Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Gyurcsány: Új költségvetés nem, de módosítások lesznek

Gyurcsány Ferenc a csaknem négyórás konzultációt követő sajtótájékoztatón elmondta: általános volt abban az egyetértés, hogy a lehető legátfogóbban és leggyorsabban kell a kihívásokra válaszolni.
Február közepére-március végére el kell készülniük, és be kell nyújtani a parlamentnek a legfontosabb jogszabályokat, illetve jogszabály-változtatásokat, amelyek a gazdasági válság kezeléséhez szükségesek - jelentette ki újságírók előtt Gyurcsány Ferenc, miután a társadalmi élet, a civil szféra képviselőivel, a gazdasági partnerekkel és a szakszervezetekkel konzultáltak a gazdasági helyzetről illetve a teendőkről a Parlamentben. Hozzátette: a legsürgetőbb jogszabályokat július elsején életbe kell léptetni. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy új költségvetésre nincs szükség, több ponton azonban módosítani kell a mostanit.

Gyurcsány Ferenc a csaknem négyórás konzultációt követő sajtótájékoztatón elmondta: általános volt abban az egyetértés, hogy a lehető legátfogóbban és leggyorsabban kell a kihívásokra válaszolni. A változás tempóját pedig az határozza meg, hogy mekkora változást tud egyszerre elviselni az ország illetve a változásban kulcsszerepet játszó tényezők - fogalmazott.

A január 29-i rendkívüli parlamenti ülés után arra fognak törekedni, hogy ütemesen, február második felétől előálljanak a konkrét kezdeményezéssekkel - ígérte a kormányfő. A legfontosabb javaslatokat február közepe és március vége között el kell kidolgozni, hogy normális parlamenti menetrendben legyen idő azokat május közepéig megtárgyalni, és július elsejétől hatályba léptetni - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A csütörtöki ülés feladata Gyurcsány Ferenc szerint a helyzet értelmezése, értékelése lesz, valamint meg kell jelölni a beavatkozási területeket, a beavatkozás irányait és nagyságrendjét.

"Nem álmokat szeretnénk szőni, hanem egy hosszú távú, nemzetstratégiába illő, nagyon konkrét intézkedések sorát megtenni. Nem kevesebbre, hanem többre van szükség mint reformokra, sok tekintetben modellváltásra és egy új nemzeti, társadalmi és gazdasági stratégiára" - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök ismét elmondta: Magyarországnak elsősorban nem egyensúlyi problémával kell megküzdenie. Az Európai Unió nagyobb része lényegesebb súlyosabb hiánnyal fog szembenézni 2009-ben - fűzte hozzá. Gyurcsány Ferenc szerint új költségvetésre nincs szükség itthon, de a jelenlegi több ponton való módosítására azonban igen. A kormányfő a konzultáció után egyeztet még a pénzügy-, a gazdasági és a kancelláriaminiszterrel.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt: egyetértettek abban, hogy globális modellválság van, nemcsak gazdasági, hanem társadalmi értelemben is. Ebben a válságban nincsenek kitüntetett szektorok és területek, amelyek kimaradnak belőle. Futó Péter egy konkrét javaslatukat említette: a szövetség szerint egy-két évre fel kellene függeszteni a kamatadót, mert ez növelné a megtakarítási- és állampapír-vásárlási kedvet.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke újságíróknak azt mondta, hogy intenzív, folyamatos tárgyalásokra lenne szükség. A 13. havi illetménnyel, illetve az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) által megállapított béremeléssel kapcsolatban azt mondta: mivel ez egy hosszú egyeztető folyamat eredménye, nem tartja valószínűnek, hogy visszavonnák azokat. Február 5-én az OÉT tagjai további megbeszélésen vesznek részt a Parlamentben - tette hozzá.

A Fidesztől a konzultáció után úgy reagáltak: hiteltelen és komolytalan emberek ülnek a kormányban, akik a válság kellős közepén sokat szövegelnek, de mindössze egyetlen intézkedést hoztak: luxusautót vettek a pénzügyminiszternek és államtitkárának 22 millióért - olvasható Koszorús László fideszes képviselő rövid közleményében.

Olvasóink írták

 • 20. nemecsekerno_007 2009. január 26. 10:18
  „17. hozzászólás legal 2009.01.26. 10:01

  Sajnos igazad van :(
  Ez a legszomorúbb.

