Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Gyurcsány szerint csalódást keltő a szlovák kormányfő levele

Csalódást keltőnek tartja Gyurcsány Ferenc Robert Fico, szlovák miniszterelnök levelét, amelyben elutasítja azt a hat kisebbségi politikával kapcsolatos javaslatot, amelyeket a magyar miniszterelnök még Révkomáromi találkozójukon fogalmazott meg - mondta a kormányszóvivő.
Daróczi Dávid hozzátette: Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, hogy lehetőleg még karácsony előtt a parlament európai integrációs, valamint külügyi bizottsága együttes ülésen vitassa meg a kialakult helyzetet.

A szlovák miniszterelnök Gyurcsány Ferencnek írt levelében egyebek mellett azt írja, hogy nincs szükség új törvényekre, mivel a szlovák kormány és az alkotmány az "európai normák szerintit" védelmet biztosít a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak. Robert Fico szerint nem új struktúrák, mechanizmusok és intézmények létrehozására van szükség, hanem rendszeres találkozókon és megbeszéléseken lehet kezelni a problémákat. A szlovák kormányfő a levélben biztosította Gyurcsány Ferencet arról, hogy kész folytatni a párbeszédet a tervbe vett 2009 eleji találkozón.

Robert Fico szerint a szlovák kormány jelentős pénzügyi támogatásban részesíti már most is a magyar kisebbségi iskolák tevékenységét, de nem tartja járhatónak azt a magyar javaslatot, hogy európai források felhasználásánál különleges előnyt élvezzen a kisebbségi oktatás és kultúra. Az uniós forrásokat ugyanis egyenlő feltételekkel és nem etnikai alapon kell szétosztani - olvasható a levélben. Az anyaországban kiadott tankönyvek kölcsönös használatára tett javaslattal kapcsolatban Fico azt válaszolta, hogy az iskolatörvény szerint az iskolákban használt könyveket a szlovák oktatási minisztérium javaslata alapján fogadják el.

A szlovák miniszterelnök elvetette egy kisebbségi ombudsmani poszt létrehozását is, szerinte ugyanis a kisebbségek védelmét a tényleges politika és nem az intézmények védik, a kisebbségi jogok kivizsgálásával kapcsolatos együttes vizsgálatok ötletét sem fogadta el Fico arra hivatkozva, hogy a már létező szlovák magyar kisebbségi vegyes bizottság hatékony eszköz a kisebbségi ügyek megoldásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szerint gazdaságpolititkai fordulatra van szükség

A gazdasági válság óta több mint 30 ezer munkahely szűnt meg, az ezt megelőző időben pedig… Tovább olvasom