Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Úgy tűnik, Farádra is „begyűrűzik” az iskolaügy, ezért a polgármester szerint Csornával kell mielőbb komoly tárgyalásokat folytatni.
A rábaközi településeken az okoz fejtörést manapság, hogy miként alakul az iskolák sorsa. Például több helyen is fenyeget a bezárás veszélye, amely eléggé „felpaprikázza” a helyieket, főleg azokat, akik gyermekük révén érdekeltek az intézmény fennmaradásában. Az iskolaügy még az olyan nagyobb – mintegy kétezer lelkes – település elöljáróit is foglalkoztatja, mint Farád.
– Jövő év szeptember elejétől mindazon településeknek társulni kell, ahol nem lesz meg mind a nyolc évfolyamon az előírt osztálylétszám – mondta Tompos Béla polgármester. – Nálunk is lesz egy évfolyam, méghozzá az ötödik. Ebből adódik, hogy keresnünk kell olyan iskolát, amelyik idehozná az ötödik osztályát. De ha ilyet nem találunk, nekünk kell máshová menni. A Rábatamási–Jobaháza társulásra nem számíthatunk, hisz ők is küzdenek Bogyoszlóért. Más szomszédunk nincs, mint Csorna, ám tőlük sem várható, hogy az ötödikeseket Farádra járassák. Ezért – mint mondani szokták – ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamednek kell a hegyhez mennie. Tehát a társulási kényszer adott, s nekünk Csornával kell mielőbb komoly tárgyalásokat folytatni.
Tompos Béla elmondta: megkeresték a körjegyzőségi társközségben, Sopronnémetiben élő szülőket, hogy a gyermekeiket írassák át a farádi iskolába, ezzel is erősítendő az együttműködést. Sajnos a megszólított szülők részéről nem volt érdeklődés.
– Magániskolák jöttek már hozzánk különböző ajánlatokkal, de mi nem akarjuk kiszolgáltatni az oktatási intézményünket – tette hozzá a polgármester. – Sohasem gondoltuk, hogy egyszer ilyen problémával kell szembenéznünk. Ma viszont a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy állami szinten olyan kacifántos szabályzókat hoztak, mintha kizárólag azt keresnék, milyen hivatkozással lehet visszatartani a normatívát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar dolgozók ausztriai jogai

„Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértőktől!" akciónk keretében megválaszoltuk jópár… Tovább olvasom