Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Gyurcsányék bulgáriai vállalkozásáról kérdez a Fidesz

Selmeczi Gabriella egyebek mellett arra kíváncsi, került-e közpénz Kóka, Gyurcsány, Dobrev és Oszkó közös vállalkozásába.
Négy kérdéssel fordult a Fidesz szóvivője Gyurcsány Ferencékhez a Bulgáriában alapított cégükkel kapcsolatban; Selmeczi Gabriella egyebek mellett arra kíváncsi, került-e közpénz a vállalkozásba.

A Heti Válasz számolt be arról, hogy Bulgáriában közös cégbe fogott Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, Kóka János, az SZDSZ egykori elnöke, Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége és Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter.

Selmeczi Gabriella csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "újra összenőtt, ami összetartozik, a politika után immár a gazdaságban is összeállt a csapat, újra együtt van a csapat: Kóka, Gyurcsány, Dobrev és Oszkó". Hozzátette: "egy olyan cégben sikerült összetalálkozniuk" - a Cellum-csoportban -, amelyet kormányzásuk alatt, 2005 és 2008 között tőkésítettek fel 720 millió forint közpénzzel.

Az ügyben a szóvivő négy kérdést intézett az érintettekhez, elsősorban azokhoz, akik közülük közszereplők. Választ vár arra, hogy el tudnak-e számolni a Cellum-csoporthoz került közpénzekkel; folyt-e közpénz a bulgáriai vállalkozásba; "van-e olyan takargatnivalójuk az ügyletben résztvevőknek", ami miatt nem Magyarországon, hanem Bulgáriában vállalkoznak; és alkalmaztak-e adóoptimalizációs, azaz offshore-technikákat a cégnél?

Selmeczi Gabriella hozzáfűzte, önmagában az, hogy volt politikusok visszatérnek a gazdasági életbe, akár még érthető is lenne, az a konstrukció viszont felvet néhány kérdést, hogy "a kormányzásuk alatt közpénzzel lett feltöltve, kistafírungozva" az említett cégcsoport.

A Heti Válaszban megjelentek szerint Gyurcsány Ferenc és Kóka János 2011 novemberében Cellum Bulgaria AD néven alapította a közös céget. A lap írása szerint a vállalkozásba az Altus-ConsAlt Nemzetközi Tanácsadó Kft., vagyis az Altus Befektetési Zrt. egyik leányvállalata is bekapcsolódik. A Cellum Bulgaria AD 38 százalékban áll a Kóka János tulajdonában álló Cellum Global Zrt., 12 százalékban pedig az Altus-ConsAlt tulajdonában, felerészt pedig bolgár befektetők birtokolják.

A bulgáriai részvénytársaság öttagú igazgatóságának két magyar tagja van: Kóka János és a szófiai születésű Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége.

