Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Gyűrű jelképezi az ezeréves Tolna megyét

Elkészült a Tolna megye ezeréves fennállását jelképező köztéri alkotás, Szatmári Juhos László szekszárdi szobrászművész bronzplasztikáját hétfőn, a Tolna megyei önkormányzat millenniumi sorozatának záró rendezvényén avatják fel Szekszárdon, a vármegyeháza kertjében.
Az önkormányzat négy pályamű közül választotta ki Szatmári Juhos László művét, amely közel hétmillió forintból, a Kulturális Oktatási Minisztérium 1,3 millió forintos támogatásával készült el.

A Gyűrűkert című kompozícióról a szobrász az MTI-nek elmondta: egy gyűrű formába sűríti a tolnai tájat és történetét. A kereszténységet az ív alján elhelyezkedő kápolna jelképezi, a gyűrűt "megkoronázza" a megye legismertebb vidékére, a Gemencre utaló liget. A két és fél méter magas, négymázsás alkotáson a művész a tolnai lankás tájat ábrázolta. Szavai szerint maga a gyűrű a Tolna megyében élők összetartozását fejezi ki.

Szatmári Juhos Lászlónak több köztéri alkotása látható a tolnai megyeszékhelyen. A 62 éves művész készítette többek közt a Művészetek Háza előtt álló holokauszt emlékművet, és a vármegyeháza udvarán lévő borkút szoborkompozícióját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy játéktermet a fővárosban

Kiraboltak vasárnap hajnalban egy játéktermet Budapesten - közölte a BRFK sajtóügyelete. Tovább olvasom