  Nekem már mindegy ki jön, leginkább is valami értelmes csapat. Egyébként az kellene, hogy a különbözô politikai erôkbôl kiválnának a normális emberek és összefognának. Az már tök mindegy, hogy milyen név v. zászló alatt. Ez már csak PR.

  Csak legyen már valami!”
 • 19. nemecsekerno_007 2009. január 26. 10:13
  „S*ggvakarós hétfô reggelt:

  A Sz. Ipszosz szerint reformokat akarunk. Személyszerint én is, kb 10 éve. :)
  A politikai elitünknek észre kéne már venni magát. Hogy a b?r hüljön rájuk!

  http://index.hu/politika/belfold/szon250109/

  Ki látta tegnap a Szólás szabadságát? Az oktatásunk (is) bajban van, egy nagy rakás sz*r, ami az elmúl 20 év töketlenkedésének az eredménye. És ez fôleg a politikai elit hibája, nyílván a szakma néhány képviselôjének asszisztálásával, ugye. Mert mindig lehet nyikhajokat találni akik, lusták tehetségtelenek és linkek. Velük lehet mutyizni. :( NAGYON ÉRDEKES VOLT AZ OKTATÁRÓL SZÓLÓ BESZÉLGETÉS UTÁN AZ ÚJ AMERIKAI ELNÖKRÔL SZÓLÓ RÉSZ. :)

  Barack Obama a következôket csinálja:
  - Mentôcsomag beindítása 20 nap alatt (!)
  - Kutatás-fejlesztés (Fôleg megújuló energiaforrások használatára, környezetvédelemre) infrastruktúrafejlesztés, oktatás fejlesztés és munkahelyek teremtésének elôsegítése.- A Fehér Ház alakalmazottainak bérköltségének visszafogása (példamutatás gyanánt, "Mi kezdjük a takaréskoskodást!)
  B*ASSZÁTOK MEG HOL VAGYUNK MI ETTÔL? Hitványabb népség vagyunk, mint az amerikai? Szerintem b*romira nagyra tartjuk amúgy magunkat. Csak nem értem mire föl?! Szerintem képesek lennénk rá, csak áldozattal jár. Mi nem?! Nagyjából a kádári "kultúra" egyenes következménye, hogy áldozatok nélkül akarunk eredményt elérni. Hogy?! Aki fel akar jutni a Mount Everestre, annak fel kell vállalni, hogy 2-3 ujja lefagy. A Kékestetôre is fel lehet menni, nem fagy le egy ujjunk se. Csak ez a "teljesítmény" senkit sem érdekel. :(
  - Parlament létszámának felezése
  - 5%-os küszöb eltörlése
  - Önkormányzatok felezése (Viszont kicsivel több pénzt kapnának)
  - Pártfinanszírozás
  stb.....

