Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Ha mindezzel választói elé lép...

Szerdai brit lapkommentárok szerint Gyurcsány Ferencet gyakorlatilag saját őszintesége sodorta bajba. A legnagyobb brit konzervatív napilap, a The Dai-

ly Telegraph „Egy őszinte magyar” című szerkesztőségi elemzésében azt írta: Nyugat-Európában a választók meglepődhetnének azon, hogy Magyarországon zavargások törnek ki, mert a miniszterelnök bevallotta, hogy hazudott.

Végül is ez az, amire politikusaink részéről számíthatunk, mégis Gyurcsány Ferenc „brutális nyíltsága” okozott felháborodást – áll a tekintélyes jobboldali brit lapban.
Érthető, ha kiszivárogtatott kijelentései sérelmeket okoztak. A választók, akik áprilisban a korábbinál nagyobb többséggel juttatták a koalíciót második mandátumához, bizonyosan úgy érzik, hogy átejtették őket.
Gyurcsány Ferenc mégis szívességet tett Magyarországnak és az egykori kommunista

Európa egészének azzal, hogy felhívta a figyelmet elitjeik leplezetlen hatalmi visszaéléseire. Lehet, hogy az ezen árulásban játszott saját szerepéért állásával fog fizetni, őszinteségének azonban ösztönzésként kell szolgálnia a politikusok számára, hogy a választókkal egyenes módon beszéljenek, amikor a korábban ellazsált reformokkal kell szembenézni – áll a The Daily Telegraph szerdai elemzésében.
A lap szerint ötven évvel 1956 után Magyarország most ismét az élre állt, ezúttal arra emlékeztetve a térséget, hogy a demokratikus választás önmagában semmiképpen sem garantálja a jó kormányzást.
Korábbi szerepétől függetlenül Gyurcsány megérdemel egy vállveregetést megkésett nyíltságáért – fejeződik be a brit konzervatív napilap szerkesztőségi értékelése.

Télapó-kampány

A liberális irányzatú Finan-

cial Times, amely több cikkben és elemzésben is foglalkozik szerdán a magyarországi fejleményekkel, azt írta: nem sok olyan magyar van – és ez vonatkozik a választási kampányában szintén nagyvonalú költekezési ígéretekkel előálló ellenzékre is –, aki azt állíthatná magáról, hogy az elmúlt években költségvetési felelősséget követelt. A londoni üzleti napilap szerint Orbán Viktor radikális adócsökkentéseket, 8 százalékos nyugdíjemelést, valamint a lakáshitelek és a háztartási energiaárak támogatását ígérte. Az egymással versengő költekezési ígéretek miatt elemzők a választási küzdelmet Télapó-kampánynak keresztelték – áll a Financial Timesban.

A szellemi mozgató

Vezető helyen, többnyire nagyméretű fényképes tudósításokban és külön kommentárokban számoltak be a német országos napilapok a magyarországi eseményekről, vázolva az összecsapásokhoz vezető okokat, néhány elemzésben elutasítva ugyanakkor az egyes tüntetők által hangoztatott, az 1956-os forradalommal vont párhuzamot.
A tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Gyurcsány-kormány válságba jutott, amit azonban – mint fogalmazott – minden további nélkül túlélhet. A nyilvánosságra került bizalmas, „izzadságot és könnyeket” előrevetítő beszéd nyomán a szocialista kormányfő Brüsszellel szemben ugyan magyarázkodásra kényszerül, de – ugyancsak brüsszeli szemmel nézve – létezését nem fenyegeti veszély.
A Die Welt szerint a kormány bizalmi válságba került, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonban elutasította a személyes felelősségvállalást a történtekért. A lap hangoztatta, hogy mindennek ellenére a magyarok bíznak a miniszterelnökben, s idézte a „hazugságkazetta” felmerülése után végzett közvélemény-kutatást, amely szerint a megkérdezettek 43 százaléka sürgette Gyurcsány lemondását, miközben 47 százalékuk a hivatalban maradás, s amellett szállt síkra, hogy a kormányfő vigye végig reformprogramját.
A liberális Frankfurter Rundschau a hangszalag tartalmára utalva azt hangoztatta: „ennyi őszinteség frissítően hathat”. A magyar kormányfő pártjának parlamenti frakciója előtt világosan beszélt. Ostorozta a választási kampány során elhangzott hazugságokat és a politikai osztály csődjét. Az újság szerint ehhez joga van. A lap szerint azonban még frissítőbben hathatott volna Gyurcsány őszintesége akkor, ha mindezzel választói elé lép.
Az ugyancsak liberális Süddeutsche Zeitung annak a nézetnek adott hangot, hogy a mostani zavargásokat az elhatározott kemény intézkedések váltották ki, ugyanakkor azok „szellemi mozgatójának” Orbán Viktort és az általa vezetett Fideszt nevezte.

