP nem engedhet abból, hogy változtatni kell. De nem tud mást ajánlani az MSZP-nek, mint azt, hogy ne hallgasson azokra, akik szerint csak az a siker záloga, hogy rossz ripacsként közepes színvonalú előadáson azt játsszák, amire a leghangosabban tapsol a közönség - említette egy helyütt a kormányfő. Elismerte, hogy ez nem kockázatmentes, de ő hisz abban, hogy képesek lesznek meggyőzni a többséget a változások szükségességéről.

Teljes félreértés, hogy amiről most szó van, az költségvetési kérdés, pár tízmilliárd átrendezése. Aki csak ennyit ért meg, az semmit sem ért - mondta a kormányfő. Magyarország eddig követett politikája, uralkodó modellje van válságban, s az a kérdés, hogyan válaszolunk erre a kihívásra - folytatta. Amiről most szó van, az csak másodsorban növekedési, és legfeljebb harmadsorban költségvetési kérdés - szögezte le. Lesznek költségvetési következményei, de nem a büdzsé megváltoztatása a cél - hangsúlyozta még. Szerinte a beavatkozás nem részpolitikákat érint, annál sokkal átfogóbb változtatásokra van szükség. A jövő heti parlamenti vita is arra szolgál, hogy közösen értsék meg a problémákat, és beszéljék meg a követendő stratégiát - mondta Gyurcsány Ferenc, aki egyenesen új nemzetstratégia megalkotását sürgette.

A párt elnöke kiemelte, hogy az MSZP két hónappal kongresszusa előtt áll. A rájuk váró feladatokhoz olyan vezetőkre van szükség, akik személyes áldozatot, kockázatot is készek vállalni, minél többet akarnak találkozni az emberekkel, hogy elmagyarázzák, mit miért tesznek - mondta Gyurcsány. Ma még lehet másképpen is dönteni, más irányba menni - hangsúlyozta. Szerinte az egész párt egységes, közös elhatározása vezethet sikerre. Erős emberi és szakmai egység kell, a passzív támogatás helyett erős, aktív beleállás - mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lelkes nekibuzdulás nem lesz elég, kitartás és erő is kell, amikor jönnek a nehézségek, amikor a foglalkoztatás, az adózás reformja kerül terítékre.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Hmmm... 2009. január 26. 12:57
  „Hat ki alakitotta ki az elmult evek soran ezt a rossz modellt?
  Csak utik , verik , takolgatjak evek ota, kovetkezetesseg nelkul!”
 • 49. achilleus 2009. január 25. 09:44
  „N.P. 2009.01.24. 20:14
  Nem beszélek mellé, és várom a linket a kizárólag a mindenható nemzetközi vállalatokra alapozott fenntartható létező és működő nemzetgazdaságokról! (Lennie kell, szerinted legalábbis ilyennek, és nyilván ilyen linknek!)
  Ja, és abban nem vagyok biztos, hogy igazam van, de azt biztosan állíthatom, hogy amiről tudom, hogy nem igaz, azt nem próbálom meg igazságként beállítani. Akkor inkább hallgatok.”
 • 48. achilleus 2009. január 25. 09:39
  „ujut 2009.01.24. 20:11
  Én csak annyit kérdeznék? És volt értelme??

  Minden olyan megszorítást elfogadok, amely eredményeket hozhat, de az nem megy, hogy a megszorításból származó összegeket úgy kú@ák el, hogy nyoma nem marad, ráadásul még 10 000 milliárd forintos államadósság-növekedést is generálnak, örökre eladósítva az országot.