  Jó lenne már felébrednünk :(”
 • 18. achilleus 2009. január 26. 10:04
  „comet 2009.01.26. 09:35
  A múltkor már szóba került, de a mostani választás is bizonyította, hogy (MDF, SZDSZ jelentkező híján) még mindig van annyi szocialista szavazó, amennyi a megjelentek közel 33%-át kiteszi. Ezek vajon mi az istennyilában bíznak még?? Tényleg nem látják, hogy a 10 000 milliárdnyi ÚJ államadósságot a szocik halmozták fel, és ehhez a fidesznek vajmi kevés köze van, - és ezzel örökre eladósították az országot! Kik ezek?? (Tudjuk, a kerületi cigányszervezetek mozgósítottak, de az így adódó plusz bőven elmarad az otthonmaradást sugalló szdsz-es, szoci propaganda általi mínuszhoz képest.) Mellesleg, ha a Jobbik szavazók nem mennek el, akkor érvénytelen a szavazás. Úgy tűnik, hogy a Fidesz-jelölt győzelmét a Cigányszervezetek és a Jobbik vállvetve realizálták ;-).”
 • 17. legal 2009. január 26. 10:01
  „Jelenlegi Alkotmányunk értelmében nem lehet változást kierőszakolni. Egyetlen lehetőség van, ha a Parlament bizalmi szavazások során harmadszorra is leszavazza őket, megvonja a bizalmat tőlük. Más mód csak egy fegyveres felkelés a rendszer, a hatalmuk ellen volna, mint alternatíva. Ez az ami nem megy, nem mehet. Tudomásul kell vennünk, ki kell várni a következő parlamenti választásokat. Mint látjuk ma sem kisebbségben kormányoznak, mert hol az SZDSZ, hol az MDF, hol más átcsábító technika megmenti őket. Nincs más mód, mint 2010 tavaszán alaposan levoksolni őket, hogy meglegyen egy Alkotmányt módosítani képes 2/3-os többség. A jelen helyzetben - mivel parlamenti demokrácia van - a köztársasági elnöknek nincs jogköre visszahívni a kormányfőt. Az öszödi beszéd idején majdnem megvolt e lehetőség, de azzal, hogy az a böszme beszéd egy párt zártkörű rendezvényén hangzott el nem volt meg az átlépési küszöb. Mint hallhattuk a külföldi véleményeket, ők azt így értékelték.”
 • 16. comet 2009. január 26. 09:35
  „A napokban lemondott az izlandi kormányfő és kereskedelmi miniszter az ország gazdasági összeomlása miatt. Ők kérték velünk egyidőben az IMF hitelt. Az ő fülük mögött amúgy közel sincs annyi mocsok mint a mi vezetőink füle mögött. Ök valódi politikusok, a mieink meg hatalomhoz jutott csürhe.
  DomeSL, Achilleus; Érdemes visszagondolni az Antall korszakra amikor Antall József kígyót békát kiabált a kommunistákra, azok meg közben ejtőernyősökként mindenre rátették a kezüket. Később kiderült, hogy Antall megegyezett Hornnal, és ő is beszervezett volt anno még pedig Rajnai S. volt AVH-s főtiszt által. Orbán tépi a száját, de a döntő pillanatokban nem áll a tömegek élére. Ez megmutatkozott már 2006 ban, de tavaly március 09-én különösen. Gyurcsány annyira gyenge és törvénytelen, hogy őt nem megbuktatni hanem a helyén tartani nehéz. Orbán viselkedése nagyon emlékeztet Antalléra, az biztos hogy nem akar hatalomra kerülni. Hogy zsarolják -e (Joszip Tot ügy, Princz ügy, Pintér ügy stb.) vagy csak fél a feladattól nem lehet tudni, de ezért ami most van ő is felelős. A Fidesz még mindig tisztább mint az MSZP de a megtisztulás ott is időszerű. A gyors váltást jelenleg ők tudnák kierőszakolni, csak valami miatt nem akarják, inkább végig nézik az ország agóniáját.”
 • 15. achilleus 2009. január 26. 09:27
  „Fidesz+Jobbik (ugyanúgy, mint az első fordulóban) = 67% > 2/3 /Remélem, az ügyészek már készülnek a rablóbanda börtönbe juttatására. Terézváros rá a példa, hogyan kell csinálni./”
 • 14. legal 2009. január 26. 09:16
  „""""Nem álmokat szeretnénk szőni, hanem egy hosszú távú, nemzetstratégiába illő, nagyon konkrét intézkedések sorát megtenni. Nem kevesebbre, hanem többre van szükség mint reformokra, sok tekintetben modellváltásra és egy új nemzeti, társadalmi és gazdasági stratégiára" - fogalmazott a kormányfő."""

