Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Háborúval fenyegetik a szerbek Koszovót

Nemcsak a szerb radikálisok gondolkodnak egy esetleges háború kirobbantásában Koszovó függetlenné válása esetén, hanem a balkáni állam miniszterelnöke is egyértelmű utalást tett erre.
Vojislav Kostunica szerb kormányfő csütörtökön, kormányzása századik napján tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „ha valaki kárt okoz neked, akkor, a körülményektől és a helyzettől függően, hasonlóen kell válaszolnod, azaz viszont kárt kell okoznod". Hozzátette: „ezzel megőrzöd integritásodat és mindazt, ami úgy írható le, mint az állam és minden állampolgárának méltósága".

A miniszterelnök bejelentése szerint kormánya különböző lehetőségeket mérlegel egy lehetséges „negatív koszovói kimenet esetére."

A Béta és a B92 szerint Kostunica nem részletezte, milyen „kárra" gondol. Újságírói kérdésre, hogy pártja (DSS) minisztereinek legújabb összehangolt NATO-ellenes retorikája veszélyeztetheti-e az euroatlanti integrációt, azt válaszolta, hogy egyetlen állami intézmény sem hozta eddig nyilvánosságra álláspontját a NATO-tagságot illetően. „Egyelőre csak a Békepartnerségi Programban (PfP) való részvétellel kapcsolatban nyilatkoztunk" – tette hozzá.

Csütörtökön a Szerb Radikális Párt elnökhelyettese, Tomislav Nikolic fejtette ki, hogy Koszovó kiválása esetén egy háború indítása sem elképzelhetetlen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Póda–Kozma halászlépárbaj a Partfürdőn

A fideszes és a szocialista politikus a Délmagyarország sátrában méri össze tudását a halászléfőzés… Tovább olvasom