Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Gyurcsány: újra lesz szabad magyar köztársaság

A DK-t azért hozták létre, hogy megadják a bátorságot az embereknek, hogy ne visszafelé, hanem előre nézzenek - mondta a politikus.
A demokratikus ellenállás előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, és újra lesz szabad magyar köztársaság - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerdán Debrecenben egy lakossági fórumon.

Gyurcsány Ferenc több mint 300 érdeklődő előtt azt mondta: a Demokratikus Koalíciót azért hozták létre, hogy megadják a bátorságot az embereknek, hogy ne visszafelé, hanem előre nézzenek.

Soha nem volt annyi rendetlenség, olyan kiszolgáltatottság az országban, soha annyian nem féltek a hatalom dölyfétől, mint most, "de nincs okuk hinni, hogy nincs alternatíva" - jelentette ki a politikus.

A DK elnöke szerint nem kell kompromisszumot kötni Orbán Viktor világával, nem kell feladni a szabad Magyarország álmát, "a szabadság a legnagyobb erő, ami felszabadítja az emberek vágyát", hogy ne legyenek alattvalók a saját országukban.

Gyurcsány Ferenc a továbbiakban arról beszélt, hogy a demokrácia körülményei között a kitaszítottság ellenállást szül, küzdelmet, de az önkény körülményei között - és szerinte ma ez van Magyarországon - a többség csendben marad, és félti, amije még van.

"Ez nem az elégedettség, hanem a megfélemlítettek csöndje" - mondta, hozzátéve: ezért kell július 12-én (a DK meghirdette kormányellenes demonstráción) megmutatni, hogy nem hagyják azt a dúlást, amit művelnek, "nem vagyunk birkanemzet".

A DK elnöke kijelentette: a kormányerők az elmúlt két hónapban folytatták "az ország megszállását". Utalt a német megszállás áldozatai emlékművének építésére, a reklámadó bevezetésére és a miniszterelnök törekvésére, amely szerinte úgy foglalható össze: "megosztani, megtörni, megmutatni, kinél van az erő".

Pártjának az EP-választáson elért eredményére utalva kijelentette: ha a DK folytatni akarja a sikert, "menni, menni, menni kell vidékre is". Hozzátette: egyre többen jelentkeznek a DK-ba, már több mint tízezren vannak, de ő maga nem csábít el politikusokat más pártokból, mert "attól nem vagyunk többen demokraták, ha a szocialista pártból valaki átmegy a Demokratikus Koalícióba".

Ugyanakkor fontos lenne, hogy az Országgyűlésben ne csak két ellenzéki frakció álljon szembe a kormányerőkkel, de politikai üzletet nem fognak kötni, nem mondják, hogy két polgármesteri helyért kérnek egy képviselői helyet.

Gyurcsány Ferenc beszédében - amelyet többször szakított félbe tapssal a hallgatósága - összefogásra buzdított az önkormányzati választásokra, ezt - mint mondta - Debrecenben is meg kell tenni, ha le akarják váltani a fideszes városvezetést.

Felhívta a figyelmet a megyei önkormányzati választásra, amely "tiszta, listás választás lesz", mint az EP-voksolás volt, "készüljenek rá, beszéljenek arról a választókkal a városukról, a településükről, hogy mit szeretnének csinálni" - ajánlotta a DK-szimpatizánsok figyelmébe a pártelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interneten vásárolta a magokat a vadkendertermesztő

A 36 éves sárospataki férfit akkor fogták el a rendőrök, amikor az ültetvényt gondozta. Tovább olvasom