  Mást se tesznek 2002 óta, amióta kormányon vannak, hogy rongálják mindazt az eszmeiséget, ami a nemzettel, a nemzeti érdekkel kapcsolatos. Más: Január 29-én rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, amin előre bejelentve elzárkózik minden politikai vitától. A Parlament pedig a politikai viták, döntéshozatali eljárások szintere, nem gazdasági, pénzügytechnikai szabad fórum. Hihetetlen mit képzel magáról ez az ember.”
 • 13. achilleus 2009. január 26. 09:10
  „Mint minden elképzelhető szerepet, a békülékeny, nyájas válságkezelőét is bámulatos átéléssel alakítja a baloldal vezére. Lubickol a pénzügyi-gazdasági krízis tengerében: bár alig négy hónapja még ellenzéki károgásnak gúnyolta a kormány költségvetési tervezetének megalapozatlanságát is emlegető aggodalmakat, ma már-már mitikus fenyegetettségként, soha nem látott, kiszámíthatatlan hatású veszedelemként szónokol a válságról. Prófétaként festi fel a baljós jövendőt, melyet a Financial Timesból próbál kiolvasni. És eközben egyeztetést kezdeményez, konzultál, rendkívüli tanácskozásokat hív össze, feladatokat szab, beszámoltat, tanácsokat kér, újabb fórumokat és posztokat kreál. - Szerető Szabolcs”
 • 12. achilleus 2009. január 26. 08:53
  „2009-01-26 07:12
  Pénzosztás MSZP-s módra
  A gyulai szocialista polgármester családtagjainak vállalkozása félmilliárdot nyert
  Több mint félmilliárd forintos támogatást kapott a Gyula MSZP-s országgyűlési képviselőjének és polgármesterének családi érdekeltségébe tartozó vállalkozás.
  A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a dél-alföldi operatív programja keretében támogatta a Hotel Agro szállodát üzemeltető betéti társaságot 510 millió forintos uniós közpénzzel.”
 • 11. achilleus 2009. január 26. 08:42
  „DomeSL 2009.01.25. 20:50
  "Egyik kutya másik eb."
  Ha így gondolja, akkor remélem, nem fog lihegve a szavazóurnához rohanni, hogy az MSZP-re szavazzon.
  Csak, mert ehhez a véleményhez ez a cselekvés illik. Amennyiben mégis elmegy és valamelyik nagy pártra szavaz, akkor maga hazug.”
 • 10. keletaru 2009. január 26. 08:16
  „Nem baj a hold udvarához tartozó cégek minden kedvezményt meg kapnak . Bort isznak , vizet prédikálnak . Amúgy ha az összes ellenzéki vissza adná a mandátumát, ki kellene írni a szavazást s nem kellene várni arra , hogy le mondjon ez a bagázs . Ennyi . S miért izgulnának felelőségre vonás nélkül tehetnek meg mindent ! Erkölcsi tartásukat meg látja mindenki . Ekkora böszmeséget ........... majd haza mennek ha meg unták ,...... kb. ennyire becsülnek minket . Majd jönnek a szavazások s akkor majd megint kell az X -k . RÖHEJ . Üdv Kuci
  Ui.: Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni .”
 • 9. Tapmancs 2009. január 26. 07:59
  „Keserű lesz a népnek, de édes a kormánynak: továbbra is vehetik a több tízmilliós kocsikat, mert az 5-6-7 millás nem elég jó, miközben egyre többen sodródnak a megélhetési küszöb alá. Gratulálunk, felelősségteljes vezetőink!”
 • 8. cyt 2009. január 26. 07:56
  „A "böszme" ismét megmutatta magát. Nem okozott csalódást. Monodrámaként előadott expozéja szerves folytatása volt eddigi megnyilatkozásainak. Töredezett beszédmód, kapkodó gondolatok, felkészületlenség, szimpadias stílus, demagógia. A lényeg azonban látható: (1) nincs elképzelés még MA sem, mit is kellene tenni, de (2) ehhez a semmittevéshez támogatásra van szükség, és (3) ezt a támogatást az ország belső ellensége nem hajlandó megadni. A "böszme" szerint Ő, a Gyurcsány Ferenc az egyetlen, aki képes megoldani a problémát, de csak akkor, ha MINDEN magyar támogatja. De nincs kit és mit támogatni. Az az ember, aki olyan "aggyal" rendelkezik, hogy képtelen felfogni azt, mit is tett, azóta folyamatosan mit is tesz, majd ezek után pedig mit is kér másoktól, annak gyógylezelésre van szüksége. A sleppjének pedig bírósági tárgyalásra (benne, ha szükséges elmeorvosi diagnozisra is) - ami lassan, de biztosan azért közeleg. Amikor a német gazdaság esetében 2.25%-os recessziót jósolnak, akkor a legreálisabb magyar előrejelzésnek ennek a duplája körül kellene mozogni. Erre nem kell 2 hónapot várni. Ki kell rugni az összes olyan pancsert, aki 3 hónapja csak igyekszik felvenni a lépést a történelemmel. Vannak az országban olyanok bőven, akik már októberben tudták - sőt már 7 évvel ezelőtt IS tudták -, mit kellene tenni ahhoz, hogy erősödjön és fejlődjön Magyarország. Kormányváltás kell, ez az egyetlen remény a kiút megtalálására.”
 • 7. szgd-i 2009. január 26. 07:16
  „Ismételten kiviláglik, azonnali váltásra van szükség! Előrehozott választások kellenek első lépésben, majd ezek után lehet elindulni kemény munkával előre, azért hogy az MSZP-SZDSZ által okozott károkat orvosolni lehessen. Azért, hogy tompítsuk a szakadékba zuhanásunkkor okozta károkat...”
 • 6. KolompárRómeó 2009. január 26. 07:05
  „Feszulten varom, hogy mit jelent az "adoatrendezes". Ugyanis eddig az adocsokkentesek mindig emelest jelentettek. Az atrendezes akkor ezek szerint meg nagyobb emeles lesz.