  Egy egyszerű párhuzam. Ha van egy család, amelyben 1(-2) tag az összes többi takarékoskodásának eredményét elissza, eljátssza, elkurvázza, sőt adóssággal terheli a kasszát, ott van-e értelme takarékoskodni, a pénzt közös kasszára adni? Nincs, inkább mindenki igyekszik a saját pénzét olyan helyre eldugni, ahol az állandóan követelődző, kutakodó családtag nem találja meg - ha már nem sikerül megszabadulni tőle.”
 • 47. KolompárRómeó 2009. január 24. 23:33
  „Végigolvastam a hozzáaszólásokat. Nincs tévém, szerencsére. Vagyis van, de azon fos német csatornák jönnek be, be sem kapcsoltam egy hónapja. Helyette kaja és egyéb rendezkedés közben neten 1 órás késéssel ATV is van; na a betelefonálókat érdemes meghallgatni. Tényleg jóindulatú, naiv emberek arról beszélnek, hogy felajánlják pl. fél % nyugdíjukat azért, hogy az országnak jobb legyen.

  De nem fogják fel, hogy ez a pénz új audikra, cúslággecikre, egyebekre menne. Akik az országot "vezetik" (és vezetni akarják) rohadtul nem foglalkoznak azzal, hogy jó, jobb legyen.

  Feri, mint messiás, mint országzseni, lehet, hogy próbálkozik ilyennel, de inkább ne, mert abból csak valami xar sül ki.”
 • 46. comet 2009. január 24. 22:32
  „Achilleus a 33.-ban elég egyértelmű kórképet rajzolt. Fletónál a pszichopata majdnem minden sorát pipálni lehetene. Erre mondják hogy benézett a ló az ablakon. Fleto nem politikai, hanem orvosi eset. Ez a tény lehet hogy enyhítő körülmény neki, de mindenképpen súlyosbító azoknak akik a helyén hagyták és hagyják.”
 • 45. hazaipalya 2009. január 24. 21:31
  „http://szentkoronaradio.com/belfold/2009_01_24_botrany-a-viasat3-kanalison”
 • 44. andress 2009. január 24. 20:41
  „Kedves Sorstársaim!
  Ennek a GYF nevű árúlónak hisz még egyáltalán valaki ? Szerintem még a párttársai sem, csak abban bizakodnak, hogy megússzák a jövendő számonkérést a nemzeti vagyon elherdálása miatt. Odáig jutottunk szép lassan, hogy minden stratégiailag fontos és biztos nyereséges ipar/szolgáltatói ágat eladtak (minket nem kérdezve). Ezek után milyen háttérrel szeretnék megvívni a válság elleni harcot ? A külföldiektől vissza kellene venni (vásárolni) akár törvényi erőszakkal is a víz, gáz, távközlési, energiaipari cégeket. Erre már volt példa máshol is, de "normáliséknál" ezeket nem is adták el. Ha a szocik maradnak hatalmon, még a földünket is eladják és akkor tényleg vendégek leszünk saját hazánkban. Erre tessék gondolni majd ha eljön az ikszelés ideje !!!”
 • 43. hazaipalya 2009. január 24. 20:34
  „ulyut majd akko elárulom :P”
 • 42. N.P. 2009. január 24. 20:14
  „achilleus
  "Kedves N.P. Ezt az országot jószerével már csak a fekete- szürke és egyéb árnyalatú gazdaság tartja életben."
  Mellébeszélsz. Mellébeszélsz.. és Mellébeszélsz ráadásul tudod, hogy amit mondasz az nem igaz..”
 • 41. ujut 2009. január 24. 20:11
  „hazaffy!
  Tökéletesen igaz,amit írtál.2002 óta a baloldali kormány minden jelentős REFORMtörekvésésére az elutasító válasz az, hogy MEGSZORÍTÁS.
  2010 után / nagy valószínűléséggel ! / ajobboldali kormány MEGSZORÍTÁSait hogy fogjálk interpretálni??? REFORM !!!!!

