Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Ha megbetegszik külföldön...

Az Európai Unió tagállamaiban ugyanazok az egészségügyi ellátások járnak a magyaroknak, mint az adott ország lakóinak, de külföldön többnyire nem ingyenesek ezek a szolgáltatások, mint nálunk. Még akkor sem, ha van uniós egészségbiztosítási kártyánk.
Idén már csak az európai egészségügyi kártya birtokában kaphatják meg a szükséges egészségügyi ellátást a magyarok az Európai Unió országaiban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben. Erről január 5-i számunkban Bajban kötelező a kártya címmel írtunk. Azóta már Svájcban és Horvátországban is az említett kártyával igazolhatjuk jogosultságunkat. Igénybe vehető minden olyan ellátás, ami a kint érvényes szabályok szerint az adott ország lakosainak jár, ha megbetegednek, balesetet szenvednek. Országonként eltérő, hogy miért kell önrészt fizetni és mennyit. Az uniós tagállamokban ugyanis szinte mindenhol kell, és ez a kártyával rendelkező magyarokra is érvényes, ha külföldre utaznak. Érdemes indulás előtt erre felkészülni.
Ausztriában a gyógyszerkiváltáskor a recepten található tételenként 4,25 eurót (mintegy 1060 forint) kérnek. A kórházi ellátás önrésze 7,7–9 euró/nap (1900–2250 forint) a biztosítottnak. Németországban orvosoknál, fogorvosoknál 10 euró (2500 forint) a rendelési díj negyedévente. Szlovákiában az orvosi rendelő felkeresésekor 20 koronát (130 forint) kell fizetni. Horvátországban is csak az életmentő ellátások térítésmentesek. Belgiumban általában az orvosi, fogorvosi kezelés 25 százaléka az önrész, a kórházi kezelés napi hozzájárulása 12,07 euró (3018 forint). Finnországban az orvosi ellátásért 11–22 eurót (2750–5500 forint) kell fizetni. 22 eurót a rendelőintézeti vizsgálatért, 72 eurót (18.000 forint) az ambuláns műtétért.
– Volt olyan elképzelés, hogy nálunk is hasonló vizitdíjakat vezetnek be, de úgy tudom, elvetették. A nyilvánosságra került elképzelések szerint nem önrészt kell majd fizetni, hanem megfogalmazzák, mi az, ami mindenkinek jár, mi az extra juttatás. Hogy pontosan milyen változások lesznek, lesznek-e, még nem lehet tudni – nyilatkozta lapunknak dr. Oláh Attila, a megyei kórház orvos igazgatója.
Az egyes államok szerinti önrészfizetési kötelezettségek teljes listája megtalálható honlapunkon, a www.kisalfold.hu címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a pollenszezontól?

Tovább olvasom