Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ha nem jönnek a gyerekek, tanárok sem kellenek

A beledi önkormányzat március közepéig várja a környező települések döntését az iskolás gyermekek átíratásáról. A helyi polgármester szerint saját intézményük minden igényt kielégít, tanárokat azonban csak megfelelő számú gyermekkel együtt vesznek át.
– Jelenleg háromszázhét gyermek és huszonhét pedagógus dolgozik az Általános Művelődési Központ (ÁMK) keretei közt működő iskolánkban – kezdte Tompáné Balogh Mária beledi polgármester. Információink szerint több, iskolabezárásban érdekelt településen – Rábakecölben és Cirákon – fontolgatnak egyéb megoldásokat a beledi átjárással szemben.

Nem kérnek többlet-hozzájárulást

Tompáné Balogh Mária kijelentette: bár mindkét település képviselő-testülete a beledi csatlakozás mellett tette le a garast, megérti a lakosok hezitálását, hiszen nem szívesen engedik el a felsősöket egy településről sem. Azt azonban hozzátette: bármennyire is alapítványi iskola szervezésén gondolkodnak a környékbeliek, Beled szervezési és engedélyezési okokra hivatkozva legfeljebb március közepéig tud várni a települések döntéseire. Az elmúlt hetekben már írásba is foglalták Cirák, Gyóró és Rábakecöl csatlakozását a beledi ÁMK-hoz, néhány kecöli szülő kezdeményezése azonban felborítaná a testületi döntéseket.
Beled nem kér a felsősökért többlet hozzájárulást a csatlakozó önkormányzatoktól, az alap és a kiegészítő állami normatíván felül saját költségvetésből fedezik az iskola fenntartását. Az ÁMK hatvanhárommillió forinttal kap kevesebbet az államtól, mint amennyibe fenntartása kerül, ezt a beledi büdzséből fedezik. A polgármester hangsúlyozta: ezen belül az iskola hiánya alig tizenegymillió forint. Ez már a takarékossági intézkedéseknek köszönhető.

40–50 gyermeket várnak

– Jelenleg Edve, Vásárosfalu és Dénesfa diákjai járnak hozzánk, de ezeken kívül még répcelaki gyermekek is tanulnak Beleden – mondta a polgármester. Amíg lehet, Dénesfán megtartják társulásban az alsót és az óvodát. – Megkerestek Kenyeriből (Vas megye) is, hogy néhány gyermek jönne Beledbe, mert Répcelakkal szemben földrajzilag is kedvezőbb helyzetben vagyunk – tette hozzá Tompáné. Összességében negyven–ötven gyermeket várnának Beledbe, a jelenlegi háromszázhét mellé. A pedagóguslétszám annyiban változna, hogy három tanító nyugdíjba megy idén, helyükre két kollégát (fizika és testnevelés szakost) átvennének Rábakecölből. – Ez utóbbit csak az ottani gyermekek legalább kilencven százalékának átjövetelekor – mondta a polgármester, aki szerint a vidékiek nélkül elég a helyi pedagóguslétszám.

Az utaztatást is meg kell szervezni

Hantó Szabolcs, az ÁMK vezetője szerint a vidékiek bejövetelével a szállítás feltételei változnak. – Bár két buszt is be tudunk állítani, a reggeli iskolakezdésre minden településről össze kell szedni a gyermekeket. Ennek szervezése lesz a legsürgősebb feladat – tette hozzá. Az osztálylétszámok és a tárgyi feltételek is adottak a diákok fogadására, és az igazgató szerint a szaktanár-ellátással sincs problémájuk.
– Amennyiben döntenek a környék települései, úgy bemutató tanítást is szervezünk iskolánk megismertetésére – mondta a polgármester. A beledi iskola jövőjéről március 23-i ülésén végleges döntést hoz a helyi képviselő-testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány az MSZP élén

Gyurcsány Ferencet választotta elnökévé az MSZP szombaton Budapesten megtartott kongresszusa; a… Tovább olvasom