Az írás a Kóka-Gyurcsány-üzlet "állami előjátékaként" említi, hogy a mobilparkolást, a mobil-autópályamatricát és a mobillottót kifejlesztő Cellum-csoport 2005 és 2008 között 720 millió forintnyi uniós és magyar közpénzt nyert el kormányzati pályázatokon - például egy saját "Szilícium-völgy" kialakítására Siófokon.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. csmano 2012. március 09. 13:38
  „Már meg is jött a válasz:
  Némethné volt főnöke milliárdos állami tendert nyert
  A cég, amely két éve sorban nyeri a kormányzati pályázatokat, a kormányváltás utáni hetekben került Németh Lászlóné fejlesztési miniszter egykori főnöke többségi tulajdonába.”
 • 24. csmano 2012. március 09. 13:07
  „Ha csak a gyanúja is felmerülhet, hogy törvénytelen dolgot tettek, akkor nem kérdezni kell, hanem feljelenteni. Gondolom a Fideszbe ülő sok jogász tudja, hogy nem történt törvénybe ütköző dolog, de egy kis sárdobálás azért nem árt időnként, nehogy nekik nőjön a népszerűségük.”
 • 23. csmano 2012. március 09. 13:03
  „Az elmúlt években megszámolni sem lehet hány milliárd EU-s pénzre lehetett (illetve lehet, ha nem vonják meg)pályázni a gazdasági társaságoknak.
  Végre a Szőke észkombájn talált egy pályázatot, amiben részt vettek az elmúlt pár év vezető politikusai, gondolom nemsokára jönnek a viszont kérdések, hiszen a másik oldal is részt vett ezekben a pályázatokban.
  A nyugdíjügyi megbízottként, inkább beszéljen arról, hogy a 2,5 millió ember visszahajtottak az államhoz, és aki nem ment annak meg megmaradt a pénze, és teljes nyugdíjat fog kapni, ezt magyarázza ha van képe hozzá.”
 • 22. zoolii 2012. március 09. 08:37
  „Én meg ettől a szerencsétlen tyúktól kérdezném meg, hogy mi az öreganyjakínját keres még a politikában...?”
 • 21. maci53 2012. március 09. 07:54
  „Loptunk,csaltunk hazudtunk,a pénzt külföldre vittük.
  Megérdemeljük hogy türjük ezeket a bukott vezéreket,Kínában ezért főbe kövik a klienst.
  A DK miniszterelnökjelöltje bebiztosította magát ha nem sikerül.
  Hiába,a kommcsi eszmék élnek Szegeden is.”
 • 20. klj-54 2012. március 09. 07:21
  „@19. bambinaXX
  Valószínűleg fiatal vagy akit még lehet irányítani.
  Tudod van olyan aki átlát a szitán, legyen az Orbán vagy Gyurcsány kezében.
  Buta ember az aki a kormányfőben látja a baj okát.
  Ő csak az előretolt helyőrség.
  Persze a magas labdát ő adta amikor a TV2-ben (csiga2) kijelentette, hogy "felelős kormányfőként ő minden hibáért a felelős".”
 • 19. aquila0126 2012. március 09. 06:31
  „Újabb figyelemelterelés. Ehhez nagyon értenek!”
 • 18. bambinaXX 2012. március 09. 03:55
  „Mennyire gusztustalan, hogy akik itt írtok mentegetitek ezeket és másokra mutogattok! Engem baromira zavar bármely "oldalról" hallok ilyeneket. Csak én vagyok így vele..? Néha nem tudom vicces vagy tragikus, amikor vki habzó szájjal szid vkiket, az általa pártfogoltaknak meg mindent elnéz.. EZ a kettős mérce. :(
  12. deszkás! Elég baj. linket tudsz?”
 • 17. antimater 2012. március 08. 22:45
  „A Fidesz erkölcsileg messze nem áll azon a szinten, hogy ilyen témában "érdeklődjön".”
 • 16. fili-busz 2012. március 08. 21:47
  „Ti itt egymásra csaholtok,mint az óvodások, ők meg ott fent gazdagodnak.
  Mikor kezdtek már el gondolkodni és nem részt venni a felkínált színjátékban?”
 • 15. bélabá 2012. március 08. 21:37
  „Kiflicsücsök gabikának ( így kisbetűvel ) van ideje erre, hiszen nem kell fáradoznia a nyugdíjak megvédésével. Jó ez így nekünk. Hihi”
 • 14. picipest 2012. március 08. 21:16
  „Gabiella!
  Ugye a Fideszhez, a Fideszhez közelállókhoz, esetleg magához a miniszterelnökhöz sosem, semmilyen körülmények között nem kerül közpénz?Ugye semmilyen, a Fideszhez, vagy a miniszterelnökhöz, esetleg Kubatov úrhoz közel álló sportklubhoz nem kerül közpénz??Ugye önök fideszesek erkölcsileg ebben a kérdésben- csakúgy mint minden másban- makulátlanok? Erről is beszéljünk már , drága Gabriella!”
 • 13. roxper 2012. március 08. 21:16
  „Miért nem beszélünk a milliárdos tek-ről, az elcsalt közbeszerzésekről???”
 • 12. deszkás 2012. március 08. 21:13
  „LUKRÉCIA! Link nélkül: a Debreceni Fidesznek miért kellet a Vizmű zrt vezérigazgatói helye? Elárulom: mert évi 154 961 000 ft a javadalmazása.(havi:cca 13 millió, napi (!) 640 ezer forint) Debrecen 8 cégének 17 (!) vezetője 2006-tól :1 milliárd 372 millió 150 ezer forintot vitt haza javadalmazásként. Erre varrj gombot. (forrás: Hajdupress 2012. 03. 06.)”
 • 11. deszkás 2012. március 08. 21:00
  „GABIKA! Kedves ők se kérdezték mit épit (épitett) Orbán Viktor Romániában Tőkés László szomszédságában. Volt szerencsém látni.”
 • 10. cintula 2012. március 08. 20:33
  „az a BAJ, hogy kevés a hozzászólás!”
 • 9. Apátfalvi** 2012. március 08. 19:47
  „1.

  "mi köze hozzá?"

  Fiam, te normális vagy? Netán egy mszp-s nyugdíjashoz van szerencsém? (mert akkor a "fiam"-ot "bátyám"-ra cserélem az elején :D) Mi az, hogy mi köze hozzá? Talán az a köze/közünk van hozzá, hogy a dolgozó magyarok pénzéből gazdagodnak és híznak ezek a szoci anyaszomorítók! A tiédből is! És ez tény, amelyet pártszimpátiára való tekintet nélkül el kell ismernie mindenkinek - neked is!”
 • 8. lukrecia 2012. március 08. 18:25
  „http://arvamagyar.blogter.hu/tag/gyurcsany_ferenc
  Itt es ehhez kapcsolodo oldalakat erdemes elovasni, sot tudatositani masokban is, elfogultakban is.”
 • 7. cintula 2012. március 08. 18:22
  „Kóka az Indonéziai Szumátrán is befektetett szénbányába.
  Ehhez kapcsolódva autópálya építést is bevállalt.

  Na most az a kérdés, hogy milyen pénzt? Mert, hogy mennyit az a Jakarta Post megírta.
  Az eset egybeesik Kóka hivatalos látogatásásval Szumátrán.

  Vajon a korábban az ellenzékhez eljuttatott információ miért nem látott napvilágot a mai napig sem?????”
 • 6. lukrecia 2012. március 08. 18:02
  „ferinek Kinaban is megyeget mar egy cege. Most a Bulgar szaalon sem kellene meglepodnunk.
  A GIGASTORAGE igaz Francia orszagban nem egeszen jol sikerult , de a Dorbrev ; Apro .---es a Bulgar "benfentes" korok szepen alakitgatjak a ternyeresuket.
  Keresobe ajanlom beirni Gigastorage.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aknagránátot találtak az Újszász és Szolnok közötti vasútvonalon

A 8 centiméter átmérőjű robbanószer a vasútvonal mentén végzett földmunkák közben került felszínre. Tovább olvasom