Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Ha az egyéni vállalkozó meghal

Az elhunyt adózó halála évére az adófizetési kötelezettséget az adóhatóság határozattal állapítja meg. A törvényi megfogalmazás azonban igen sok kérdést vet fel az elhunyt egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása kapcsán.
Az elhunyt adózó halála évére az adófizetési kötelezettséget az adóhatóság határozattal állapítja meg. A törvényi megfogalmazás azonban igen sok kérdést vet fel az elhunyt egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása kapcsán. A legfontosabb tudnivalókról az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága adott tájékoztatást.

Az szja-törvény szerint az elhunyt egyéni vállalkozó tevékenységét özvegye, vagy örököse folytathatja. A vállalkozói vagyon utáni öröklési illeték megfizetése az ellenőrzési tapasztalatok alapján sokakban felveti azt a kérdést, hogy az öröklési illeték megfizetése és az ellenőrzés során előírt fizetési kötelezettség nem jelent-e dupla adózást.

A válasz egyértelműen nem. Az illeték törvény rendelkezése szerint ugyanis, amennyiben az elhunyt vállalkozó tevékenységét özvegye, vagy örököse legalább 3 évig tovább folytatja, a vállalkozói vagyon utáni öröklési illetéket nem kell megfizetni. Ha az özvegy, vagy az örökös nem folytatja tovább az elhunyt tevékenységét, meg kell fizetni a vállalkozói vagyon (ingatlan, anyag, áru, félkész-, késztermék, tárgyi eszköz stb.) utáni öröklési illetéket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADSL2 az Inviteltől is

Az ADSL2 bevezetésével az Invitel és T-Com szolgáltatási területén lehetőség nyílik az akár 20… Tovább olvasom