  hzaipalya,achilleus! Akkor majd kire fogtok hivatkozni???”
 • 40. hazaffy 2009. január 24. 20:05
  „"Akkor talán ráébred, hogy nem feltétlen ez a megoldás."
  Valóban nem. Annak csak egy icurka-picurka része. De a nemzetmentők ennek is keresztbe fekszenek.”
 • 39. achilleus 2009. január 24. 19:59
  „hazaffy 2009.01.24. 19:48
  Egyszer kiszámolgathatná, hogy hány év vizit- és kórházi napidíjaival lehetne kifizetni a Gyurcsány kormányok által felvett hitelek egyetlen évi kamatterhét. Akkor talán ráébred, hogy nem feltétlen ez a megoldás.”
 • 38. achilleus 2009. január 24. 19:55
  „hazaipalya 2009.01.24. 19:28
  Gyurkovics nem szorul védelemre, ezért is hagytam szó nélkül,
  azzal a hozzászólásával (2009.01.24. 18:23 ) ujut önmagát is minősítette, - ráhagytam.”
 • 37. hazaffy 2009. január 24. 19:48
  „Amíg 300 forintos népszavazással keresztbe lehet tenni a változtatásnak, addig aligha lesz érdemi előrelépés.”
 • 36. hazaipalya 2009. január 24. 19:28
  „ujut te vagya a nevtelensenki”
 • 35. achilleus 2009. január 24. 19:17
  „Kedves N.P. Ezt az országot jószerével már csak a fekete- szürke és egyéb árnyalatú gazdaság tartja életben.
  De szívesen várnék egy olyan idézetet, amelyik szerint egyedül és kizárólag a nemzetközi nagyvállalatokra alapozott gazdaság a működőképes, és az kiválóan, fenntarthatóan működik is valahol a világban. Scifit nem kérek. Javaslom KolompárRómeó 32-es hozzászólásának átgondolását is.”
 • 34. N.P. 2009. január 24. 19:05
  „achilleus
  Idézetet bármiről és bármi ellen könnyedén találok.
  Az, hogy valami megjelent nyomtatásban, esetleg 3-5 TV is foglalkozott vele az ég egy adta világon nem jelent semmit.
  Gondold végig: a Bibliában lévő( a Koránról nem is beszélve) szövegelemekkel mit lehetne bizonyítani és ugyanazzal a lendülettel cáfolni is... Csak nem szabad tendenciózusan válogatni”
 • 33. achilleus 2009. január 24. 18:56
  „A Wikipédiából: /változtatás nélkül, pedig de szeretném perszonalizálni!/
  "A szociopata antiszociális, kórosan torzult személyiségű ember

  A pszichopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulálni és kihasználni kell, úgy, ahogy többségünk egy csavarhúzót vagy egy papírzsebkendőt használ. A szociopata gyakran agresszív, nem érez empátiát mások iránt (bár megjátszhatja), és nem érez szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt.

  A szociopaták legnagyobb problémája, hogy nem tudják magukat különféle szerepekbe beleélni, mások helyébe képzelni. Ennek ellenére általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják. Egyidejűleg a szociopaták sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel. Ám hamar elunják magukat, állandó szükségletük van különböző impulzusokra. Hazudozók, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, gyenge az emocionális életük, érzéketlenek, csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket, impulzívak és felelőtlenek. Azt a tényt, hogy csak saját céljaikat követik, legtöbb esetben jól tudják titkolni. Jürgen Müller, a müncheni egyetem professzora a bajor közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a szociopaták érzelmektől függetlenül mindig ugyanazon a teljesítőképességi szinten vannak, miközben a normális embereknél érzelmi terhelés esetén csökken a teljesítmény.

  "A társadalomra, környezetre a pszichopátiás beteg jelenti a legnagyobb veszélyt és a szakembert ennek a kórképnek a gyógyítása kecsegteti a legkisebb reménnyel. A veszélyt az is növeli, hogy a pszichopátiás ember nem mindig elvetemült külsejű, riasztó szörnyeteg. Gyakran igen jó intellektusú, simulékony modorú ember, aki kedvességével még a szakembert is megtéveszti. A pszichopata embert leginkább a fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partner(ek) kihasználásával vagy promiszkuitással (=gyakori partnercsere), házasságszédelgéssel is párosul. A betegség okait a szakma még kutatja, valószínűsíthetően több tényező járul hozzá kialakulásához, ezek között a hátrányos szociális helyzet, bűnöző környezet, de emellett agyi működészavarokat, így a frontális és parietális (elülső és oldalsó) agylebenyek működési zavarát is elképzelhetőnek tartják a pszichiáterek és farmakopszichológusok.

