Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Gyurcsány: támogatni kell a nemzeti kisebbségeket

A nemzeti kisebbségekre úgy kell tekinteni, mint amelyek gazdagítják Magyarországot, és arra kell törekedni, hogy fennmaradjon nyelvük, kultúrájuk és erősíthessék nemzeti identitásukat - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Békéscsabán.
A miniszterelnök a Szlovák Kultúra Házában zárt ajtók mögött találkozott Szlovákia békéscsabai főkonzuljával, valamint szlovák kisebbségi vezetőkkel. A találkozó idején a Jobbik helyi szervezete demonstrált a városban.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc azt mondta lehet úgy is határozottan képviselni a magyar nemzet érdekeit, hogy az nem jár együtt egy másik nemzet megsértésével. A miniszterelnök hozzátette: megtesz mindent annak érekében, hogy a nyugalom és a megértés legyen a jellemző a két nemzet és a két állam viszonyában.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy Magyarországon az oktatás finanszírozásában a nemzeti kisebbségi intézmények különleges preferenciát élveznek, hiszen 30 százalékkal több támogatást kapnak a közoktatási intézmények alapnormatívájánál.

A miniszterelnök szólt arról is: az ősszel 252 hazai oktatási intézmény felújításáról döntöttek. A jelenlegi szlovák-magyar viták miatt átnézték, hogy ezek közül hányban folyik nemzetiségi oktatás. - Harminckilenc olyan oktatási intézmény felújításáról döntöttünk, ahol nemzetiségi oktatás folyik. Ez a szám a 252-höz képest magasabb arányt képvisel, mint a kisebbségek részaránya az össznépességen belül, de ez így van rendjén - mondta Gyurcsány Ferenc kiemelve: a nemzetiségi oktatást akkor is meg kell tartani, ha kevesebb gyermek igényli, hiszen ez az egyetlen záloga annak, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvüket, kultúrájukat megőrizzék.

Fuzik János, az Országos Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a találkozót követően elmondta: három kérdésről beszéltek. Az egyik a szlovák iskolák felújítása, ebben érintett a békéscsabai szlovák iskola is. A másik a magyarországi szlovák nyelvű média helyzete, valamint a szlovák nyelvű adók vételének lehetősége a hazai nemzeti kisebbség számára.

Fuzik János kijelentette: a Magyarországon élő szlovákok elítélnek minden olyan szélsőséges megnyilvánulást, ami a jószomszédi viszonyt mérgezi.

A találkozóval egyidőben Békéscsabán a Szlovák Kultúra Háza mellett a Kossuth téren a Jobbik helyi szervezete demonstrált, elsősorban Gyurcsány Ferenc személye ellen.

Olvasóink írták

 • 5. achilleus 2008. november 21. 09:31
  „Ami a tudósításból kimaradt (a Barikád nyomán):
  Gyurcsány Ferenc Békéscsabára látogatott a dunaszerdahelyi brutális rendőri támadás és a Robert Ficoval folytatott, a magyarok számára teljesen eredménytelen tárgyalás után. Ugyanis a szlovák miniszterelnök-helyettes kijelentette: nem vizsgálják ki a rendőrattak jogosságát és arányosságát, sőt a politikus odáig ment, hogy betiltotta a ,,Kárpát-medence" kifejezést. Ezek után a magyarországi miniszterelnök megtekintette a békéscsabai szlovákok és magyarok idilli közös életét.
  Óriási rendőri készültség várta a Békéscsabára látogató egyszerű polgárt. Mindenhol rendőrségi csapatszállító buszok, a terek sarkán civil ruhás rendőrök, az Ifjúsági Ház előtt egy századnyi rohamrendőr pajzsokkal, könnygáz-palackkal és minden földi jóval felszerelkezve.
  A miniszterelnök a Szlovák Kultúra Házában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szlovákiának nincs félnivalója az ott élő magyaroktól, és Magyarországnak se kell félnie az itt élő szlovákoktól. Gyurcsány Ferenc arra nem tért ki, hogy a Felvidéken élő magyaroknak van-e félnivalójuk a magyarellenes szlovák kormánytól vagy rendőrségtől.
  Közben nagyjából 50 ember tüntetett a politikusi találkozótól nem messze eső Kossuth téren a miniszterelnök látogatása ellen. A demonstráción megjelent Kocziha Tünde, a Jobbik helyi vezetője, és Samu Tamás Gergő megyei elnök is. De jelen volt Tóth Zoltán, a Magyar Gárda megyei kapitánya. Több gárdista hangot adott felháborodásának, amiért Gyurcsány Ferenc Békéscsabára érkezett. Voltak akik szlovák nyelven próbálták mielőbbi távozásra bírni a miniszterelnököt. Néhány betyárruhába öltözött tüntető bemutatta karikás ostor-tudományát is.
  Egyébként a tüntetőket és az egyszerű járókelőket nem engedték a lezárt területekre, és az emberek arcát a rendőrök videókamerával rögzítették. Egyikük a kies és romos Körös Hotel ablakából filmezte a tüntetőket és az arrajárókat, mígnem az egyik kormányellenes demonstráló telefonon jelentette a rendőrségnek, hogy ,,hajléktalanok és gazemberek" hatoltak be az elhagyatott épületbe.
  Gyurcsány Ferenc szlovák ételekkel tömte magát, borovicskát ivott, vásárolgatott és sajtótájékoztatót tartott, majd elhagyta a nyomorúságos magyar és szlovák emberek otthonát, és visszaindult rózsadombi villájába.”
 • 4. Gakara 2008. november 21. 08:16
  „Ez így van keletaru”
 • 3. k.elvis 2008. november 21. 00:29
  „Ez a rohadék szinte könyörgött 2004-ben,hogy ne szavazzák meg a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak...”
 • 2. KolompárRómeó 2008. november 20. 22:40
  „Szerintem meg nem kapnak elég pénzt a cigányok. Mert megérdemlik.

  Az ő kultúrájukat kívánom feriék mellé a Rózsadombra, hogy ott élvezzék és színesedjenek, kultúrálódjanak sokáig, mindörökké.”
 • 1. keletaru 2008. november 20. 16:21
  „A kis emberek mindig jó szomszédjai voltak egymásnak . " A fejétől bűzlik a hal " !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3,2 milliárd forintot kap Székesfehérvár és Szolnok

Székesfehérvár és Szolnok összesen 3,2 milliárd forintot nyert el városrehabilitációs célokra, a két… Tovább olvasom