  Azert bizom benne, hogy a reformban, a modellvaltasban, az uj gazdasagi es tarsadalmi strategiaban benne lesz, hogy az adofizetoktol mindent elvesznek, a felszabadulo osszeget pedig szetosztjak a szavazobazisnak, amelynek tovabb erositik azt a nezetet, hogy nem kell itt dolgozni, mindenert penz jar.”
 • 5. DomeSL 2009. január 25. 20:50
  „Comet. Egyik kutya másik eb.”
 • 4. comet 2009. január 25. 19:49
  „Gyurcsány nem stratégiát dolgoztat ki hanem időt húz. Az ország pénzügyileg már októberben kapitulált.
  Most lassan február van és még mindig csak szövegelnek és innen onnan ollózott közhelyeket ismételgetnek.
  A kormány egyértelműen tehetetlen, a lakosság és nemzet sorsa nem érdekli, csak a következő választásokig akarja kihúzni rászabadítva a sz.rt amit csinált az utódjára mert azt jól tudják hogy nekik utána már nem lesz keresnivalójuk. Ja, meg addig lehet még egy kis tartalékot képezni a szűkebb napokra.
  A Fidesznek kéne felébredni és nem kérni, de felszólítani "böszme" ellenfeleit a lemondásra, méghozzá azonnal az ország helyzetére való tekintettel. A Fidesz annyira vak hogy még azt sem veszik észre hogy Gyurcsány lassan saját maga ellenzéke lesz a változások sürgetésével. Ilyen komolytalan ellenzék mellett még ezt is megteheti.”
 • 3. LukSzusz 2009. január 25. 19:47
  „Emeljük magasra a lábunkat,nehogy elüsse a hantagolyó! Válság stáb,intézkedés,reform,kiigazítás,módosítás,javaslat,rendkívüli gyűlések, új AUDI-k a lényeg,a TV-ben látni legalább 100 jól fizetett,min.10milla/hó/fő aggódó ülésezőt.Tőlünk meg az utolsó Fillért is behajtja az APEH,hogy legyen miből dőzsölni.Ezek a Tell Vilmos és Roobin Hood korabeli időkre emlékeztetnek,csak nem gyilkolnak,nem égetik fel házainkat,legalább is még??!!!”
 • 2. Power 2009. január 25. 19:38
  „"Fontosabb az, hogy mi lesz az SZDSZ-szel, annál, hogy mi lesz az országgal" (Horn Gábor)

  "Amikor az SZDSZ megszavazta a költségvetést, azért tette, mert tudjuk, hogy most tűzoltásra van szükség." (Fodor Gábor)

  "A stabilitás az ország érdeke" (Fodor Gábor)

  "Ha az országnak nincs elfogadott költségvetése, vagy a költségvetés olyan körülmények között születik meg, amely az instabilitás látszatát kelti, az a magyar embereknek a bőrére megy, ha úgy tetszik, annak a következménye, és a pénztárcájára, mert akkor elszabadulhat a forint árfolyam..."(Fodor Gábor)

  Már azt sem tudom, hogy hányadik alkalommal módosítják a költségvetést, de rendkívül nagy a stabilitás: a forint ismét történelmi mélyponton (a padlón), bajban vannak a devizahitelesek... de azért az SZDSZ megszavazta a 2009-es költségvetést. Ismét bemutatkoztak és saját magukat járatták le. A ,,tűzoltás" rosszul sült el... sajnos.
  Már csak két választási lehetőség van: vagy az állam csődöl be, vagy a devizahitelesek.
  "nincs sok választásunk, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon."
  Emelni a kamatadót, az ÁFÁ-t és jöhetnek az uzsorások!”
 • 1. achilleus 2009. január 25. 19:16
  „"Február közepére-március végére el kell készülniük, és be kell nyújtani a parlamentnek a legfontosabb jogszabályokat, .."

  Na, és mi az akadálya? Tudtommal Gyurcsánynak és kormányának kell elkészítenie, vagy már nem mer így fogalmazni, hogy elkészítJÜK, beterjesztJÜK? Gyanús...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt a T-Online internet-szolgáltatása vasárnap

A példátlan rendszerzavart egy T-com kábel szakadása, majd azt követően egy hálózati eszköz… Tovább olvasom