Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyurcsány: Tárgyalnak a hitelekről

A kormány a jövő hétre elkészíti javaslatait a hitelek emelkedő törlesztőrészleteinek csillapítására, a kérdésről a Magyar Bankszövetséggel tárgyalnak - mondta pénteken Gyurcsány Ferenc a köztévé Nap-kelte című műsorában. A kormányfő szerint a válság ellenére is megmarad a 13. havi nyugdíj, és jövőre sem csökken a nyugdíjak reálértéke. A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság kiegyensúlyozottabb szerkezetű, mint például Szlovákiáé, így kevesebb munkahelyet veszélyeztet a válság.
Az ellenzéki pártok a "hangoskodás" ellenére is felelősen viselkedtek az elmúlt héten - mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc reméli, hogy a mostani helyzetben valamennyi politikai erő támogatni fogja a jövő évi büdzsé tervezetét.

A kormányfő bejelentette, hogy megkeresik azt a 3 ezer magyar kis- és középvállalkozást, amelyek éves exportja meghaladja a 200 ezer dollárt. Arra kíváncsiak, miképpen segíthetik külföldi piacaik megőrzését, illetve erősítését.

Gyurcsány Ferenc szerint egy gazdasági válság megítélése elsősorban pszichikai tényezőktől függ, mint mondta, ilyen helyzetben óvatosabban kell fogalmazni. Korábban Bokros Lajos volt pénzügyminiszter nyilatkozta, hogy államcsőd fenyeget. A miniszterelnök szerint ugyanakkor a jegybank elnöke éppen ellenkező tartalmú kijelentést tett.

A Nemzeti csúcs üzenete, hogy ebben a helyzetben abba kell hagyni a napi politikai vitákat - véli a kormányfő. Mint mondta: a nemzeti érdek zárójelbe teheti a napi politikai érdekeket.

Gyurcsány Ferenc szerint jövőre is megőrzik reálértéküket a nyugdíjak, amelyeket az inflációhoz és a nettó keresetnövekedéshez igazítanak. Ez utóbbi várhatóan nem haladja majd meg a pénzromlás mértékét. A szociális ellátások reformja is folytatódik. Jelenleg 200 ezren kapnak rendszeres szociális segélyt, ám közülük 60 ezernek lehetne munkát adni. A miniszterelnök szerint jelenleg nincs napirenden a GYED és a GYES átalakítása.

A kormányfő szerint most nem adócsökkentésre, hanem stabilitásra van szükség. A Robin Hood adót bevezetnék, mert nincs más forrása a növekvő energia- és távfűtési költségek kompenzációjának. Tovább egyeztetnek a "haláladó" eltörléséről, és támogatják a vállalati különadó megszüntetését. A jövő évi adószabályok elsősorban az egyszerűsítés és a gazdaság kifehérítése irányába haladnak - tette hozzá a kormányfő.

Olvasóink írták

 • 2. grenadle 2008. október 17. 10:29
  „"Az ellenzéki pártok a "hangoskodás" ellenére is felelősen viselkedtek az elmúlt héten - mondta a miniszterelnök."

  Még dicsérni is csak fitymáló oldalvágással tud. Előre a lenini úton! Azaz a teljes szellemi leépülés felé.”
 • 1. lakos 2008. október 17. 10:13
  „Számomra akkor lesz nemzeti csúcs, ha a gazdaságpolitika alapelvei közé beveszik a nemzeti vagyon megőrzésének gyarapításának szükségességét.
  Ha célul tűzik ki azt, hogy adóink ne adósságszolgálatra menjenek el, hanem fejlesztésekre, jóléti célokra, szükséges állami szolgáltatásokra fordítódjanak.
  Ha célul tűzik ki azt, hogy az országban folyó termelés haszna itt maradjon és ne áramoljon ki az országból.
  Mindezek nélkül bohózat az egész nemzeti csúcs!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoszt az államfő

Sólyom László inkább megosztó - derül ki a Progresszív Intézet megbízásából október elején készült… Tovább olvasom