Budapest-szindróma

A politikai hazugság beismerésével Gyurcsány Ferenc rámutatott a reformra kényszerülő európai demokraták igazmondásának határaira – vélték szerdai szerkesztőségi cikkeikben a francia napilapok elemzői.
„ Beismerésével, hogy a választás megnyerése érdekében hazudott, Gyurcsány Ferenc mégiscsak valamennyi európai demokrácia arcába vágta az igazságot. Nem csoda, hogy sokkol mindenkit. Elsődlegesen a Duna-partot természetesen, ahol több száz sérülttel járó zavargásokra került sor. De a szomszédos országokat is, ahol a politikusok nem túl bizalomkeltők. Franciaország még nem tart itt, de hét hónappal az elnökválasztás előtt valamennyi jelöltnek emlékeznie kell, hogy a legveszélyesebb fenyegetést mostantól Budapest-szindrómának hívják” – írta a La

Dauphine libérée című regionális lap.
A Le Figaro című lap szerkesztőségi cikke szerint elsősorban a szocialista miniszterelnök trágársága sokkoló, amelyből kitűnik, hogy a „szovjet iskolában nevelkedett egykori apparatcsikok nem tudják elrejteni a választók iránti megvetésüket és abbahagyni a politikai cinizmust”. A kiszivárogtatott beszéd mindenesetre nyilvánvalóvá tette Magyarország gazdasági helyzetének súlyosságát és megkönnyítette a megszorító intézkedések bevezetését – tette hozzá Pierre Rousselin.
Szerinte ennek olyan politikai válság az ára, amely jelenleg nem egyedülálló Európában. Lengyelországban ideológiai csata folyik a gazdaság rendbetétele helyett, Csehország le van bénulva, Szlovákiában és Litvániában vegyes összetételű kormányok működnek. A magyar válság és szomszédjainak kiábrándító helyzete nem túl biztató az uniós bővítés folytatásához – írta a konzervatív újság.
A La Croix című lap olyan bal- és jobboldali francia miniszterelnökök – Raymond Barre, Édouard Balladur és Michel Rocard – kormányzati idősza-

kára emlékezteti olvasóit, akik igazmondásuk miatt morális sikert arattak, de politikailag megbuktak. A választóknak is tisztességesnek kell lenniük a megválasztott vezetőikkel, és nem cserbenhagyni őket az első szociális megrezzenés miatt, nem a lehetetlent követelni és elfogadni, hogy a közjó iránti aggódás – a legelesettebbekre való figyelés vagy a jövő generációinak érdeke – személyes lemondásokat vonhat maga után – írta a katolikus újság.
A Les Dernieres Nouvelles d’Alsace című regionális lap szerint a látványos magyar események kettős tanulsággal szolgálnak a demokraták igazmondásának határairól: lehet-e még Churchillként viselkedni, vért, könnyeket és verítéket ígérni a választóknak? Nevezhetjük hazugságnak, csúsztatásnak vagy önámításnak, a magyar kormányfő stratégiája a közvélemény meggyőzése volt, amelynek reakciójától tartott a politika. Az Európai Unió átlagánál magasabb költségvetési hiánnyal küszködő Magyarországon az erőfeszítés mindenesetre elkerülhetetlen volt, de azt az utolsó pillanatig tisztán választási megfontolásból eltitkolták. Ez morálisan elfogadhatatlan, de az eset az egész francia politikai elitnek iskolapélda arra, hogy inkább a háza előtt seperjen és nevén nevezze a dolgokat. Együttesen kell egy országot megreformálni.
A magyar kormányfő stílusa annyira eredeti, hogy próbáljuk meg elképzelni annak franciaországi alkalmazását – veti fel a Le Républicain lorrain című lap publicistája. Véleménye szerint a francia miniszterelnöki hivatalban soha senki nem merné azt mondani, hogy „Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk” vagy hogy „Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk”. Ezt követően a publicista olyan választási ígéretek sokaságát sorolja fel az előző győztes elnökválasztási kampányból, amelyek közül egy sem valósult meg Franciaországban.

Politikailag

robbanó vegyület


Magyarország mély gazdasági válságáról cikkeznek az osztrák napilapok, amelyek az MTV székházának ostromát bemutató képekkel illusztrálták szerdai budapesti híradásaikat.

Hideg polgárháború

Címoldalán, szalagcímben emeli ki a Pozsonyban megjelenő SME, hogy a Magyar Televízió épülete elleni ostromot az a Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke vezérelte, akit szombaton azért utasítottak ki Szlo-

vákiából, mert a szlovákiai magyarok elleni támadások miatt próbált a pozsonyi utcán tiltakozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom