Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Hadat üzentek az út menti szemétnek

Összefogtak a tényőiek. A helyi iskolások, az ifjúsági klub tagjai, de számos szülő – együtt közel nyolcvanan – járták a faluba vezető utat és műanyag zsákokba gyűjtötték az árokba elszórt szemetet.
Nagy Péter vállalkozó kezdeményezte, a helybeli civilek – a sportegyesület, a polgárőrök –, az önkormányzat segítették, Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület tényői tagja pedig megszervezte azt az akciót, amelyen tegnap nyolcvan „környezetszebbítő” pásztázta az út menti árkokat. Hat csoportban műanyag zsákokba szedték a szemetet, amiből bizony jócskán akadt a Tényőre vezető utak mellett.
– Amint elolvadt a hó, előbukkantak az eldobott fémdobozok, nejlonzacskók, műanyag flakonok. Nagy részét most már kezdi benőni a gaz, ezért mi-

előtt végleg „elnyelné”, összeszedjük – nyilatkozta Lajtmann Csaba. – Örömmel tapasztaltam ezt a rögtönzött összefogást, amelyben részt vesznek még a falu nyugdíjasklubjának tagjai is, akik hűsítőt készítenek nekünk. Meg kell említeni, hogy a helyi vállalkozókon kívül részt vállalt az akciónkban a Közútkezelő Kht. is, ők szállítják el az összegyűjtött szemetet.
A kezdeményező, Nagy Péter is jelen volt a megmozduláson. Érdeklődésünkre elmondta: a közvetlen cél, hogy most tiszta legyen az út mente, rövid távú cél, hogy hagyományt teremtsenek és megismételjék jövőre is, a hosszú távú cél pedig, hogy öt év múlva már ne kelljen ilyen akciót szervezni. Véleménye szerint a gyerekeket kell megnevelni, bennük lehet reménykedni, mert a felnőttek már nem nagyon változnak.
Ezzel nagyon egyetértett Árpásiné Csóka Katalin is, aki három gyermekével képviselte a családot a „szeméttelenítésen”. A két nagyobb testvért, Kittit és Andrást elkísérte ötéves húguk, Anna is.
– Nem tudom, nem tudjuk elnézni a szemetet. Nemrég például egy közeli tóhoz kirándultunk. A környékén több helyen elszórt apró limlom, sörösdoboz, műanyag üdítősflakonok voltak. Nem bírtam megállni, két zsákba összegyűjtöttem. Mindig szívügyem volt a tiszta környezet, örülök, hogy a gyerekeim is fogékonyak erre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerrard: nem

labdarúgás

Rafael Benitez, az FC Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője… Tovább olvasom