  Az antiszociális viselkedés, illetve a fentiekben leírt tünetek gyakran már gyerekkorban megjelennek és ezekkel érdemes szakemberhez fordulni, mivel felnőttkorra a patológiás viselkedés olyan mértékben rögzül, hogy túl sok eredmény már nem várható a beteg kezelésétől. A pszichopata személyiség klasszikus leírása megtalálható Hervey Cleckley "The Mask of Sanity" (,,Az épelméjűség mint álarc") című könyvében. A pszichopata tökéletesen szalonképes, pontosan tudja, mennyi szenvedést tud cselekedeteivel okozni környezetének, csak éppen nem törődik vele."”
 • 32. KolompárRómeó 2009. január 24. 18:54
  „28. hozzászólás achilleus 2009.01.24. 17:56:

  Kíváncsian olvastam az osztrák vállakozásokról és tőkeerejéről szóló infókat. Annak idején a labanc kollegákat kérdeztem (2002), hogy mi a fenét csinál az ország, amitől a németekénél is nagyobb az egy főre eső GDP (a volt NDK-s korrekciós tényezőt is figyelembe véve!). Ugyanis nincs nagy autógyár (VW, Audi, stb., bár már ezek is jórészt az országon kívül készülnek), semmi olyat nem tudsz mondani, ami tipikus osztrák. Persze van turizmus, ami erős, de akkor is.

  Az volt a válasz, hogy nagyon sok kicsi (15-20-30-40 fős) nagyon hatékony cég (biotech, stb.) van az országban.

  Az összehasonlításnak a darabszám az alapja? Gondolok arra, hogy az osztákoknál van x db fent említett méretű cég, nálunk meg sokka több 2-3 főből álló Áfa-curükk bt.?

  Mert a darabszám önmagában nem feltétlenül jelent bármit is.

  A mentalitás is más, bár az osztrák közelebb áll a magyarhoz, mint a némethez :D”
 • 31. achilleus 2009. január 24. 18:41
  „7. hozzászólás hazaipalya 2009.01.24. 13:34
  Pörzse Sándort tudom csak idézni egyik müsorábol: ez nem egy százas.

  10. hozzászólás ujut 2009.01.24. 14:01Hazaipalya!
  Ki az a Pörzse Sándor?
  Gagyikra,névtelen senkikre ne hivatkozz!

  Beidéztem Gyurkovicsot

  30. ujut 2009.01.24. 18:23
  Politikai,gazdasági kérdésekben,egy nemzet sorsát illetően Gsurkovics Tibor az etalon????????Mint pszichológus?

  A párbeszédekből egyértelmű, hogy azok Gyurcsány szellemi állapotára vonatkoznak. Ebben Gyurkovics, mint végzett pszichológus, igenis szakember. A nemzet sorsáról pedig ne dönthessen egy pszichiátriai eset. Még egy gépkocsi vezetéséhez is szükséges pszichológiai vizsgálat (és számtalan munkakör csak ilyen alkalmassági birtokában tölthető be), akkor az országot vezetheti egy - megnyilvánulásai alapján - minimum amnéziás, nyilvánvalóan hazudozó, de sokkal inkább szociopátia minden tünetét mutató ember??? /Az USA mindenkori elnökét rendszeresen vizsgálják ebből a szempontból is./”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiller megnyitotta New Yorkban a Zsolnay-kiállítást

Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg péntek este a New York-i Forbes… Tovább olvasom